Karta VI Kochankowie wg. mojego wypracowanego doświadczenia to ...
Jeszcze w erze bez internetu, też miałam problem z określeniem tej karty. Głownie bazowałam na tym co udało mi się dowiedzieć z książek lub drogą pantoflową, ale przede wszystkim, najcenniejszym źródłem okazało się moje własne doświadczenie i weryfikacja kart.
VI Kochankowie absolutnie jest to karta, która oznacza miłość i wszystko, co się z nią wiąże, jej pierwotna nazwa była "Miłość". Bez wątpienia jest to jedno z bardziej oczywistych znaczeń kart w talii Tarota, aspekty naszego życia, które dotyczą namiętności, zauroczenia, seksu, podniecenia i wszystkich tych rzeczy, które nas rozgrzewają. Ta karta pojawia się, kiedy rozważamy nowy romans, kiedy mamy obsesję na punkcie innej osoby lub kiedy jesteśmy w więcej niż tylko w jednym miłosnym związku. Czasami pojawia się ta karta, gdy jest mowa o partnerach biznesowych oraz może również wskazywać na kwestie dotyczące przyjaźni i rodziny.
Ta karta najczęściej pokazuje konieczność dokonania wyboru i szarpanie się umysłu z sercem... emocje są tu górą jak i nasze pragnienia, moralność.
Kluczowe słowa : Seks, miłość, zdrowie, pojednanie, zaufanie, pasja, pokusa, wybór, wrażliwość, dylemat
W tej karcie często mamy do czynienia z zaufaniem lub jego brakiem, szacunkiem, oddaniem, zaangażowaniem, zgodnością. W rzeczywistości, za każdym razem, gdy wchodzimy w nowy związek, czy to z miłości, czy z przyjaźni, jesteśmy w położeniu dawania i brania. Relacje wymagają świadomości, że do tanga trzeba dwojga - tyle samo ile bierzesz, daj też od siebie ... jesteś wstanie?, a może zbyt wygodnie ci ?
Karta ta wręcz domaga się równowagi, która jest niezbędna, ponieważ tutaj pojawia się pokusa, magnetyzm i atrakcją, pragnienie, relacje i piękno. To wymaga od nas, aby nauczyć się rozróżniać między wieloma różnymi rodzajami miłości, zauroczeń, pożądań itd.
Znak zodiaku Bliźnięta, ale również i Waga
W rozkładach VI Kochankowie, są często postrzegane jako karta reprezentująca naszą "bratnią duszę" lub romantyczne związki, które możemy napotkać w trakcie naszego życia. Może też jednak oznaczać "małżeństwo z rozsądku" lub z niedopasowania energii, dlatego ważne jest, aby właściwie zinterpretować znaczenie tej karty uwzględniając jej sąsiedztwo w rozkładzie, nie zawsze jest jednoznaczna. VI Kochankowie mogą mówić o tym, że trzeba teraz ponieść konsekwencje z wcześniej dokonanych wyborów. Może też pokazać brak zdecydowania, jak i niechęć do dokonywania jakichkolwiek wyborów, chęć pogodzenia dwóch światów co może doprowadzić do rozłamu wewnątrz związku, można powiedzieć, że frustracja spowodowaną przez niezdecydowanie jest w wyniku niezgodności w obrębie relacji. Może to odnosić się do kochanki, rodziny, przyjaciela lub stosunków pracy.