Sezon na grilla - wszelkie przepisy
#1

Sałatka Waldorf do potraw z grilla

Składniki:
  • jabłko Jonagold lub Idared
  • garść orzechów włoskich
  • mały seler korzeniowy
  • garść rodzynek
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka majonezu
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce. Następnie szatkujemy drobno obranego wcześniej selera. Jabłko i seler namaczamy w soku z cytryny. Orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej, suchej patelni przez około minutę. Kruszymy i przekładamy do miski. Dosypujemy rodzynki i wlewamy zmieszany jogurt grecki i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na godzinę do lepszego połączenia smaków. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do karkówki lub kiełbasy z grilla.
Pycha !!! Kwiatek
Odpowiedz
#2

[Obrazek: grillowane-steki-z-karkowki-z-gorczyca-i-kolendra.jpg]
Grillowane steki z karkówki z  majerankiem
Składniki:
  • karkówka - 600 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny - 2 łyżki
  • musztarda - 2 łyżki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:
  1. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z musztardą, majerankiem oraz oliwą.
  2. Umyte i osuszone mięso pokrój na steki. Natrzyj każdy z nich marynatą, a następnie odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Zamarynowane steki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Gotowe podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Kwiatek 
https://www.przepisy.pl/przepis/grillowa...ajerankiem
Odpowiedz
#3

Grillowe boczniaki

Składniki:
  • 250 g boczniaków
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub rozgniecione w prasce
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Opcjonalnie, do podania: bagietka, rukola, miodowy winegret, orzeszki pinii, tarty parmezan


Przygotowanie:
  • Większe boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Położyć średnio rozgrzanej patelni grillowej i grillować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż grzyby zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. W międzyczasie doprawić solą.
  • W miseczce wymieszać oliwę, posiekaną natką pietruszki i czosnek, dodać troszkę soli. Mieszanką smarować boczniaki i podgrzewać przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Obok na patelni możemy zrumienić plasterki bagietki.
  • Boczniaki odłożyć na rukolę wymieszaną z winegretem, posypać zrumienionymi orzeszkami pinii, tartym parmezanem.
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_sro...zepis.html

Kwiatek
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości