Czekolada
#14

Ciasto czekoladowe bez maki, tluszczu i cukru

Składniki:
-250 g daktyli
-2 szklanki wrzątku (do zamoczenia daktyli)
-2 dojrzałe banany
-3 jajka
-50 g kakao
-50 g mączki migdałowej (zmielone na mąkę migdały)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Daktyle zamaczamy we wrzątku i odstawiamy na 20 min. Po tym odsączamy daktyle, ale zachowujemy 1/2 szklanki płynu.
Odsączone daktyle i oczyszczone banany umieszczamy w malakserze, dodajemy wodę pozostawioną po nasączeniu daktyli i miksujemy na gładką masę.
Do masy bananowo-daktylowej dodajemy jaja i ponownie miksujemy.
Następnie masę przekładamy do misy i do niej przesiewamy kakao, mączkę migdałową, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy, lub mieszamy trzepaczką.
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50 min do tz. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i możemy serwować! Kwiatek
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości