Miód Manuka
#1

   
Miód Manuka
to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką.
Miód Manuka produkowany jest z Leptospermum scoparium- rośliny występujące tylko w Nowej Zelandii  będącej jednym z najczystszych i najbliższych naturze miejsc na świecie.
Krzew Manuka co roku na cztery tygodnie pokrywa się białymi kwiatami.
W trakcie pory letniej zbocza gór i doliny otulone kwitnącym krzewem Manuka wyglądają jak pola przykryte śniegiem.
Dziko rosnąca roślina Manuka w sposób naturalny regeneruje się w odległych od cywilizacji  zakątkach Nowej Zelandii, by co roku dać równie obfite i pełnowartościowe zbiory.              
Produkty na bazie Manuki mają wysokie właściwości antybakteryjne.
Są powszechnie dostępne i stosowane w Nowej Zelandii.

Efekty związane ze stosowaniem miodu w wielu chorobach i dolegliwościach.
Można wśród nich wymienić problemy związane z:
-zakażeniami bakteryjnymi: gronkowiec złocisty w gardle i nosie, Helicobacter pylori oraz inne zakażenia bakteryjne;
-chorobami układu pokarmowego: wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks u dzieci i u dorosłych,
-wspomaganie pracy układu odpornościowego po terapii antybiotykowej, biegunki, gazy w jelitach, wzdęcia i choroby jelit;
-infekcjami i przeziębieniami: ogólne wzmocnienie organizmu, przeziębienia i infekcje, grypa;
-przyspiesza gojenie wszelkich ran zarówno zakażonych, jak i pooperacyjnych
-chorobami skóry: wrzody na skórze oraz wywołane przez gronkowca, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, egzemy, a nawet trądzik.

Manuka...nie tylko miód...
Innym dostępnym w Polsce produktem na bazie Manuki jest olejek, który również ma silne działanie antybakteryjne.
Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i przeciwbólowemu olejek manuka ma zastosowanie w terapii bólów reumatycznych i artretycznych.
Stosowany jest również w bólach mięśni i kręgosłupa, niezbędny przy odleżynach.
Często jest używany do masowania nadwyrężonych mięśni.
Działa korzystnie w zaburzeniach systemu nerwowego, obniża temperaturę, łagodzi stres, bóle głowy, wpływa korzystnie na reakcje alergiczne.
Jest bowiem doskonałym antyseptykiem zarówno w infekcjach zewnętrznych (skóry), jak i dróg oddechowych.

Warto również wiedzieć, że w Polsce dostępne już są od niedawna kosmetyki na bazie miodu Manuka.
Są one doskonałe przy problemach skórnych takich jak na przykład egzema, łuszczyca, trądzik, atopowe zapalenie skóry.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

Bardzo polecam ten miod. Naprawde dziala !!! Sprawdzone kilkakrotnie. Manuka , choc stosunkowo droga, jest bardzo skuteczna.Aktualnie wyleczylam moja przyjaciolke Ize, ktora przyjechala z Polski bardzo oslabiona. Przez kilka miesiecy byla caly czas na antybiotykach(pluca, oskrzela , gardlo). Gdy przyjechala, nie moglam sluchac jak kaszle, do tego miala infekcje pecherza. Zrobilam syrop z cebuli i miodu, dodajac 2 duze lyzki manuki. Zmusilam ja do picia codziennie(Iza nie cierpi miodu) rano i wieczorem. Juz nie kaszle, choc duzo pali, i nie ma problemow z pecherzem.

Krystyna , jesli moja uwaga jest w niewlasciwym miejscu to ja wrzuc gdzie indziej.
Odpowiedz
#3

Wcale mi nie przeszkadza...wręcz zachęcam do pisania w Ziołach, Kamyczkach, Drzewach, Runach i innych...
..wtedy dopiero te tematy ..żyją... Rotfl

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

Jak stosować Miód Manuka
Miód Manuka zastosowanie i działanie.
Wysokiej jakości Miód Manuka to połowa sukcesu. 
Druga połowa to właściwy sposób jego stosowania. 
Osoby, które nie są zadowolone z manuki, bardzo często nie wiedzą w jaki sposób należy ją spożywać lub używać aby osiągnąć najlepsze efekty.

Często powtarzana ludowa mądrość, że miód najlepiej jest spożywać po rozpuszczeniu w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, doskonale sprawdza się w przypadku niemal wszystkich miodów, a co więcej - ma swoje uzasadnienie naukowe. 
Zawarta we wszystkich miodach oksydaza glukozy (enzym pochodzący od pszczół), która z tlenu i glukozy produkuje antybakteryjny nadtlenek wodoru (czyli mówiąc ludzkim językiem - wodę utlenioną), działa najefektywniej, gdy miód jest rozpuszczony w wodzie w proporcji 1 do 20. 
Należy jednak pamiętać że, wysoka temperatura niszczy oksydazę glukozy, a więc miód przegrzany miód traci swój potencjał antybakteryjny. 

Inaczej jest w przypadku stosowania miodu manuka, którego silne właściwości antybakteryjne nie mają związku z oksydazą glukozy (która zresztą występuje również w tym miodzie), ale z wysokim stężeniem substancji aktywnych występujących w Miodzie Manuka. 

Rozpuszczanie miodu Manuka w wodzie nie ma sensu i jest wręcz niewskazane! 
Dlaczego? 
Każdy pokarm czy płyn, który spożywamy, trafia do żołądka, gdzie natychmiast jest rozrzedzany przez sok żołądkowy, który jest produkowany w ilości około 1,5 litra na dobę. 
Jeśli zależy nam na efekcie zdrowotnym, to chcemy aby substancje aktywne zawarte w miodzie trafiły do układu pokarmowego w możliwie największym stężeniu, aby nawet po rozrzedzeniu mogły działać skutecznie. 

Dlatego picie miodu manuka (a także każdego innego) rozpuszczonego w wodzie mija się z celem - potencjał antybakteryjny jest "rozmieniany na drobne".   
Z powyższych powodów miód manuka najlepiej jest spożywać w następujący sposób:
  • na pusty żołądek (najlepiej rano, zaraz po obudzeniu, przed poranną szklanką wody czy herbaty)
  • im więcej tym lepiej (choć bez przesady, bo może zemdlić, a ponadto miód manuka nie jest tani), rozsądną ilością są 3 łyżeczki
  • po spożyciu najlepiej powstrzymać się od jedzenia i picia przez co najmniej 20 minut
Jeśli chcemy spożywać miód manuka kilka razy w ciągu dnia, należy trzymać się następujących wskazówek jak stosować miód manuka:
  • trzy - cztery razy dziennie wystarczy
  • ostatni raz przed snem (można po myciu zębów - osoby z chorobami dziąseł będą zaskoczone tym, jak bardzo poprawi się ich stan już po kilku dniach, jeśli przed połknięciem miodu potrzymają go minutę w ustach; nie ma też obaw o próchnicę - miód manuka ma przecież właściwości antybakteryjne)
  • 30 minut przed i 20 minut po spożywaniu miodu manuka należy powstrzymać się od jedzenia i picia.
Stosowanie i wybór odpowiedniego Miodu Manuka ułatwi poniższa tabela 

Prosimy pamiętać, że Miód Manuka nie jest lekiem, tylko środkiem spożywczym. 
Nie może zastępować terapii zleconej przez lekarza.

Sposób użycia Miodu Manuka.
Miód Manuka jest środkiem spożywczym, a nie lekiem, można go więc bezpiecznie spożywać w rozsądnych ilościach. 
Nie należy podawać miodu dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia oraz osobom mającym uczulenie na produkty pszczele. 

Układ pokarmowy.
Przy wspomaganiu terapii problemów układu pokarmowego (wrzodu, helicobacter, refluks, IBS), najlepsze efekty przynosi spożywanie miodu 3 razy dziennie po dwie łyżeczki lub więcej, bez rozcieńczania i bez popijania wodą. 
Miód należy spożywać przynajmniej pół godziny przed posiłkiem.
 
Układ oddechowy 
W przypadku przeziębień, bólu gardła, kaszlu, Miód Manuka należy spożywać rano i wieczorem, dwie lub więcej łyżeczek, oraz dodatkowo niewielkie ilości kilka razy w ciągu dnia, spożywane powoli, co pomoże złagodzić dokuczliwość objawów infekcji. 

Odporność i dobre samopoczucie.
Najlepsze efekty w budowaniu odporności i poprawie ogólnego samopoczucia przyniesie spożywaniu jednej – dwóch łyżeczek Miodu Manuka rano (na czczo) lub wieczorem (przed snem). 

Problemy dermatologiczne.
Stosując Miód Manuka w celu wspomagania leczenie problemów dermatologicznych (trądzik, egzema, zmiany alergiczne) należy go nakładać cienką warstwą na skórę i pozostawić możliwie jak najdłużej. Jeśli to możliwe - nie zakrywać, w razie potrzeby można przykryć cienką warstwą gazy. 

W porozumieniu z lekarzem miód Manuka może być stosowany do wspomagania leczenia trudno gojących się ran (m.in. stopa cukrzycowa, odleżyny, rany z zakażeniami bakteryjnymi). 
W takim wypadku miód nakładany jest na ranę 2-3 razy dziennie, w miarę możliwości nie przykrywa go się opatrunkiem. 
W początkowej fazie można odczuwać zwiększony ból. Poprawa stanu rany pojawia się z reguły po dwóch, trzech dniach.
Źródło - http://swiatmanuka.pl/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

To prawdziwie boski i cudotwórczy niemalże produkt - ale cena też nieziemska  Wink ... cztery stówy za słoiczek 500g (stężenie methylglyoksalu 550+).  Krzyk

A tak na marginesie...
"picie miodu (...) rozpuszczonego w wodzie mija się z celem - potencjał antybakteryjny jest "rozmieniany na drobne". "  

Nie wiem jak jest w przypadku miodu Manuka, ale jeśli chodzi o pozostałe miody, to jest akurat odwrotnie... Można sobie o tym poczytać na wielu stronach w necie, chociażby tutaj:

"Już szereg badań prowadzonych od lat trzydziestych XX w. mówi o nadtlenku wodoru jako o składniku przyczyniającym się do realizowania antybakteryjnych właściwości miodu. Enzym, który jest obecny w miodzie, tzw. oksydaza glukozy produkuje nadtlenek wodoru. Działa on jednak najczęściej dopiero po rozcieńczeniu. Wcześniej zawarte w miodzie substancje uniemożliwiają działanie enzymu, miód natomiast posiada pełne stężenie."
http://www.leczeniemiodem.eu/wlasciwosci...wosci.html

"Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona.
Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym."
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/me...35801.html
Odpowiedz
#6

Również polecam miód manuka. Moja mama od miesiąca chorowała na ból gardła, była bardzo osłabiona, do tego problemy z pęcherzem i ból mięsni. Spożywa łyżeczkę miodu dwa razy dziennie i jest już dużo lepiej, szczególnie ból gardła minął. Także polecam serdecznie Buźki
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości