[img] Krzyż : Ramiona greckiego krzyża są tej samej wielkości. Krzyż jest jednym z najprostszych symboli używanym od zadawnych czasów. Symbolizuje on różne rzeczy w zależności od kultury. W starożytnej Grecji symbolizował 4 żywioły. [Żywioły spotykane w alchemii, astrologii i innych praktykach ezoterycznych to: Powietrze, Ogień, Woda i Ziemia. Żywioły wymienione są, gdyż spotykamy je w Mniejszych Arkanach gdzie odzwierciedlają ich podstawowe charakterystyki: Powietrze – Miecze, Ogień – Buławy, Woda – Kielichy, Ziemia – Monety.]
Na starożytnym Bliskim Wschodzie Krzyż wskazywał kierunki – płn., płd, wschód, zachód oraz cztery wiatry. Nawet Aztekowie używali tego symbolu określając miejsce spotkania Bogów - na przecięciu dróg. Kapłanka nosi ten symbol na piersi, co oznacza, że zna siły kierujące naturą, posiada głęboką wiedzę i czci Boga. Misterium życia nie ma przed nią tajemnic.
Księżyc: spoczywa u jej stóp – jej fundamenty tworzy zmienne godło nocy, które symbolizuje ruch, oświecenie, płodność i nawet szaleństwo. W wielu taliach Księżyc umieszczany jest na czole Kapłanki. U jej stóp i na jej głowie znajdują się atrybuty Księżyca – jej myśli są oświecone sekretną mocą Księżyca. Księżyc mówi o intuicji, psychice, niewidocznej energii. Gdy mamy przeczucia, nagłe olśnienia, wrażenie, że coś nadeszło znikąd, to są właśnie działania Księżyca. Księżyc przebywa w najciemniejszych zakątkach tak, więc przesłania wysyłane nocą muszą być niezwykle jasne. Księżyc niesie z sobą jasność umysłu, serca i ducha- jednak tutaj jest cena, jaką trzeba zapłacić, jeżeli nie będziemy uważni. Zbyt wielka zależność od zmiennej siły Księżyca może zakończyć się nieodpowiedzialnym i nierównym zachowaniem, a nawet psychotycznymi okresami w życiu. Dlatego właśnie Kapłanka jest osobą o niezwykłej sile – ona nie tylko bierze pod uwagę przesłania Księżyca, ale także okiełznała, panuje nad jego mocą.
Zwój: Wszyscy chcą wiedzieć co zawiera zwój spoczywający na łonie Kapłanki . Jednakże tylko ona wie, co zawiera i nie odda tej informacji, przeciwnie chroni ją. Zwój zawiera wiedzę ezoteryczną, okultystyczną oraz filozoficzne objawienia. Jeżeli znajdą się one w rękach osoby bez zdolności zrozumienia i szacunku dla zawartości zwoju, to może wydarzyć się wiele zła. Dlatego też Kapłanka chroni zwój trzymając blisko siebie, gdyż wie, że jego zawartość może wybawić jak i zabić. Istnieją teorie według, których zwój jest Akashą [uwaga tłumacza: Akasha - według niektórych doktryn jest to mistyczna, duchowa substancja, w której zapisana jest pamięć od początku czasu] zapisem tego co wydarzyło się od początku dziejów. Jakiekolwiek nie byłoby wytłumaczenie zawartości zwoju, pamiętajmy, że Kapłanka pilnuje go od zawsze chroniąc tajemnicy do momentu, w którym będziemy gotowi ją poznać.
Dodatkowa nota na temat karty Kapłanka.
Znaczenia: Wiele talii umieszcza dwie kolumny po obu stronach Kapłanki. Po jej prawej stronie jest kolumna czarna z literą „B”, a po lewej kolumna biała z literą „J”. Kolumny na karcie przedstawiają inne, znajdujące się przy wejściu do świątyni Salomona w Jerozolimie. Słowa pochodzą z Hebrajskiego “B” = Boaz co znaczy "Moc" i „J” Jachin co znaczy "on ustala”. Kolumny są symbolem równowagi i szacunku dla wyższej siły, reprezentowanej przez Kapłankę.
Podstawowe pytania, jakie możemy sobie zadać, gdy medytujemy nad kartą Kapłanki.
• Czy wsłuchuję się w mój wewnętrzny głos ?
• Jaką tajemnicę ukrywa się przede mną?
• Czy jestem połączony/a z moim wyższym siłą ?
• Co ja ukrywam przed innymi i dlaczego?
• W jaki sposób mogę zrozumieć sens mojego życia ?
http://www.tarotteachings.com/priestess-...nings.html