22-09-2017, 19:32
Sałatka z cukinii do słoików na zimę
Jeśli macie wysyp cukinii to podaje Wam sprawdzony przepis na ich wykorzystanie, idealnie nadadzą się duże cukinie z twardą skórą, bo podczas kilku godzin w soli zupełnie zmiękną.
Sama cukinia nie ma zdecydowanego smaku i warto dodać sporą ilość kurkumy, która sprawi, że mieszanka zyska nowe walory.
Z podanej ilości składników wychodzi 6 słoików na 3/4 litra.
Składniki:
3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek
3 czerwone papryki
5 dużych cebul
3 ząbki czosnku
3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej
Można dodać baldachimy kopru oraz zioła, ale ja wolę taką wersję ze zdecydowanym smakiem kurkumy.
Zalewa:
2 płaskie łyżki gorczycy
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
3 łyżeczki soli
3 kopiaste łyżki kurkumy
1. Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny.
Po tym czasie odciskamy powstały płyn.
2. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc.
Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut.
źródło