Rycerz i Król w Tarocie Crowley'a

Bo tu są dwie kwestie pomieszane.

1. Wróżebna.
Wtedy rycerz Crowleya odpowiada rycerzowi Waite'a i wielu innych. Ma podobne cechy itd. w rozkładach kart bardziej "rycerzowo" go zinterpretujemy.
Waite zamienił AW Moc i Sprawiedliwość usprawiedliwiając sie trochę, że nie ma to wpływu na funkcje wróżebne kart. Tylko że idąc tą drogą możemy zamieniać kolejność wszystkich AW wg swojego widzimisię.

2. Ranga.
Czyli pozycja w talii. W tej kwestii rycerz Crowleya odpowiada królowi np. z Tarota Marsylskiego i tak jest umieszczany w "porównywarkach talii" Rycerz jest najmocniejszą kartą danego koloru u Crowleya, chcąc porównywać moc karty i położenie w talii musimy porównać go z królem np. Tarota Waite'a. Teoretyk, który nie zajmuje się wróżeniem nie bedzie widział potrzeby odnosić rycerza Cr. do rycerza innych talii, dla niego będzie to najwyższa figura danego koloru.

Teraz trzeba by powrócić do źródła różnicy zdań i rozstrzygnąć o jaka kwestię toczy się spór. Tylko że ja nie jestem znawcą Tarota Crowleya i nie zamierzałem tak dyskutować na ten temat. dlatego skwitowałem krótko, że marsylski ma rację, niejako w jego imieniu, gdyż stracił możliwość polemizowania. Teraz odzyskał, więc panie marsylku broń się pan sam, byle grzecznie! :x
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości