Re: Purpura -
Kasha - 05-07-2012
Prosto z Polski ... takiej burzy w Polsce w swoim życiu nie widziałam ... a w Anglii rzadko bywają ... miesiąc temu burza z 2 piorunami była pierwszą od 7 lat ... jak zauważyli moi znajomi ...
to zdjęcie z Polski z servisów informacyjnych ... wystarczająco purpurowe jak sądzę ... zazar po zachodzie słońca
Kasha - 05-07-2012
Morfi ... to dla Ciebie
morfeusz - 06-07-2012
Kasiu to ja?
Burza - wspaniałe zdjęcie
Purpurowy kalafiorek dla Ciebie
Sylla - 06-07-2012
Ale ześ Morfeuszku wysmarował kalafiorek
czy nie macie wrażenia ,że purpura często i gęsto myli się z fioletem

chyba,że jestem daltonistką
Załącze fotki z dzialki mojej mamy i jej ulubiony clematis koloru puprurowego

[ATTACHMENT NOT FOUND]
znalazłam nawet dzikie bratki

o podobnej barwie
[ATTACHMENT NOT FOUND]
morfeusz - 06-07-2012
Ja dziś wszystkich nakarmię. Syla dla Ciebie purpurowy bakłażanek vel oberżyna.
Kasha - 06-07-2012
mniam-mniam
mam świetny przepisa na bakłażany pieczone z serem feta

gdybym zapomniała przypomnijcie mi - zamieszczę w dziele z przepisami ...
morfeusz - 06-07-2012
Kasieńko czekam na ten przepis, bo uwielbiam bakłażany i ser feta!
Kukurydza dla Ciebie
Żubrówka - 06-07-2012
Witam Was!
Dla mnie zawsze purpura oznaczała odcień bardzo, bardzo ciemnoczerwony. A fiolet, to fiolet, od jasnego do ciemnego. A tu widzę, że chyba się myliłam przez całe życie. Ale co w takim razie z fioletem?
Kasha - 06-07-2012
purpurowa pieczona oberżyna z serem feta
składniki:
1. oberżyna ( ilość zależna od ilości osób 1:1 ... lub dla tych co uwielbiają to 2 oberżyny: 1 osobę! ale to trochę za dużo można się z kimś podzielić )
2. 1-2 ząbki czosnku ( zmiażdżone lub drobniutko pokrojone )
3. conajmniej garść natki pietruszki drobno siekanej ( zwykłej - nie tej falbaniastej bo nie ma smaku )
4. sól morska lub kamienna i pieprz czarny - mielone bezpośrednio z młynka
5. ser feta ( lub więcej - ja na 2 osoby zużywam kostkę sera ... bo lubię )
6. 10 łyżek oliwy z oliwek ... lub więcej - jak kto lubi
7. dodatek ... sok z cytryny wyciskany bezpośrednio
8. opcja dola mięsożerców - równie przepyszna ) kilka plastrów boczku upieczonego w piekarniku z oberżyną ... czas wg gustu
czas przygotowania około 30 min ( w tym pieczenie )
1. rozgrzej piekarnik na funkcji grillowania ( czyli z górnej grzałki ) ... jeśli nie masz funkcji automatycznego grilla załącz piekarnik na około 180-190*C ...
2. umyj oberżyny pod wodą i wytrzyj ... nie obrywaj tego zielonego kapturka na końcu
3. ostrym nożykiem natnij oberżynę na cztery części - od ogonka wzdłuż do ogonka ( tak jak się nacina pomarańczę przed obraniem )
ale tylko przetnij skórkę nie przecinając owoca/warzywa
4. grilluj oberżyny w piekarniku-grillu przez 20 min ... obracając co 7 min na inny bok
grilluj do momentu kiedy oberżyny będą miękkielub "aldente" w zależności od upodobania - jak kto lubi ... ale nie grilluj ich do momentu zapadnięcia miąższu
( skórka powinna stać się matowo / mętna brązowa )
5. odstaw oberżyny do dużego półmiska na 2 min do ostygnięcia
6. potem ściągnij nożem skórkę - wzdłuż nacięć będzie dużo łatwiej
7. przetnij oberżynę wzdłuż i połóż środkiem na wierzch
w trakcie pieczenia oberżyn przygotuj
zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę
a) część pietruszki i czosnku zmieszaj z oliwą z oliwek
b) polewaj oberżyny ( czyli środek oberżyny - powinien być na wierzchu , zaokrąglona zewnętrzna część pod spodem ) z łyżki oliwową miksturą
c ) użyj soli z młynka i posól oberżyny ... z umiarem gdyż ser też jest słony
d) użył pieprzu z młunka - wg gustu
e) pokrusz ser na wierzch
f) posyp pietruszką ... opcjonalnie pokrop sokiem z cytryny lub polej oliwą
g) mięsożercy - pokroić upieczone plasrty boczku w cieniutkie paseczki i posypac na wierzch przed oliwą
smacznego ... jest przepyszna

...
dla ludzi zwracających uwagę na szczegóły: uwaga! jest taki moment pieczenia między 20-25-30 min gdzie oberżyna osiąga idealny perfekcyjny smak
więc od pierwszego razu zwracaj uwagę jak dopieczona jest oberżyna ( przy jakim czssie wyciągałaś z piekarnika ) ... bo potem będziesz chciał/-a jeść tylko taką
wartopamiętać ile stopni i jaki czas
jeśli po 20 min uważasz, że to jeszcze nie to .. wsadź ją na kilka min dłużej ... ale nie przesadź ...
jest rewelacja
pycha!!!!!!!!!!!!!!!
morfeusz - 06-07-2012
Jem to już oczami, dzięki Kasia!
Muszę poczekać z realizacją aż upały zelżą, bo na samą myśl o uruchomieniu piekarnika dostaję zawrotów.
morfeusz - 07-07-2012
Purpurowa cebula
Kasha - 08-07-2012
i kapusta
Kasha - 09-07-2012
no i czapka śliwek się znalazła
Morfi zaczynam podejrzewać, że Twoja Nibylandia to po prostu Purpurowa Wólka za miedzą lub Purpurowe Rozstaje ... czy Purpurowe Zalesie ???
morfeusz - 09-07-2012
Mamy też purpurową marchew...
W Nibylandii purpurowe masz wszystko, co tylko chcesz.
Kasha - 09-07-2012
a świstak siedział i zamalowywał marchewki na purpurowo - zamiast zawijać w sreberka
morfeusz - 09-07-2012
Nie ominął także pomidorów, wybarwione na purpurowo nie tylko z zewnątrz
Libra22 - 10-07-2012
Oszustwo!!! One podlewane atramentem są te marchewki i pomidorki!
To jest natomiast całkiem naturalna żaba purpurowa
Te całkowicie fioletowe, ukrywające się w wykopanych norkach żaby zostały odkryte w rejonie wzgórz Zachodnich Ghatów w stanie Kerala w południowych Indiach. Po zbadaniu DNA naukowcy stwierdzili, że Nasikabatrachus sahyadrensis reprezentują nie tylko nieznany wcześniej gatunek, lecz całkowicie nową rodzinę żab.
Żaby purpurowe posiadają nadęte ciało, krótkie i grube kończyny oraz spiczasty pysk przypominający świński ryj (stąd angielska nazwa "purple pignose frog").
Żaby purpurowe są ostatnimi przedstawicielami żab pochodzących jeszcze z okresu panowania dinozaurów. Najbliższymi ich krewnymi są płazy z rodziny Sooglossidae, występujące jedynie na Seszelach na Oceanie Indyjskim. Obecnie te dwa spokrewnione gatunki oddziela 3 tys. kilometrów oceanu. Jednak miliony lat temu Seszele i Indie tworzyły część większego lądu, Gondwany, co może wyjaśniać genetyczne pokrewieństwo płazów.
Opracował: Ivellios
morfeusz - 10-07-2012
Mmmm pyszotka muszą być takie purpurowe żabki
Na dziś wspaniała purpurowa marakuja
Natka - 10-07-2012
No to jeszcze purpurowy kalafior...
![[Obrazek: ARTICLE_775_95124814046534665653445604179478.jpg]](http://www.niam.pl/rimages/crop/470/150/files/images/ARTICLE/BACKUP/ARTICLE_775_95124814046534665653445604179478.jpg)
i oberżyna...
Natka - 10-07-2012
A jak pysznie wygląda to kiwi...
morfeusz - 10-07-2012
Kalafiora i oberżynę mamy na poprzedniej stronie wraz z super przepisem Kasi na faszerowanego serem feta bakłażana
Ale kiwi nie było, dzięki!
Super Natko, że tu wpadłaś, i Libra też.
Kasha - 10-07-2012
jaki faszerowany???

... okruszany lub obsypany ...