Winorośl
#23

       
       
Vitis Coignetiae
https://www.biolib.cz/en/taxon/id40399/
https://botany.cz/cs/vitis-coignetiae/

[Obrazek: attachment.php?aid=79236]
Odpowiedz
#24

       
Vitis Monticola 
Powszechnie znana jako Winorośl Górska lub Słodka Winorośl Górska, jest północnoamerykańskim gatunkiem dzikiej winorośli pochodzącym z Teksasu 
Jest ważna dla plantatorów winorośli ze względu na odporność na suszę ; cechę tę wykorzystuje się genetycznie zarówno w hybrydyzacji , jak i szczepieniu 
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitis_monticola
https://www.inaturalist.org/taxa/170276-...wse_photos

[Obrazek: attachment.php?aid=79236]
Odpowiedz
#25

       
       
Vitis Labrusca
https://www.biolib.cz/en/taxon/id40397/

[Obrazek: attachment.php?aid=79236]
Odpowiedz
#26

       
       
Vitis Riparia
https://www.biolib.cz/en/taxon/id40398/
https://botany.cz/cs/vitis-riparia/

[Obrazek: attachment.php?aid=79236]
Odpowiedz
#27

   
Vitis Rupestris
https://www.biolib.cz/en/taxon/id193874/

[Obrazek: attachment.php?aid=79236]
Odpowiedz
#28

       
Vitis Vinifera-Winorośl właściwa
Nazywana także winoroślą winną, latoroślą winną – gatunek z rodziny winoroślowatych.
Rośliny występujące w stanie dzikim i będące przodkami roślin uprawnych rosły niegdyś niemal w całym basenie Morza Śródziemnego, w rejonie Kaukazu i dalej na wschód po Turkmenistan. Winorośl uprawna, wyróżniana jako osobny podgatunek, rozprzestrzeniona została szeroko w postaci wielu odmian uprawnych na całym świecie.
Z jagód wytwarza się przede wszystkim wina, poza tym wykorzystuje się je do bezpośredniego spożycia (także suszone jako rodzynki), do wyrobu soków, galaretek, dżemów, kwasu winowego i octu winnego.
Z nasion tłoczony jest olej.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Winoro%C5%...%C5%9Bciwa
https://www.biolib.cz/en/taxon/id40401/
https://botany.cz/cs/vitis-vinifera/

[Obrazek: attachment.php?aid=79236]
Odpowiedz
#29

       
Vitis Vinifera var. Sylvestris
https://botany.cz/cs/vitis-sylvestris/

[Obrazek: attachment.php?aid=79236]
Odpowiedz
#30

   
Herbata Ziołowa-Liście Winogron
Do wyschnięcia pozostawia się zarówno całe, jak i lekko poszarpane liście.
Nie powinny mieć śladów zgnilizny, pleśni, uszkodzeń spowodowanych przez owady.
Opłucz i osusz masę liściową na płaskiej powierzchni.
Złóż arkusze w koperty lub trójkąty i umieść je w suszarce do owoców.
Piekarnik kuchenny nadaje się również do suszenia, ale w tym przypadku będziesz musiał zostawić otwarte drzwi. Przechowuj „koperty” w temperaturze 65 stopni przez sześć do ośmiu godzin, w zależności od rozmiaru.
Złóż wysuszone surowce do papierowej lub płóciennej torby.
Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu nie dłużej niż rok.
Od czasu do czasu wyjmuj „koperty” i przewietrz je, aby nie nabrały nieświeżego zapachu myszy.

Przed użyciem liście miażdży się, wlewa do czajnika i zalewa wrzącą wodą.
Moczyć je przez 10-15 minut, a następnie wsypać do filiżanki odpowiednią ilość liści herbaty i rozcieńczyć gorącą wodą w stosunku 1:1.
W celach leczniczych taką herbatę należy stosować codziennie przez miesiąc, trzy filiżanki dziennie (łącznie 750 ml).
W celu zapobiegania przeziębieniom i chorobom wirusowym wystarczy jedna filiżanka dziennie.

Bioflawonoidy i kwasy organiczne wchodzące w skład liści winogron osiągają maksymalne stężenie po wysuszeniu. Działają stymulująco na układ odpornościowy, układ nerwowy.
Herbata z Liści Czerwonych Winogron wzmacnia układ krążenia, łagodzi hemoroidy i zaburzenia jelitowe oraz normalizuje cykl menstruacyjny

   
Napar 
Do tego potrzebne będą świeże liście i gorąca woda. 
Opłucz liście winogron pod bieżącą wodą, odetnij z nich ogonki, zwiń je w ciasne grudki i napełnij nimi jedną trzecią litrowego pojemnika. 
Miskę napełnić wrzątkiem do góry, szczelnie zamknąć pokrywką i odstawić w ciemne miejsce. 
Przechowywać przez trzy tygodnie w temperaturze pokojowej, wstrząsając słoikiem co dwa dni. 
Po tym okresie napar będzie gotowy. 
Możesz przechowywać go od trzech miesięcy w temperaturze pokojowej, do sześciu miesięcy - w lodówce. 
Stosować napar do celów leczniczych raz dziennie przed posiłkami, dziesięć kropli, rozcieńczyć 50 ml wody. 
Kurs leczenia może trwać dwa tygodnie, następnie należy zrobić tygodniową przerwę i w razie potrzeby powtórzyć leczenie.
Gorąca woda rozpuszcza i usuwa z liści bioflawonoidy, antocyjanidyny i przeciwutleniacz resweratrol. 
Substancje te korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacniają mięsień sercowy i ściany naczyń

   

Wywar 
Aby przygotować wywar, opłucz i przesortuj masę liści. 
Oczyść go ze wszystkich uszkodzonych i niskiej jakości arkuszy, odetnij ogonki, zgniłe liście. 
Lekko zagnieść masę tłuczkiem do ziemniaków, zalać wrzątkiem w ilości 100 g liści na 500 ml wody
Postaw na powolny ogień i gotuj przez godzinę pod luźną pokrywką. 
Ciecz powinna wyparować o jedną trzecią. 
Powstały bulion przecedzić przez czystą bawełnianą lub gazową szmatkę, przelać do czystego szklanego pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. 
Produkt można przechowywać od sześciu do ośmiu miesięcy. 
Musisz spożywać wywar składający się z dwóch łyżek stołowych przed każdym posiłkiem przez trzy tygodnie. 
Pod koniec kursu należy zrobić dwutygodniową przerwę i w razie potrzeby zabieg powtórzyć.
Odwar może być również stosowany jako kompresy na zapalenie stawów, artrozę i żylaki. 
Garbniki, przeciwutleniacze i kwasy organiczne po spożyciu pomogą przywrócić błonę śluzową jelit. 
Stosowanie zewnętrzne pomoże wzmocnić tkankę chrzęstną stawów i ściany naczyń krwionośnych oraz zapobiegnie związanej z wiekiem degradacji worków stawowych i żylaków. 
Liście winogron to przydatny produkt, który często jest zaniedbywany
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=79236]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości