Numeracja kart Siła i Sprawiedliwość

Znowu to samo ( już kilkakrotnie ) z tym wylogowaniem. Znikaniem tekstu. Nerwus Przejrzałam ogłoszenia i widzę, że nie tylko ja mam z tym problem. Uciążliwe to jest.
Rani napisał(a):W ''Kluczach do Tarota'' B. napisal,, nowatorstwo Waita odnajdziemy w ilustracjach wszystkich kart arkanow malych, przyktorych inspirowal sie on czesto wloska talia z 16 wieku ( sola busca) ktora wowoczas posiadalo, Brytyjskie Muzeum w Londynie. Od tego momentu mozna intuicyjnie zrozumiec znaczenie 78 obrazow tarota, co znacznie ulatwilo interpretacje. ''

Z tym ,ze uściślijmy ad vocem Oczko cytat wypowiedzi Banzhafa :
„Prawdopodobnie jest też, iż „…………. i tu cd twojego cytatu następuje.
Więc tylko autor zakłada prawdopodobieństwo. Domniemanie ( jak dla mnie ).

Nie jestem przeciwniczką Banzhafa ( przy okazji ). „Klucze do tarota „ ( wyd. 2006 r. )jednak zalatują mi już czystą komercją, mnożeniem dóbr.
Warto by wrócić do wcześniejszych wydań.
Przykładowo analogicznie H.B : do „ Klucze do astrologii „ ( wyd. 2004 r. ). Dość podejrzliwie podeszłam do materiału w miejscu, gdy doczytałam o mieszaniu run w tekst stricte astrologiczny. No chyba ,że miała na to wpływ współautorka A. Haebler ( co nie jest dla mnie usprawiedliwieniem).

Natomiast H.B we wcześniejszej pozycji „Vademcum Tarocisty „ ( wyd. 2003 r. ) opisuje dwie talie RW + marsylskiego, podając te wyjaśnienia od razu na czołówce opisu kart VIII- XI z uzupełnieniami jungowskimi, literami hebrajskimi( nie wymagając tym samym z prostego założenia, że będzie mnożył kolejne książki i od kolejnych czytelników /adeptów też w przyszłości nabywających jego późniejsze książki, zakupu wcześniejszych wydań , no chyba ,że o to chodzi, jak to w biznesie kash sztanca kash, ilość, sztanca kash). Uśmiech Ja to rozumiem. Oczko

Cytat:ktora, Sola Busca, czy Tarot Jacques Vieville?

Sola Busca.
Skłaniam się ku edukacyjnemu walorowi talii dziś ( przy znajomości okresu starożytności i nie tylko), nie umniejszając i tego waloru :

Aur Ganuz napisał(a):Symboliczne znaczenie, owszem i mają (jak każde dzieło sztuki), aczkolwiek wysoce wątpliwe jest, żeby Tarot ten powstał z myślą o dywinacji.

Też tak uważam, jako najstarsze karty zachowane w całości. Oczko
Włączając w to spory rys wiedzy historycznej, mistycznej w przekazie dziejów i zachowań ludzkich.

Karta VIII nazywa się tu - Nerone. Przestawia okrutnego Nerona ( mówię o wizerunku osoby ) rozdzierającego niemowlę na dwie części z batogiem zakończonym kulkami ( co za wyrafinowanie ! Oczko ) dla powstania większego bólu ( rekwizyt jako element dyscyplinujący ? jak to w sprawiedliwości ? albo kara albo nagroda ?). Neron sprawował władzę. Jaką wiemy. Wymierzał sprawiedliwość. Jaką wiemy. Tu jest to przedstawione.
Aur Ganuz napisał(a):O, a gdzie ją kupiłaś, jeśli można spytać? I jak dobrej jest jakości? Bo ta, która wyszła pierwotnie miała niski nakład i ceny jej na 'rynku wtórnym' dochodzą spokojnie do £1000.... Znalazłem kiedyś stronę sklepu ukraińskiego, gdzie można kupić kopię tej talii za przyzwoitą cenę, ale nei wiem jakiej jest jakości....

Można - nie wiem o jaki hit ? czy bestseler karciany ci chodzi ( ta cena ? mnie zastanowiła ? ).
Pewno Cię nie usatysfakcjonuję ale proszę :
Wydawnictwo Deagostini w porozumieniu z firmą Lo Scarabeo wypuściło na rynek limitowaną serię ( w rocznej prenumeracie , jedna talia : 49, 80 pln.+ miesięcznik ) na użytek polskiego rynku talię ( AW są z oryginalnymi nazwami , AM mają obok polskie nazwy wg dworów z tej wymienionej współpracy, co ułatwia rozpoznanie lub podejście do tych kart ). Po zakończeniu edycji, wiem ,że pozostał w jakimś małym % nie upłynniony nakład -był luzem wyprzedawany kiedyś w kioskach.
Zawodowo się tym nie zajmuję , trudno mi to określić w ścieraniu np.
Karty są jakości jak większość tej firmy L.S. ( porównując zakupy indywidualne ).
Głównym konsultantem merytorycznym i przedstawionych rycin, tabel lub obrazów był J.W .Suliga ( dotyczy to treści miesięcznika ) oraz wyboru talii do publikacji dla prenumeratorów P.Horn ( z zasadą zastrzeżonych praw w obu przypadkach ).
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Sprawiedliwość i Siła - przez SmekT - 14-09-2019, 12:32

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości