29-10-2012, 09:23
:laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling:
No a ja ostatnio wyglądam tak:
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Poza tym znalazłam jeszcze kilka innych ciekawostek dyniowych:
![[Obrazek: 13479_amerykanskie-swieto-dyni-_3_2.jpg]](http://www.gotujmy.pl/ai/13479_amerykanskie-swieto-dyni-_3_2.jpg)
![[Obrazek: cache_srcce973eab0ae0b275927743083aa3382...190420.png]](http://www.obmawiamy.pl/wp-content/themes/obmawiamy/scripts/phpThumb/cache/cache_srcce973eab0ae0b275927743083aa3382c_parb8bcc26418c7e8d49e4741d9341b8f3c_dat1319190420.png)
Nawet jest podobizna Leosia
![[Obrazek: 0b796f838ef8189bcf9b8be448543dd9.jpg]](http://p2.kciuk.pl/p2.kciuk.pl/0b796f838ef8189bcf9b8be448543dd9.jpg)
A mówili mi,że dzieci się szuka w kapuście
![[Obrazek: 11-male-dziecko-w-dyni.jpg?w=326&h=355]](http://bialczynski.files.wordpress.com/2009/10/11-male-dziecko-w-dyni.jpg?w=326&h=355)
DYNIA: Podczas Halloween pełni funkcje dekoracyjne, ale warto też wykorzystać ją kulinarnie. Jest pyszna i wartościowa.
Zawiera sporo witamin: A, C, PP i witaminy z grupy B, a także składników mineralnych, m.in. fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Miąższ dyni to doskonały środek przeciwwymiotny dla przyszłych mam, a jej pestki można stosować wspomagająco przy leczeniu pasożytów przewodu pokarmowego u dzieci.
7 sposobów na dynię
1. Surówka – dyni nie trzeba gotować, a jedynie zetrzeć na tarce i połączyć z dodatkami, np. rodzynkami, cebulką, jabłkiem.
2. Purée – może zastąpić ziemniaki w drugim daniu, ale trzeba ją nieco doprawić, żeby nie była mdła. Wcześniej najlepiej upiec lub ugotować ją na parze. Z purée z dyni można zrobić pastę do chleba.
3. Zupa krem – dynię wystarczy ugotować (lub upiec) i zmiksować, dodając egzotycznych przypraw, np. wanilii lub ziół.
4. Nadzienie – do tarty zwykle wykorzystuje się upieczoną dynię w kostkach, a do pierogów – purée, np. z dodatkiem białego sera lub parmezanu.
5. Dodatek do risotto, makaronu, zapiekanki – kawałki upieczonej dyni dodane do ryżu lub sosu do makaronu czy zapieczone z nim spowodują, że danie zrobi się pysznie jesienne.
6. Składnik ciasta – dyniowe purée znajdzie swoje zastosowanie również w serniku lub cieście drożdżowym.
7. Placuszki – masę na nie robi się tak samo jak na placki ziemniaczane lub z cukini, czyli z dodatkiem jajek, mąki. Można też dodać sera, np. koziego. Potem pozostaje już tylko usmażenie.
Źródło: Twoje dziecko
No a ja ostatnio wyglądam tak:
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Poza tym znalazłam jeszcze kilka innych ciekawostek dyniowych:
![[Obrazek: 13479_amerykanskie-swieto-dyni-_3_2.jpg]](http://www.gotujmy.pl/ai/13479_amerykanskie-swieto-dyni-_3_2.jpg)
![[Obrazek: cache_srcce973eab0ae0b275927743083aa3382...190420.png]](http://www.obmawiamy.pl/wp-content/themes/obmawiamy/scripts/phpThumb/cache/cache_srcce973eab0ae0b275927743083aa3382c_parb8bcc26418c7e8d49e4741d9341b8f3c_dat1319190420.png)
Nawet jest podobizna Leosia

![[Obrazek: 0b796f838ef8189bcf9b8be448543dd9.jpg]](http://p2.kciuk.pl/p2.kciuk.pl/0b796f838ef8189bcf9b8be448543dd9.jpg)
A mówili mi,że dzieci się szuka w kapuście

![[Obrazek: 11-male-dziecko-w-dyni.jpg?w=326&h=355]](http://bialczynski.files.wordpress.com/2009/10/11-male-dziecko-w-dyni.jpg?w=326&h=355)
DYNIA: Podczas Halloween pełni funkcje dekoracyjne, ale warto też wykorzystać ją kulinarnie. Jest pyszna i wartościowa.
Zawiera sporo witamin: A, C, PP i witaminy z grupy B, a także składników mineralnych, m.in. fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Miąższ dyni to doskonały środek przeciwwymiotny dla przyszłych mam, a jej pestki można stosować wspomagająco przy leczeniu pasożytów przewodu pokarmowego u dzieci.
7 sposobów na dynię
1. Surówka – dyni nie trzeba gotować, a jedynie zetrzeć na tarce i połączyć z dodatkami, np. rodzynkami, cebulką, jabłkiem.
2. Purée – może zastąpić ziemniaki w drugim daniu, ale trzeba ją nieco doprawić, żeby nie była mdła. Wcześniej najlepiej upiec lub ugotować ją na parze. Z purée z dyni można zrobić pastę do chleba.
3. Zupa krem – dynię wystarczy ugotować (lub upiec) i zmiksować, dodając egzotycznych przypraw, np. wanilii lub ziół.
4. Nadzienie – do tarty zwykle wykorzystuje się upieczoną dynię w kostkach, a do pierogów – purée, np. z dodatkiem białego sera lub parmezanu.
5. Dodatek do risotto, makaronu, zapiekanki – kawałki upieczonej dyni dodane do ryżu lub sosu do makaronu czy zapieczone z nim spowodują, że danie zrobi się pysznie jesienne.
6. Składnik ciasta – dyniowe purée znajdzie swoje zastosowanie również w serniku lub cieście drożdżowym.
7. Placuszki – masę na nie robi się tak samo jak na placki ziemniaczane lub z cukini, czyli z dodatkiem jajek, mąki. Można też dodać sera, np. koziego. Potem pozostaje już tylko usmażenie.
Źródło: Twoje dziecko