07-07-2015, 23:12
https://assets0.fossilera.com/sp/756351/...ldspar.jpg
Polished Chinese Writing Rock Turtle - California
Chinese Writing Stone
Wyjątkowa Skała Metamorficzna, ceniona za dramatyczny kontrast między ciemną, drobnoziarnistą matrycą a jasnymi, ostro zarysowanymi kryształami, przypominającymi pociągnięcia pędzla.
Te naturalne znaki często przywodzą na myśl starożytną kaligrafię – stąd sugestywna nazwa kamienia.
Pomimo „chińskiej” nazwy, najsłynniejszym źródłem kamienia nie jest Azja, lecz Kalifornia, gdzie stał się on podstawą zachodniej kultury lapidarnej i cenionym materiałem do rzeźb, kaboszonów i eksponatów.
Jednym z rzadszych miejsc, z których pochodzi ten kamień, jest Auburn w Kalifornii, gdzie został odkryty podczas budowy autostrady.
Obszar ten jest obecnie niedostępny, a przed ukończeniem autostrady odzyskano jedynie ograniczoną ilość materiału.
Znaczna część Chińskiego Kamienia do Pisania pochodzi obecnie z Australii Zachodniej, gdzie do dziś jest on zbierany z licznych odsłonięć.
Złoża o podobnym składzie kamiennym występują również w Kanadzie, na Filipinach, na Alasce i w innych krajach.
Formacja geologiczna
Kamień powstaje w procesie metamorfizmu regionalnego, gdy ciepło, ciśnienie i chemicznie aktywne płyny zmieniają Mułowiec lub Argilit i umożliwiają wzrost nowych minerałów.
W miarę przekształcania się skały, kryształy Andaluzytu lub Skalenia rozwijają się w przypadkowych orientacjach, tworząc wzory, które wyglądają, jakby zostały nałożone na ciemną powierzchnię.
Inkluzje te występują zazwyczaj jako wydłużone lub bryłowate kryształy, które wyraźnie odcinają się od matrycy, a po oszlifowaniu lub polerowaniu kamienia wzory stają się jeszcze bardziej wyraziste.
Pod względem składu, Chiński Kamień Pisany składa się z ciemnej, bogatej w Kwarc i Mikę Matrycy, przerywanej jasnymi kryształami Andaluzytu – szczególnie w klasycznym materiale kalifornijskim – choć w niektórych lokalizacjach występują zamiast nich inkluzje skalenia.
Naturalny kontrast i trwałość sprawiają, że kamień ten doskonale nadaje się do rzeźbienia i polerowania, dlatego znajduje zastosowanie w kaboszonach, kulach, fetyszach, jajkach i dekoracyjnych elementach wystawowych.
Najbardziej znane złoża występują w pasach metamorficznych północnej i środkowej Kalifornii, zwłaszcza u podnóża Sierra Nevada w pobliżu Auburn, w hrabstwie Mariposa i innych obszarach, na które wpływ miały granitowe intruzje regionu Mother Lode.
Te warunki geologiczne stworzyły idealne warunki do powstawania Andaluzytu, nadając kalifornijskim okazom charakterystyczne, ostre „cechy”.
Chociaż podobny materiał odnotowano w Australii, Kanadzie, Utah i innych obszarach metamorficznych, Kalifornia pozostaje głównym i najbardziej poszukiwanym źródłem.
Chinese Writing Stone stał się rozpoznawalnym materiałem lapidarnym w połowie XX wieku, zwłaszcza w okresie amerykańskiego boomu na poszukiwaczy kamieni, kiedy kalifornijscy hobbyści zaczęli kolekcjonować i kształtować ten kamień.
Ze względu na doskonały połysk i wyjątkowy charakter wizualny, szybko stał się ulubionym materiałem do wyrobu biżuterii, rzeźb fetyszowych (w tym zwierząt w stylu Zuni), kul, jaj i artystycznych eksponatów.
Nazwa prawdopodobnie powstała dzięki kolekcjonerom, którzy dostrzegli podobieństwo między bladymi inkluzjami mineralnymi a kanciastymi formami kaligraficznymi chińskiego pisma.
Z czasem nazwa stała się na tyle formalna, że pojawiała się w książkach lapidarnych, katalogach sklepów z kamieniami i literaturze dla kolekcjonerów minerałów.
https://www.fossilera.com/pages/chinese-...alligraphy