Pearl Conch Jewelry

https://www.thejewelleryeditor.com/media...-false.jpg
Niepowtarzalny naszyjnik Mikimoto z rzadką perłą muszlową o średnicy 8 mm na platynowym łańcuszku wysadzanym diamentami (POA).
Znani właściciele i kolekcjonerzy Pereł Muszlowych
Elizabeth Taylor mogła nosić komplet biżuterii z Pereł Muszlowych w 1990 roku, kiedy pozowała do naszyjnika i kolczyków dla Harry'ego Winstona

Brad Pitt jest najbardziej znaną gwiazdą, która kupiła Perłę Muszlową. 
Podobno hollywoodzki aktor kupił ją od włoskiego jubilera Damiani dla swojej ówczesnej żony Jennifer Aniston.

Manuel Marcial de Gomar z Emeralds International w Key West to zdeklarowany miłośnik Pereł Muszlowych, którego zainteresowanie wzbudziło się, gdy podczas pobytu na wyspach San Bernardo na Morzu Karaibskim w Kolumbii otrzymał ofertę zakupu jednej Perły w zamian za pół tuzina homarów. 
Obecnie jest uznawany za światowy autorytet w dziedzinie Pereł Muszlowych, a w 2009 roku wydał kompleksowy przewodnik po opisie kolorów Pereł Muszlowych, aby pomóc dealerom i rzeczoznawcom w lepszej ocenie Pereł Muszlowych.

Paleontolog i archeolog morska Sue Hendrickson to nazwisko, które wielokrotnie pojawia się, gdy czytamy o Perłach z Muszli. 
Najbardziej znana z odkrycia największego i najbardziej kompletnego szkieletu T-rexa w Dakocie Południowej w 1990 roku, posiada jedną z największych prywatnych kolekcji Pereł z Muszli na świecie, założoną w latach 70. XX wieku, w okresie rozkwitu przemysłu połowowego Muszli, i pozyskiwaną bezpośrednio od rybaków z Karaibów.

W tamtych czasach Perły Muszlowe rzadko były wykorzystywane w jubilerstwie i nie miały wartości handlowej, ale wszystko zmieniło się w latach 80., kiedy jeden z konkurentów Hendricksona sprzedał garść Pereł Harry'emu Winstonowi, z których największą była wspomniana wcześniej 45-karatowa Perła Muszlowa. 
Nagle ich status kamienia szlachetnego został doceniony przez duże domy jubilerskie.
„Mam w swojej kolekcji kilka tysięcy Pereł Muszlowych” – mówi Hendrickson.
 „Wciąż aktywnie je gromadzę – kupuję i sprzedaję Perły Muszlowe, a niektóre z nich przechowuję. 
Swoją pierwszą muszlę zebrałem ponad 60 lat temu, gdy miałem pięć lat, a lata później utrzymywałem się z nurkowania w poszukiwaniu Muszli, czyszczenia ich i sprzedawania kolekcjonerom muszli”. 
Mając mnóstwo danych o połowach zebranych przez lata, miała nadzieję napisać książkę na ten temat, ale uznała, że trudno będzie sprzedać coś, co skupia się na połowach, biologii i danych, dlatego postanowiła skupić się głównie na biżuterii. 
Rezultatem jest pięknie wydana książka na stolik kawowy  „The Pink Pearl”.
„Zainteresowanie perłami muszlowymi stopniowo rośnie” – mówi Hendrickson.
 „W przeszłości wypożyczałem je na wystawy, a niektóre z moich Pereł trafiły do różnych muzeów. 
Największa znana mi kolekcja pereł muszlowych znajduje się w Narodowym Muzeum Kataru”.

https://www.thejewelleryeditor.com/media...-false.jpg
Historyczna broszka z Perłami Queen Mary Conch Pearl składa się z dwóch naturalnych różowych Pereł o masie 24,9 i 28,1 karatów. 
(Zdjęcie zamieszczone w The Pink Pearl, dzięki uprzejmości Susan Hendrickson).
https://www.thejewelleryeditor.com/jewel...ch-pearls/

[Obrazek: attachment.php?aid=89507]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Pearl Conch Jewelry - przez Krystyna - 29-04-2026, 23:32
RE: Pearl Conch Jewelry - przez Krystyna - 29-04-2026, 23:35
RE: Pearl Conch Jewelry - przez Krystyna - 29-04-2026, 23:38
RE: Pearl Conch Jewelry - przez Krystyna - 29-04-2026, 23:40
RE: Pearl Conch Jewelry - przez Krystyna - 29-04-2026, 23:42
RE: Pearl Conch Jewelry - przez Krystyna - 29-04-2026, 23:43
RE: Pearl Conch Jewelry - przez Krystyna - 29-04-2026, 23:45
RE: Pearl Conch Jewelry - przez Krystyna - 29-04-2026, 23:46