Miód Lipowy
#1

   
Miód Lipowy
Miód pszczeli lipowy uważany jest za jedną z najlepszych i najsmaczniejszych odmian miodów nektarowych.
Powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z drzew lipy, rosnących
w ekologicznie czystych rejonach woj. podkarpackiego.
Smak i zapach
Płynny ma barwę od zielono-żółtej do jasno bursztynowej.
Bukiet smaków miodu lipowego jest szeroki: od słodkiego, przez słodko-ostry, ostry, do lekko gorzkiego.
Jest bardzo aromatyczny, w zapachu przypomina kwitnącą lipę.
Krystalizacja
Po skrystalizowaniu przybiera postać drobnoziarnistą.

Właściwości
Miód z kwiatów lipy jest znany dzięki swoim walorom leczniczym, odżywczym oraz wysokiej aktywności bakteriobójczej. 
Stosuje się go powszechnie jako najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie i schorzeniach dróg oddechowych.
Działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo, jest polecany w chorobach serca i układu krążenia.
Jego spożywanie sprawdza się w leczeniu schorzeń układu nerwowego, nerwic, stresu i bezsenności.
Miód lipowy można przyjmować po rozpuszczeniu w ciepłym naparze z kwiatów lipy, owocu maliny lub z sokiem z cytryny. 

Wśród konsumentów miodu utarło się mniemanie, że najlepszy ze wszystkich jest miód lipowy.
Z uwagi, że na terenie Polski istnieje zaledwie kilka większych skupisk drzew lipowych, a poza tym lipy spotyka się jedynie w parkach oraz przy szosach i drogach (szczególniew województwach północnych), czystego miodu w normalnych warunkach otrzymać nie można. 
Jednakże w latach, kiedy pogoda szczególnie sprzyja nektarowaniu lip, a także lotom pszczół, w niektórych okolicach uzyskuje się bardzo dobre jasne miody, powstające częściowo z nektaru lipy. 
Czysty miód lipowy w stanie płynnym przypomina konsystencją i barwą olejek rycynowy; po skrystalizowaniu ma barwę bardzo jasną, lekko kremową o szarym odcieniu.
Smak ma dosyć ostry, aromat zaś bardzo charakterystyczny i silny, przypominający nieco zapach mięty.
Jest bardzo aromatycznym i smacznym miodem, woń przypomina zapach kwiatów lipy.
Smak miodu lipowego jest bardzo charakterystyczny, lekko szczypiący w język.
Miód lipowy polecany jest przy grypie, przeziębieniach, kaszlu, ma silne działanie wykrztuśne.
Oprócz tego działa uspokajająco, obniża również ciśnienie krwi.
W skład miodu lipowego, oprócz cukrów prostych, wchodzą związki występujące w kwiatach lipy.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości