12-12-2024, 19:40
https://himalayanwildfoodplants.com/wp-c...8x1024.jpg
https://himalayanwildfoodplants.com/wp-c...8x1024.jpg
Prunus Persica
Brzoskwinia Zwyczajna, Brzoskwinia właściwa
Gatunek drzewa należący do rodziny różowatych.
Prawdopodobnie pochodzi ze środkowych i północno-wschodnich Chin, obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko jako roślina uprawna
https://himalayanwildfoodplants.com/2019...iyee-aaru/
Nazwa lokalna: Aaru, (आरू), Aadu, Phuniyee aaru.
Aaru to szybko rosnące drzewo liściaste z zachodnich Himalajów, rosnące na wysokości do 2500 m.
Rośnie w lasach, na słonecznych zboczach wzgórz i w zacienionych miejscach.
Aaru jest również uprawiane na dużą skalę ze względu na jadalne owoce w ogrodach, sadach i wokół przydomowych ogródków.
Owoce dzikiego aaru są małe i nie tak przyjemne w smaku jak te uprawiane, ale są bardziej organiczne i bogatsze w składniki odżywcze niż formy uprawiane.
Aaru preferuje dobrze zdrenowaną glebę i najlepiej rośnie w wilgotnej glebie.
Kwiaty, owoce i olejek Aaru, wszystkie są jadalne.
Owoce są spożywane na surowo, gdy są dojrzałe, gotowane na warzywa i są również marynowane.
Kwiaty są również jadalne zarówno na surowo, jak i gotowane.
Są używane do przygotowywania KACHROO (chilla z mąki z ciecierzycy i kwiatów). ale muszą być spożywane w małych ilościach.
Ich duże spożycie może powodować biegunkę. Surowe kwiaty są używane jako dodatek do różnych potraw i sałatek.
Olejek z nasion Aaru może być również używany do gotowania.
Roślina Aaru:
Aaru to duże krzewy lub małe drzewa.
Liście pojedyncze, lancetowate lub podłużno-lancetowate, drobno ząbkowane, z gruczołkami ogonkowymi i brzeżnymi.
Kwiaty różowe, efektowne, pojawiające się przed lub razem z liśćmi. Kielich – rurkowaty, dzwonkowaty, wełnisty.
Owoce różnej wielkości i kształtu, owłosione, żółte lub czerwono-plamkowane. Pestki twarde, głęboko bruzdowane.
Najczęściej uprawiana w sadach i ogrodach przydomowych,
Jadalne części roślin Aaru można zbierać od wiosny do końca pory deszczowej
Ponieważ jadalne części są częściami rozrodczymi rośliny, należy promować zrównoważone zbiory, takie jak zbiór rotacyjny i pozostawienie niektórych kwiatów i owoców do regeneracji na roślinie macierzystej
https://himalayanwildfoodplants.com/2019...iyee-aaru/
https://himalayanwildfoodplants.com/wp-c...8x1024.jpg
Prunus Persica
Brzoskwinia Zwyczajna, Brzoskwinia właściwa
Gatunek drzewa należący do rodziny różowatych.
Prawdopodobnie pochodzi ze środkowych i północno-wschodnich Chin, obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko jako roślina uprawna
https://himalayanwildfoodplants.com/2019...iyee-aaru/
Nazwa lokalna: Aaru, (आरू), Aadu, Phuniyee aaru.
Aaru to szybko rosnące drzewo liściaste z zachodnich Himalajów, rosnące na wysokości do 2500 m.
Rośnie w lasach, na słonecznych zboczach wzgórz i w zacienionych miejscach.
Aaru jest również uprawiane na dużą skalę ze względu na jadalne owoce w ogrodach, sadach i wokół przydomowych ogródków.
Owoce dzikiego aaru są małe i nie tak przyjemne w smaku jak te uprawiane, ale są bardziej organiczne i bogatsze w składniki odżywcze niż formy uprawiane.
Aaru preferuje dobrze zdrenowaną glebę i najlepiej rośnie w wilgotnej glebie.
Kwiaty, owoce i olejek Aaru, wszystkie są jadalne.
Owoce są spożywane na surowo, gdy są dojrzałe, gotowane na warzywa i są również marynowane.
Kwiaty są również jadalne zarówno na surowo, jak i gotowane.
Są używane do przygotowywania KACHROO (chilla z mąki z ciecierzycy i kwiatów). ale muszą być spożywane w małych ilościach.
Ich duże spożycie może powodować biegunkę. Surowe kwiaty są używane jako dodatek do różnych potraw i sałatek.
Olejek z nasion Aaru może być również używany do gotowania.
Roślina Aaru:
Aaru to duże krzewy lub małe drzewa.
Liście pojedyncze, lancetowate lub podłużno-lancetowate, drobno ząbkowane, z gruczołkami ogonkowymi i brzeżnymi.
Kwiaty różowe, efektowne, pojawiające się przed lub razem z liśćmi. Kielich – rurkowaty, dzwonkowaty, wełnisty.
Owoce różnej wielkości i kształtu, owłosione, żółte lub czerwono-plamkowane. Pestki twarde, głęboko bruzdowane.
Najczęściej uprawiana w sadach i ogrodach przydomowych,
Jadalne części roślin Aaru można zbierać od wiosny do końca pory deszczowej
Ponieważ jadalne części są częściami rozrodczymi rośliny, należy promować zrównoważone zbiory, takie jak zbiór rotacyjny i pozostawienie niektórych kwiatów i owoców do regeneracji na roślinie macierzystej
https://himalayanwildfoodplants.com/2019...iyee-aaru/