Runa Dnia

28.04.2026 Runa Dnia HAGALAZ-Niszczycielskie siły natury -  Grad żywiołów
Zmiana, wolność, inwencja i wyzwolenie to atrybuty tej Runy. 
Jej narysowanie wskazuje na palącą potrzebę psychiki, by uwolnić się od ograniczonej identyfikacji z rzeczywistością materialną, by doświadczyć świata archetypowego umysłu.

Runa żywiołowego rozbicia, wydarzeń, które wydają się całkowicie poza naszą kontrolą – HAGALAZ – ma jedynie pozycję pionową, ale mimo to zawsze działa poprzez inwersję. Rysując tę Runę, spodziewaj się dezintegracji, ponieważ symbolizuje ona Wielkiego Przebudzacza, choć forma, jaką przybiera przebudzenie, może być różna. 
Być może doświadczysz stopniowego uczucia opamiętania, jakbyś wybudzał się z długotrwałego snu. 
Z drugiej strony, ustanowienie władzy może być tak silne, że rozerwie strukturę tego, co wcześniej znałeś jako swoją rzeczywistość, swoje bezpieczeństwo, swoje rozumienie siebie, swojej pracy, relacji lub przekonań.

W związku z tym pamiętaj, że nie jest to zasadniczo siła zewnętrzna, sytuacja, w której jesteś zdany na łaskę i niełaskę czynników zewnętrznych. 
To, co się dzieje, jest kreowane przez twoją własną naturę – i nie czujesz się bezsilny. 
Wewnętrzna siła, na której do tej pory opierałeś swoje życie, będzie twoim wsparciem i przewodnikiem w chwilach, gdy wszystko, co uważałeś za gwarantowane, zostanie wystawione na próbę. 
Im silniejsze zakłócenie w twoim życiu, tym ważniejsze i bardziej aktualne będą wymagania dotyczące twojego rozwoju. 
To kolejna z Run Cyklu, a termin „radykalna nieciągłość” najlepiej opisuje działanie HAGALAZ na najwyższym poziomie. 
Wszechświat i twoja dusza domagają się, abyś naprawdę się rozwijał.
dobrego dnia...

[Obrazek: attachment.php?aid=89596]
Odpowiedz

[Obrazek: bw-dagaz.jpg]
29.04.2026 Runa Dnia DAGAZ
DAGAZ symbolizuje świeże światło nowego dnia. 
Jesteś bliski przełomu. 
Masz wolę, by zmienić wszystko, co uznasz za konieczne. W tym czasie możesz spojrzeć na świat z absolutną jasnością.
dobrego dnia...

Odpowiedz

30.04.2026 Runa Dnia KENAZ
KENAZ -  Otwarcie -  Ogień -  Pochodnia
To Runa otwarcia, odnowionej jasności, wygnania ciemności, która spowiła część twojego życia. 
Jesteś teraz wolny, by przyjmować, by poznać radość dawania bez ograniczeń.

KENAZ to Runa świtu aktywności, powagi, jasnej intencji i jasnej koncentracji – wszystkich tych czynników, które są niezbędne do rozpoczęcia pracy. 
Ochrona, jaką oferuje KENAZ, jest taka: im więcej światła masz, tym lepiej dostrzegasz to, co trywialne i przestarzałe w twoim uwarunkowaniu.
W związkach może teraz zaistnieć wzajemna otwartość. 
Możesz działać jako spust, strażnik czasu, dzięki swojemu postrzeganiu, że Światło zrozumienia jest ponownie dostępne dla was obojga.

Uznaj, że choć z jednej strony jesteś ograniczony i zależny, z drugiej istniejesz w idealnym centrum, gdzie harmonijne i dobroczynne siły wszechświata łączą się i promieniują. 
Ty jesteś tym centrum. 
Mówiąc prościej, jeśli działałeś w ciemności, teraz jest wystarczająco dużo światła, by zobaczyć, że pacjentem na stole operacyjnym jesteś ty sam.
dobrego dnia...

Odpowiedz

1.05.2026 Runa Dnia BERKANA
BERKANA -  Wzrost -  Odrodzenie
BERKANA, kolejna Runa należąca do Cyklu, oznacza formę płodności sprzyjającą wzrostowi, zarówno symbolicznemu, jak i realnemu. 
Wzrost ten może odnosić się do spraw doczesnych, problemów rodzinnych, relacji z samym sobą lub z Boskością.
To Runa prowadząca do rozkwitu i dojrzewania. 
BERKANA dotyczy przepływu istot w ich nowe formy. 
Ma delikatne, przenikliwe i przenikające działanie.

Tutaj wymagane jest dokładne i staranne zbadanie sytuacji. 
Opór musi zostać najpierw rozproszony, zanim praca zostanie ukończona. 
Aby to zrobić, musisz być dobrze poinformowany i mieć kontrolę, kierując się zdrowymi pobudkami. 
Wszelkie niejasności muszą zostać zbadane i wyjaśnione; należy to zrobić starannie, a czasem z pomocą eksperta. 
Tutaj wymagane jest ćwiczenie skromności, cierpliwości, bezstronności i hojności. 
Gdy opór zostanie rozproszony, gdy naprawa zostanie przeprowadzona i będzie musiała być utrzymana, wtedy, dzięki wytrwałości i właściwemu nastawieniu, może nastąpić rozkwit.

Medytując z runą BERKANO, spróbujmy sobie odpowiedzieć na kilka pytań...szczerze, z głębi serducha... Oczko
odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć...ale poznasz lepiej samą siebie... Oczko
Czy wprowadzam w swoje życie nowe projekty, nieśmiało i z oporami?
Czy dobrze korzystam ze swojej wyobraźni?
Czym dla mnie jest rodzina?
Czy mam kontakt ze swoim wewnętrznym dzieckiem?
Co znaczy dla mnie pojęcie , kobiecości?
Czy umiem nawiązywać kontakty z dziećmi?
Jaki jest mój stosunek do matki?
Jak wyglądają moje kontakty z bliskimi?
Co zyskuję dzięki łagodności?
Jakie mam samopoczucie w maju?
Jak bardzo wierzę w swoją stwórczą moc?
Co dla mnie znaczy słowo - opieka, matka, poczucie bezpieczeństwa?
Vademecum Run E. Kulejewska
Misterium Run A. Chrzanowska

Kilka podpowiedzi afirmacji...
Ja...kocham kobiecość w sobie.
Moje zamiary zostają zrealizowane.
Ja...jestem częścią całości, którą kocham i podziwiam.
Ja...dostrzegam wokół mnie piękno.
Ja...wzmacniam organizm żeńską siłą przyrody.
Ja...jestem bezpieczna, spokojna, wzrastam w zamożność i urodzajność.
dobrego dnia...

Odpowiedz

2.05.2026 Runa Dnia ISA
ISA -  Nieruchomość -  To, co przeszkadza -  Lód
Znajdujesz się w zimie życia duchowego. 
Możesz uwikłać się w sytuację, której implikacje są dla ciebie ślepe. 
Być może czujesz się bezsilny, by zrobić cokolwiek poza poddaniem się i wyrzeczeniem, a nawet poświęceniem długo pielęgnowanego pragnienia. 
Bądź cierpliwy, ponieważ to okres ciąży poprzedzający odrodzenie.

Pozytywne osiągnięcia są w tej chwili mało prawdopodobne. 
Wszelka pożyteczna aktywność jest zamrożona, wszystkie twoje plany zawieszone. 
Możesz odczuwać niezwykłe wyczerpanie energii i zastanawiać się, dlaczego tak się dzieje: smaga cię przenikliwy wiatr, niosąc po lodowatych krach starych, przestarzałych nawyków.

Próba wytrwania może prowadzić do daremności, poczucia oderwania od życia. 
Spróbuj odkryć, do czego się kurczowo przywiązujesz, co utrzymuje sytuację taką, jaka jest. 
Uwolnij się od tego ciężaru. 
Odrzuć, wyrzeknij się, pozbądź się tego, co przestarzałe. 
Taka postawa doprowadzi do odwilży.

Ogólnie rzecz biorąc, ISA wymaga poświęcenia tego, co osobiste, „ja”. 
Mimo to nie ma powodu do niepokoju.
Poddaj się i pozostań w bezruchu, ponieważ to, czego doświadczasz, niekoniecznie jest wynikiem twoich działań lub nawyków, lecz warunków tej fazy, na które nic nie możesz poradzić.

To, co było pełne, musi zostać opróżnione; to, co wzrosło, musi się zmniejszyć. 
To jest system Nieba i Ziemi. 
Umiejętność wyrzeczenia się jest przejawem odwagi i mądrości.

W tym momencie nie spodziewaj się liczyć na pomoc lub wsparcie przyjaciół. 
W swojej izolacji bądź ostrożny, zamiast uparcie narzucać swoją wolę. 
Zawsze pamiętaj, że ziarno nowości znajduje się w łupinie, w skorupie starego, ziarno niezrealizowanego potencjału, ziarno dobra. 
Zaufaj swojemu własnemu sposobowi działania i bądź uważny na zwiastuny wiosny.

Runa ISA jest złożona; zdaje się zamrażać wszelkie procesy i wstrzymywać ruch. 
To daje czas na przybycie pomocy lub znalezienie rozwiązania sytuacji.
dobrego dnia...

ISA, parę pytań do przemyślenia podczas medytacji z runą...odpowiedz sobie sama...ale szczerze z głębi serducha...
Czy łatwo mnie wytrącić z równowagi lub zachwiać wiarę w siebie?
Czy nie jestem zbyt zimna?
Czy panuję nad swoimi namiętnościami?
O czym marzę?
Co mogę zrobić, by wcielić swoje marzenia w życie?
Czy jestem zdecydowana?
Czy umiem zachować dystans do problemów?
Czy potrafię mądrze planować?
Czy lubię zimę i spory zimowe?
Kiedy myślę intensywnie, potrzebuję ciszy i spokoju, czy ruchu?
Kiedy patrzę w lustro, czy naprawdę widzę siebie, czy swoje wyobrażenie?

Ja...umiem wybaczyć, zrozumieć i odciąć się od negatywnych sytuacji...
Cierpliwość jest moją dobrą cechą.....
Cierpliwość i spokój pomagają mi w trudnych chwilach...
Wszystko jest doskonałe, całkowite i pełne...
Świat jest istota doskonałego piękna....
Ja...przez spokój regeneruję swoje siły...
Ja...jestem tym, kim jestem...

Transformuje wszystkie złe emocje w dobre
Pozwalam sobie na odejście od problemów, otwieram się na rozwiązania, daję krok do tyłu aby złapać odpowiednią perspektywę
Otwieram się na zmiany, niech przyjdą i oczyszczą moje życie!
Koncentruję się na wszystkim co dla mnie dobre, pozwalam przychodzić do mojego życia rzeczom, ludziom i sytuacjom pięknym oraz pozwalam odchodzić tym, które mi nie służą

Zachęcam do poczytania o Runie, którą być może potrzebujesz w tym momencie do wsparcia w Twoim życiu...warto... Buźki
https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=59

Odpowiedz

3.05.2026 Runa Dnia RAIDO
Raido -  Podróż -  Komunikacja -  Związek - Spotkanie
Runa ta odnosi się do komunikacji, do dostrojenia czegoś, co ma dwie strony, dwa żywioły, a także do ostatecznego zjednoczenia, które następuje na końcu podróży, gdy to, co na górze, i to, co na dole, stają się jednością i jednością umysłu.

Tu ustanawia się wewnętrzna zasługa i w tym momencie musisz pamiętać, że nie jesteś przeznaczony, by polegać wyłącznie na własnych siłach, ale raczej pragnąć poznać, co stanowi właściwe działanie. 
Staraj się odkryć to poprzez modlitwę, zwracając się do swojej osobistej wiedzy, Świadka Jaźni, Wewnętrznego Nauczyciela. 
Nie ruszaj się, zadowalaj się czekaniem; czekając, stale usuwaj opór.  
Gdy przeszkody znikają, znika wszelka litość wynikająca z „próby, by to się stało”.

Podróż prowadzi ku osobistemu uzdrowieniu, samodoskonaleniu i zjednoczeniu. 
Tutaj interesuje cię jedynie doskonała i niezakłócona jedność. 
Jednakże, Zjednoczenia Nieba i Ziemi nie da się wymusić. 
Reguluj wszelkie nadmiary w swoim życiu. 
Korzyści materialne nie powinny zbytnio ciążyć na tej Podróży od Jaźni do Jaźni. 
Ponadto, trzymaj dystans od innych o podobnych poglądach; pojęcie siły w liczbach nie jest w tym momencie aktualne, ponieważ tej części podróży nie można dzielić.

RAIDO to kolejna Runa Cyklu i reprezentuje podróż duszy, posiadając w sobie element Radości, ponieważ koniec jest już w zasięgu wzroku. 
Nie jesteś już obciążony tym, co zostawiłeś za sobą, masz Niebo nad sobą i Ziemię pod sobą, zjednoczone w tobie, aby wspierać cię na twojej ścieżce.

Prosta modlitwa za podróż duszy brzmi: Chcę pragnąć Twojej Woli.
Odwrócona: 
Rysując tę Runę w pozycji odwróconej, zaleca się zwrócić szczególną uwagę na relacje osobiste. 
W tym czasie istnieje większe prawdopodobieństwo rozstań niż pojednań. 
Musisz starać się utrzymać dobry nastrój. 
Cokolwiek się stanie, to od ciebie zależy, jak zareagujesz.

To, czego wymaga się od twoich działań, może całkowicie podważyć to, co zamierzałeś. 
Oczekiwane rezultaty mogą się nie zmaterializować. Jednak to, co możesz postrzegać jako opóźnienia, niedogodności, zakłócenia, przeszkody, a nawet porażki lub zgony, w rzeczywistości okaże się szansą na nowe ścieżki, których jedynym możliwym celem będzie zjednoczenie i ponowne zjednoczenie.
dobrego dnia...

Odpowiedz

4.05.2026 Runa IWAZ
Kluczowym pojęciem jest opóźnienie, ochrona i siły awersyjne. 

Nieprzyjemne opóźnienia są obecne lub wkrótce się pojawią. 
Kiedy stajemy w obliczu prób, znajdujemy siłę, by pokonać przeszkody i zapobiec porażce. 
Jednocześnie rozwija się w nas niechęć do zachowań, które stwarzają trudne sytuacje. 
Wydaje się, że na twojej drodze stoi przeszkoda, ale opóźnienie może okazać się korzystne. 
Nie spiesz się za bardzo. 
To nie jest czas ani sytuacja, w której możesz odczuć swój wpływ. 
Radzimy temu znakowi cierpliwości. 
Wymagana jest dalekowzroczność i wytrwałość. 
Zapobiegaj przewidywanym trudnościom, podejmując właściwe działania. 
Jesteśmy nie tyle tymi, którzy działają, co tymi, którzy podejmują decyzje. 
Gdy nasza decyzja jest czysta, działanie nie wymaga wysiłku, ponieważ Wszechświat ją wspiera i wzmacnia. 
Rada: Ta runa to jedynie sygnał. 
Możesz poprawić sytuację, przemyślając swoje poglądy i zmieniając swoje zachowanie.
dobrego dnia...

IWAZ, medytując z runą, spróbujmy odpowiedzieć sobie, na następujące pytania...
Czy wierzę w istnienie czegoś, co mnie przerasta?
Czy istnieje coś, co jest dla mnie święte?
Czego szukam?
Czy mam kontakt ze swoimi emocjami?
Co oznacza dla mnie wyrażenie - rozwój duchowy?
Czy dotarłam do swoich wewnętrznych rezerw?
W jakich sytuacjach tracę głowę?
Czy potrafię żyć w zdrowej samodyscyplinie?
Czy umiem stawiać sobie realne cele?
Jak realizuję swoje życie?
Czy podczas choroby modlę się i medytuję, czy biorę tylko leki?
Co daje mi rozpamiętywanie ciągłe dawnych zdarzeń, a zwłaszcza tych przykrych?

Ja...jestem dzieckiem Boga
Trudności wzmacniają mnie i uczą
Ja...z łatwością rozpoznaję przesłanie zdarzeń w moim życiu
Ja...znam swoje przeznaczenie.
Oto nowy dzień, oto nowa ja.
Ja..uzyskuję wgląd w ukryte prawa przyrody.
Ja...nawiązuję kontakt z innym światem...
Ja...mam bardzo dobry kontakt z moją podświadomością.
Ja ...wiem, że każde doświadczenie, które wchodzi w moje życie, uczy mnie.
Ja...w mądry sposób podchodzę do życia.
Ja...jestem stabilna, mocna i wiem o wiele więcej z tego poziomu, na którym teraz jestem.
Co zjawia się w moim życiu, kiedy z determinacją wierzę w lepsze jutro?
Jak postrzegam śmierć?
Czy wierzę w wieczne życie duszy?
dobrego dnia...

Odpowiedz

5.05.2026 Runa Dnia LAGUZ
Runa Laguz uosabia istotę wody: płynność, intuicję i ciągły ruch. 
Symbolizuje przepływ emocji i relacji, zdolność adaptacji i podążania z nurtem życia z pewnością siebie i spokojem.

Ten znak Wikinga zwiastuje okres emocjonalnej harmonii i wewnętrznej jasności
Jednocześnie sygnalizuje potrzebę oczyszczenia i oczyszczenia, wezwanie do reorganizacji priorytetów i odnalezienia swojego centrum. 
Laguz przypomina, że słuchanie intuicji jest kluczowe: twoja wewnętrzna mądrość już zna odpowiedzi.

To dobry moment, by pozbyć się niepotrzebnych obciążeń i pozwolić, by wszystko płynęło naturalnie. 
Życie, niczym woda, zawsze znajdzie swój bieg, a Laguz zachęca do zaufania temu procesowi.
dobrego dnia...

LAGUZ, parę pytań do przemyślenia...może podczas medytacji z Runą...
Czy często postępuję wbrew temu, co czuję w głębi siebie?
Co naprawdę czuję?
Czy rozumiem swoje emocje?
Co chce mi powiedzieć mój głos wewnętrzny?
Czy korzystam ze swojej intuicji?
Co mnie wspiera?
Co mnie rani?
Czym dla mnie jest samotność?
Czy umiem być sobą?

Ja...potrafię rozwiązać ten problem.
Ja...cierpliwie dążę do celu.
Intuicja zawsze mi pomaga.
Głęboki wgląd daje mi jasność myśli i wniosków.
dobrego dnia...

Odpowiedz

6.05.2026 Runa Dnia PERDO
Życie jest zaskakujące, nigdy nie wiesz co czeka za zakrętem,
I nie sposób przewidzieć losu, wszystkich jego zakrętów
Zawsze istnieje coś nieodgadnione....

Runa ta oznacza „kubek do gry” lub jakikolwiek mechanizm, który nazywamy „szczęściem”. 
Jest to Runa karmy, czyli rezultatu naszych dobrych lub złych uczynków, manifestujących się w pozornie przypadkowych zdarzeniach. 
PERDO reprezentuje prawo przyczyny i skutku i sugeruje w odczycie pojawienie się nieujawnionych sekretów, półprawd, drzwi i ścieżek otwartych przed nami, ale wciąż ukrytych przed naszym wzrokiem, takich jak talent, którego istnienia nie jesteśmy świadomi.

PERDO mówi nam o niespodziankach, na przykład o ujawnieniu prawdy, odkryciu przedmiotu, który uważaliśmy za zgubiony, lub zbiegu okoliczności, który może być szczęśliwy, jeśli Runa pojawia się w pozycji prostej, lub nieszczęśliwy, jeśli jest odwrócona. 
W pozycji doradczej Runa ta ostrzega nas przed sekretami lub półprawdami, zalecając zachowanie dyskrecji.
dobrego dnia...

Odpowiedz

7.05.2026 Runa Dnia DAGAZ
DAGAZ -  Pogłębianie -  Transformacja -  Dzień
Oto ostatnia Runa należąca do Cyklu Inicjacji. 
Rysunek DAGAZ w rzucie oznacza znaczące odchylenie lub penetrację w procesie osobistej transformacji, całkowitą zmianę postawy – zwrot o 180 stopni. 
Dla niektórych ta przemiana jest tak radykalna, że nie są już w stanie prowadzić swojego rutynowego życia w zwykły sposób.
Gdy nadarzy się odpowiednia okazja, wynik jest gwarantowany, choć nieprzewidywalny z obecnej perspektywy. 
W każdym życiu w końcu pojawia się moment, który, rozpoznany i wykorzystany, zmienia bieg tego życia na zawsze. 
Dlatego licz na radykalną pewność siebie, nawet jeśli moment ten nakazuje ci skoczyć w otchłań z pustymi rękami. 
Ta Runa ujawnia twoją Naturę Wojownika.

Jeśli po DAGAZ pojawi się Pusta Runa, skala transformacji może być tak całkowita, że może przepowiedzieć śmierć, pomyślne zakończenie twojej podróży.
Ta Runa często przedstawia ważny okres osiągnięć i dobrobytu. 
Ciemność ustępuje; wstaje świt.

Jak zawsze jednak, pamiętaj, aby nie ulegać przyszłości ani nie działać lekkomyślnie w nowej sytuacji. C
zas transformacji może wymagać mnóstwa ciężkiej pracy. 
Podchodź do tego zadania z radością.

DAGAZ, parę pytań do przemyślenia podczas medytacji z runą...
zrób to szczerze, odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć...ale tym samym lepiej poznasz siebie samego...
Czy popadam w zwątpienie i brak mi ufności w życie?
Jakie są moje ideały?
Czy opieram się zmianom?
Czy żyję z pasją?
Czy umiem odczuć bliskość BOGA?
Czy odczuwam bliskość między sobą i światem?
Czy wiem, że jestem ukochanym dzieckiem BOGA?
Jakie mam rano samopoczucie?
Czy długo zastanawiam się przed podjęciem decyzji?
Czy doświadczyłam przełomowego momentu w życiu i jakie były moje dalsze losy?
Czy potrafię być szczęśliwa z błahego powodu?

dobrego dnia...
Ja...akceptuję nowe wyzwania.
Ja...ufam opatrzności boskiej.
Ja...realizuję moje życie dla dobra mego i innych.
Ja...z łatwością rozpoznaję nowe możliwości.
Ja...jestem pod opieką nieba, jestem w pełni świadoma, widzę rzeczy takimi, jakimi są.

Wraz z pierwszymi promieniami słońca, wyrażam gotowość do pięknego przeżycia tego dnia
Wszystko dąży do równowagi i pełnej harmonii, dlatego pozwalam się rzeczom układać po swojemu, bez presji i nacisków
Niech runa DAGAZ poprowadzi mnie w pełnym, satysfakcjonującym i dobrym życiu
Otwieram się na nowe możliwości, wpuszczam nową, czystą energię i pozwalam odejść temu co mi nie służy
dobrego dnia...

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości