Śledziowe wariacje...
#1

   
Szuba czyli Kresowa Sałatka Śledziowa
Składniki:
Szuba czyli Kresowa Sałatka Śledziowa
filety śledziowe- 4 szt,
burak czerwony - 1 szt,
por biała część - 1 szt,
jajka - 3 szt,
ogórek konserwowy - 1 szt,
śmietana - 3 łyżki,
majonez - 1 łyżka,
sok z cytryny - do smaku,
pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania:
Szuba czyli Kresowa Sałatka Śledziowa
Śledzie moczyć w wodzie 3-4 godziny. Odlać wodę a śledzie osuszyć.
Ugotować lub upiec buraczka.
Ugotować jajka na twardo.
Pokroić w cienie paseczki umytego pora.
Posiekać ugotowane jajka a buraczka zetrzeć na tarce.
Posiekać drobno ogórka.
Majonez wymieszać ze śmietaną i doprawić sokiem z cytryny.
Śledzie pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny i popieprzyć.
Układać warstwowo w przeźroczystym naczyniu - najpierw śmietanę na śmietanie śledzie na śledziach ogórka i pora.
Na to nałożyć warstwę śmietany jeszcze raz doprawić pieprzem i przykryć warstwą startych buraczków.
odstawić do lodówki na godzinę.
Smacznego.
http://gotujmy.pl/szuba-czyli-kresowa-sa...28163.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Śledzie z Cebulą i Majerankiem
Aromatyczne śledzie z cebulą i majerankiem oraz akcentem MAGGI potrzebują - niestety - długiego moczenia w wodzie i w mleku, ale za to potem wszystko robi się już błyskawicznie.
I nie trzeba chłodzić przed podaniem Uśmiech
A podawać można udekorowane zieloną pietruszką oraz plastrami pomidora z połówką czarnej oliwki.
Smacznego!
Sposób przygotowania
Filety wymocz w wodzie przez ok. 60 minut, następnie odsącz, zalej mlekiem i odstaw na ok. 2-3 godz.
Wyjmij z mleka, przepłucz, pokrój w paseczki i skrop sokiem z cytryny.
Cebule obierz i zeszklij na 2 łyżkach oleju, ostudź.
Dodaj majeranek i pozostały olej, dopraw Przyprawą MAGGI i pieprzem.
Śledzie ułóż na półmisku i przykryj cebulą.
https://www.winiary.pl/przepis.aspx/9186...ajerankiem

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Sałatka Śledziowa z Buraczkami
Sałatka ze śledzi, buraczków i ziemniaków, a'la szuba.
Ma sporo kalorii, ale raz za czas można się delektować jej smakiemUśmiech 
Składniki:
Sałatka śledziowa z buraczkami
6 filetów śledziowych marynowanych ( podwójne)
2 pęczki szczypiorku lub zielonej cebulki
5 małych ugotowanych ziemniaków
buraczki marynowane tarte wiórki ( 400 gram)
6 jajek ugotowanych na twardo
8-9 łyżek majonezu ( u mnie Babuni)
Pieprz świeżo mielony
Posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z buraczkami
Śledzie obieram ze skóry i kroję na mniejsze kawałki.
Szczypiorek przepłukuję i osuszam, następnie drobniutko siekam.
Ziemniaki studzę i ścieram na tarce o grubszych oczkach, można pokroić w malutką kosteczkę.
Buraczki odcedzam z zalewy.
Jajka studzę , obieram i trę na grubszych oczkach tarki.

Składniki na sałatkę układamy warstwami w przezroczystej misce.
śledzie
2 łyżki majonezu –rozsmarować i oprószyć pieprzem
posiekany szczypiorek
ziemniaki oprószone pieprzem
majonez
buraczki
majonez
starte jajka oprószone pieprzem
 wierzch posypać natką
Sałatkę przed podaniem schłodzić.
http://gotujmy.pl/salatka-sledziowa-z-bu...30175.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Śledzie z Rodzynkami
Składniki:
1/2 kg śledzi matiasów z zalewy
100 g koncentratu pomidorowego
5 - 6 łyżek miodu
2 duże cebule
1/4 szklanki oleju
2 garście rodzynek
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz

Śledzie dokładnie myję i zostawiam w zimnej wodzie (lub w mleku) na ok. 3 - 4 godziny aż się dobrze wymoczą.
Cebulę obieram i kroję w półkrążki.
Wrzucam ją na rozgrzany olej i smażę do zeszklenia.
Dodaję ziele angielskie, listki laurowe, rodzynki i koncentrat pomidorowy.
Doprawiam do smaku pieprzem i miodem.
Wymoczone śledzie kroję w szerokie paski i przekładam do pojemnika lub słoika.
Zalewam ostudzonym sosem.
Naczynie zamykam i odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! Uśmiech
http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/12/...lsO7mxdHIU

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
Śledziki po Kaszubsku
Potrzebne składniki:
1/2 kg płatów śledziowych  
1 kg cebuli  
koncentrat pomidorowy  
4 suszone śliwki  
1 kiszony ogórek (bez skórki)  
sól, pieprz, majeranek,
olej

Sposób przygotowania
Cebule obrać, pokroić w krążki, a następnie udusić w dużej ilości oleju.
Przyprawić do smaku.
W trakcie duszenia dodać posiekane śliwki i ogórka pokrojonego w drobna kostkę.
Dusić do momentu aż cebula zmieni kolor na ciemny a śliwki i ogórki będą miękkie.
Wymieszać z koncentratem pomidorowym i dusić jeszcze chwilkę, odstawić i wystudzić.
Śledzie pokroić w paski.
W słoiki na przemian układać cebulę i śledzie.
Najlepiej smakują po kilku dniach.
https://www.winiary.pl/przepis.aspx/7667...-kaszubsku
Smacznego !

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
Sałatka Śledziowa z Ketchupem
Składniki:
Śledziowa z ketchupem
puszka groszku
puszka kukurydzy
mały słoik majonezu
3 cebule pokroić i sparzyć
3 jabłka obrać i pokroić w kostkę
5 śledzi w oleju
mały ketchup
20 dag sera żółtego zetrzeć na tarce
7 jajek zetrzeć na tarce

Sposób przygotowania:
Śledziowa z ketchupem
Na dno salaterki wykładamy pokrojone w kostkę lub paski śledzie ( możemy lekko po pieprzyć).
Na to wykładamy wymieszaną sparzoną cebulę z jabłkami.
Następnie mieszamy ketchup z połową majonezu i wykładamy na cebulę z jabłkami.
Kolejno groszek wymieszany z kukurydzą, starte jajka, resztę majonezu i starty żółty ser.
http://gotujmy.pl/sledziowa-z-ketchupem,...33131.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
Warstwowa Sałatka Śledziowa
Składniki:
Warstwowa sałatka śledziowa
1 puszka czerwonej fasolki:
5 ogórków konserwowych; (niedużych)
2 jabłka;
1 cebula;
4 jajka;
1 tacka śledzi majtasy;
1 słoik pieczarek gotowanych w słonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny
1 papryka surowa lub konserwowa (niewielka)
Majonez

Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka śledziowa
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, fasolkę odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą.
W szklanej salaterce układać warstwami składniki.
Kolejność dowolna.
Każdą warstwę lub co drugą posypać pieprzem do smaku i posmarować majonezem.
Majonez można też nałożyć tylko na wierzch.
Udekorować, odstawić przynajmniej na 2 godziny do przemacerowania w chłodne miejsce.
http://gotujmy.pl/warstwowa-salatka-sled...67932.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

   
Śledź w Sosie Koperkowo-Jabłkowym
Składniki:
4 płaty śledzia - w oleju
1,5 sztuki jabłka
1/3 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
3 łyżki usiekanego świeżego koperku
koperek do dekoracji
grubo mielony pieprz kolorowy do smaku
szczypta soli do smaku
cukier
sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:
Śledź w sosie koperkowo-jabłkowym
Zagotować w małym garnuszku 1,5 szklanki wody z 3 łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny.
Jabłko przekroić na pół.
Obrać i delikatnie usunąć gniazdo nasienne.
Włożyć połówki jabłka do syropu i obgotować by zmiękły.
Śmietanę wymieszać z majonezem , usiekanym koprem i połówką utartego na dużych oczkach tarki jarzynowej jabłka.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Płaty śledzia zwijać w rulonik. Ułożyć na sosie.
Udekorować koperkiem.
Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem.
Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( oczywiście obranymi)- małymi w całości, dużymi pokrojonymi w grube plastry.
Obok śledzia układać połówkę obgotowanego jabłka.
http://gotujmy.pl/sledz-w-sosie-koperkow...24503.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

   
Śledzie z Czosnkiem i Majerankiem
Składniki:
500 g płatów śledziowych (matiasy)
5-6 ząbków czosnku (lub więcej, jeśli lubimy ostrzejsze)
2 czubate łyżki majeranku
2 - 3 łyżki oleju +  tyle, aby przykryć śledzie (lub więcej w zależności od upodobań smakowych)

Wykonanie:
Matiasy dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie ok. 2-3 godziny, ponownie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Kroimy na 1 - 2 cm paski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tarty majeranek.
Całość dobrze mieszamy, wlewamy co najmniej 2 -3 łyżki oleju i jeszcze raz mieszamy.
Przekładamy do słoika, ciasno ugniatamy, dolewamy tyle oleju, aby śledzie były przykryte i szczelnie zamykamy.  
Najlepiej smakują nam po 48 godzinach przechowywania w lodówce.
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/11/S...NKIEM.html
http://mama48hnadobe1.blogspot.com/2014/...nkiem.html
http://potrawyregionalne.blogspot.com/20...nkiem.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#10

   
Śledzie z Papryką, Cebulą i Ziarnami
Samo wykonanie śledzi jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.
Najgorsze jest oczekiwanie bo trzeba odczekać dwa dni, aby smaki się przegryzły.
Składniki:
Śledzie z papryką cebulą i ziarnami
4 filety śledziowe alla matias
1 mała cebula
1 mała papryka czerwona
kilka łyżek oleju
1 łyżka posiekanej naci selera
pieprz
1 czubata łyżka prażonych ziaren piekło - niebo ( słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, czosnek, pietruszka )

Sposób przygotowania:
Śledzie z papryką cebulą i ziarnami
Śledzie namoczyć w wodzie z odrobiną octu a potem pokroić na kawałki.
Cebulę i paprykę pokroić w drobne paseczki, dodać do śledzi.
Następnie wsypać ziarna i pieprz do smaku oraz wlać kilka łyżek oleju, dodać nać selera i wymieszać śledzie.
Przełożyć do słoiczka, zakręcić zakrętkę i wstawić do lodówki na około dwa dni.
http://gotujmy.pl/sledzie-z-papryka-cebu...26392.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#11

   
Śledzie z Rodzynkami i Orzechami
Oryginalna i efektowna propozycja podania śledzi - z orzechami, rodzynkami i musztardą francuską. 
Składniki:
2 płaty śledziowe (ok. 200g),
rodzynki 40g,
orzechy włoskie 40g,
1 mała cebula,
olej 50ml,
musztarda francuska 2 łyżeczki,
posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:
Śledzie z rodzynkami i orzechami
Filety moczymy w wodzie zmieniając wodę co godzinę.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy około 5 minut. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze części.
Filety śledziowe po wyjęciu z wody osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w małe paseczki.
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy rodzynki, cebulkę, orzechy i natkę.
Dokładnie całość mieszamy.
Kolejno do miseczki dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na 24h.
Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Życzę smacznego Uśmiech
http://gotujmy.pl/sledzie-z-rodzynkami-i...73891.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#12

   
Szuba – Warstwowa Sałatka Śledziowa
Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków
3 duże marchewki
5 dużych jajek ugotowanych na twardo
1 mała cebula
400 g matiasów w oleju
5 średnich buraków
sól, pieprz
2 łyżki octu winnego
szczypta cukru
majonez

Przygotowanie:
Marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (osobno marchew i ziemniaki).
Jajka również ścieramy na tarce.
Buraki gotujemy lub każdego z osobna owijamy folią aluminiową i pieczemy w 160OC około godziny.
Obieramy i ścieramy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przelewamy na sitku wrzątkiem a następnie zimną wodą.
Śledzie kroimy w kosteczkę, mieszamy z cebulą.

Układamy poszczególne warstwy sałatki – każdą (oprócz śledzi i buraków) solimy i pieprzymy, na każdej (oprócz śledzi i buraków) rozsmarowujemy po 2 płaskie łyżki majonezu.
Kolejność warstw następująca: ziemniaki (sól, pieprz, majonez), marchew (sól, pieprz majonez), jajka (sól, pieprz, majonez), śledzie z cebulką, buraki.
Dla uzyskania ładnego efektu wizualnego, sałatkę umieszczamy w przezroczystej misie.
Smacznego!

Szuba, to tradycyjna sałatka z kresów...rosyjska, ukraińska...
U mnie w domu zawsze się przynajmniej na święta, wigilie  robiło...
może być z buraczkami na wierzchu...może też być z buraczkami, jako jedna z warstw...obie pyszne...
Ja robię jak mi fantazja podpowie i tak i tak...
Moje korzenie tez są z kresów...ojciec i dziadkowie pochodzili ze Lwowa...

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#13

   
Śledzie z Żurawiną, Orzechami i Czosnkiem
Składniki:
0,5  kg filetów śledziowych a la matias
200 g orzechów włoskich
200 g  żurawin
1/2 główki czosnku
2 łyżeczki kozieradki 
pieprz
1/2 l oleju

Sposób przygotowania:
Śledzie zamoczyć na kilka godzin, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. 
Orzechy pokroi i prażyć na suchej patelni. 
Kozieradkę również prażyć na suchej patelni. 
Czosnek obrać i pokroić na plasterki. 
Orzechy, żurawinę i przyprawy wymieszać dokładnie z olejem. 
Śledzie przełożyć do słoika i zalać przygotowaną zaprawą. 
W razie potrzeby dolać oleju, żeby przykrył śledzie.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#14

   
Śledzie w Marynacie Ogórkowej
Składniki:
250 g- konserwowe ogórki
kawałeczek startej marchewki
3 łyżki wrzącej wody
2 łyżki cukru trzcinowego
2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
2 łyżki siekanego koperku
½ świeżego ogórka
4 solone płaty śledziowe
pieprz do smaku
Mleko do odmoczenia śledzi

Przygotowanie: 
Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi, lub złagodzić ich smak? 
Śledzie płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy mlekiem i czekamy min. 30 minut aż mleko wyciągnie ze śledzi nadmiar soli.
W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy cukier trzcinowy, dodajemy oliwę lub olej, ocet, 2-3 ziarna ziela angielskiego, startą marchewkę i mieszamy ze startymi ogórkami konserwowymi
Świeżego ogórka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki, dodajemy koperek, doprawiamy pieprzem, mieszamy i łączymy z marynatą i resztą składników.
Odmoczone wysuszone śledzie kroimy w paski.
Śledzie układamy warstwami w słoiku naprzemiennie z marynatą. 
Zostawiamy na minimum godzinę, aby śledź przeszedł smakiem marynaty.
Przed podaniem dekorujemy kawałkami śledzia, plasterkami ogórka i koperkiem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#15

   
Śledzie na Słodko z Rodzynkami i Żurawiną
Składniki
filety śledziowe 500 g
cebule 5 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
olej 100 ml
miód 100 ml
grzyby suszone garść
rodzynki 1 szkl
żurawina suszona 1 szkl

Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie), kroimy na kawałki ok. 5 cm.
Grzyby moczymy i gotujemy. 
Kroimy w paski.
Cebule kroimy w piórka, szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy, grzyby, rodzynki, żurawinę i miód.
Podgrzewamy (cały czas mieszając) i studzimy.
Dodajemy śledzie, dokładnie ze sobą łączymy, przekładamy do pojemników i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#16

   
Dwukolorowa Sałatka Śledziowa
Ta sałatka śniła mi się po nocach dopóki jej nie zrobiłam a potem  miałam jej smak na ustach przez bardzo długi czas. 
Faktycznie, gruszka pasuje do śledzia o niebo lepiej niż jabłko. 
Warstwa śledziowa jest tradycyjna, czyli ziemniak, śledź i majonez a warstwa buraczkowa z racji gruszki, żurawiny i cukru niektóre osoby odstrasza ale całkiem niesłusznie. 
Ktoś kto zestawił te smaki był geniuszem. 
Wizualnie sałatka jest ozdoba stołu, smakowo też zrobi karierę. 
W warstwie buraczkowej następnym razem zmniejszę trochę ilość cukru bo gruszka jest słodka, buraki i żurawina również ale pozostałe składniki wystąpią bez zmian. 
Bardzo polecam Wam tę sałatkę. 
Gwarantuję, że goście będą zachwyceni.
Składniki
6 podwójnych śledzi marynowanych w occie
1 duży ziemniak
1/2 białej cebuli
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 duży burak
2 małe gruszki
50 g żurawiny
1 mała czerwona cebula
1 łyżka oliwy
2 łyżki cukru (można pominąć)
sól, pieprz
natka pietruszki

Ziemniaka i buraka ugotować w mundurku. 
Obrać ze skóry. 
Ziemniaka pokroić w kostkę, buraka zetrzeć  na tarce. 
Filety śledziowe pokroić w małe kawałki. 
1 gruszkę obrać i pokroić w kostkę, cebulę  także. 
Wymieszać jogurt z majonezem a następnie z ziemniakiem, gruszką i śledziem. Doprawić do smaku i odstawić.
Drugą gruszkę pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zesmażyć, dodać żurawinę, czerwoną cebulę i starte buraki.
 Dodać łyżkę oliwy, przyprawić do smaku  i wszystko razem wymieszać.
Na dużym płaskim talerzu układać warstwy naprzemiennie. 
Posypać zieloną pietruszką i odstawić do lodówki.
SmacznegoUśmiech
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#17

   
Sałatka Śledziowa z Brzoskwinią
Składniki:
4 marynowane filety śledziowe
2 połówki brzoskwiń z puszki
3 jajka
2/3 szklanki marynowanego selera
4 płaty marynowanej papryki
2 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
koperek lub natka do dekoracji

Śledzie, brzoskwinię i paprykę pokroić w kostkę, selera odcedzić, a jajko zetrzeć na grubej tarce.
Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. 
Doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć selera, brzoskwinię, śledzie, paprykę  i jajka. 
Na co drugą warstwę wyłożyć śmietanę z majonezem. 
Schłodzić. 
Przed podaniem udekorować koperkiem lub natką.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#18

   
Śledzie Pomidorowo-Korzenne
Składniki:
1/2 kg filetow śledziowych (matjasów)
2 lyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 lyżki octu winnego (bialego)
4 lyżki koncentratu pomidorowego
3 średnie cebule
garść drobnych rodzynek
1-2 liście laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
kurkuma, sól, imbir w proszku
odrobina jasnej gorczycy

Śledzie namaczamy przez kilka godzin w zimnej wodzie. 
Wodę odlewamy, śledzie płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. 
Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy cukier. 
Dodajemy ziele i liście. 
Dusimy całość ok. 1 minutę. 
Solimy (odrobinę), dodajemy koncentrat, ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i odrobinę gorczycy.
Dusimy ok. 3-4 minut, do chwili gdy cebula będzie miękka, co chwilkę mieszając. 
W słoiku układamy na zmianę śledzie i sos z cebuli (powinien ostygnąć). 
Ostatnia warstwa to sos. 
Słoik zamykamy, wkładamy do lodówki na ok. 3 dni. 
Po tym czasie powinny być już gotowe
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#19

   
Śledzie Bazyliowe
Autor: Małgorzata Caprari  Kuchnia Domowa " Śledzie" 
Składniki:
500g filetów śledziowych matias (użyłam matiasów w oleju )
duża garść świeżej bazylii 

1 pikantna papryczka ( dałam 1/2 sztuki )
1 cytryna ( dałam 1/2 )
1 główka czosnku ( dałam 2 ząbki )
oliwa 
     
Według przepisu wszystkie składniki są pokrojone i przełożone warstwami, ja zmiksowałam blenderem bazylię z oliwą, czosnkiem i papryczką i przełożyłam pokrojone filety śledziowe w słoju. 
Śledzie powinny być przechowywane w lodówce i stać po zrobieniu około 24h
Smacznego
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#20

   
Śledzie po Skandynawsku
(przepis: Signe Johansen z książki "Scandilicious")
6 solonych śledzi (użyłam 6 gotowych płatów śledziowych, matjasów)

Zalewa (może być z połowy porcji)
300ml octu z białego wina
300ml wody
175g ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka soli
10 ziarenek ziela ang.
1 łyżeczka ziarenek kolendry (z braku ziarenek dałam szczyptę mielonej)
1 łyżka ziarenek pieprzu czarnego (dałam część czarnego, część czerwonego)
1 łyżka jasnej gorczycy
5 goździków
4 suszone jagody jałowca
1 liść laurowy (w oryg. świeży, u mnie suszony)
oraz
2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
kilka gałązek koperku (ilość wg. upodobania, jeśli ktoś nie lubi i pominie, myślę, że też będzie dobrze)

Śledzie namoczyć przez kilka godzin w wodzie z mlekiem, lub w samej wodzie. 
Przelać zimną, odsączyć w durszlaku, pokroić na kawałeczki (jeśli używa się całych śledzi, zdjąć skórę, podzielić na połówki i usunąć ości)
Przygotować zalewę: 
wszystkie składniki zalewy gotować na małym ogniu przez 10 min., odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W słoiku ułożyć plasterki szalotki, trochę posiekanego koperku, pokrojone kawałeczki śledzia, zalać zalewą. 
Znów ułożyć plasterki szalotki, siekany koperek, kawałeczki śledzi, zalać zalewą itd.
W przepisie autorka zaleca odczekać 5 dni, moje śledzie były gotowe do jedzenia po 24godz.
Podawać z ulubionym chlebem.
Smacznego!
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#21

   
Śledzie w Cytrusowej Marynacie
Składniki:
3 Śledzie typu matias
300 ml mleka
2 pomarańcze
1 cytryna
1 limonka
1 mandarynka
4 goździki
2 łyżki oliwy z oliwek
Kolorowy pieprz
½ czerwonej cebuli

Matiasy są przeważnie bardzo słone, aby się tego pozbyć moczę zawsze śledzie w mleku, na drugi dzień nadają się do obróbki. 
Następnego dnia śledzie płuczemy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
 Kroimy śledzie po skosie na cienkie kawałki.
Ze sparzonych cytrusów ścieramy skórkę i przekładamy do miski. 
Wyciskamy też z cytrusów sok, mieszamy ze skórką, dodajemy do śledzi, doprawiamy je kolorowym pieprzem. 
Mieszamy i marynujemy kilka godzin w lodówce, kilkukrotnie należy śledzie przemieszać, aby równomiernie się marynowały.
Po kilku godzinach śledzie wyciągamy z marynaty i zalewamy je dodatkowo 2 łyżkami oliwy.
Pomarańczę i cebulę kroimy w kostkę. 
Układamy na dnie pomarańcze, następnie warstwami śledzie wraz z cebulką i kostkę pomarańczy. 
Wierzchnie śledzie dekorujemy paskami skórki z cytrusów, goździkami i kolorowym pieprzem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#22

   
Śledź w  Oleju z Żurawiną, Ogórkiem i Papryką
Składniki
5 sztuk płatów śledziowych
1 cebula
1 czerwona papryka
2 ogórki kiszone
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżeczka czarnego i czerwonego pieprzu
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
olej rzepakowy

Przygotowanie
Śledziowe płaty dzień wcześniej moczymy w zimnej wodzie lub w mleku.
Nazajutrz, odsączamy je i suszymy na ręczniku papierowym, następnie kroimy je w cienkie paseczki. 
Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę.
Żurawinę suszoną zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy aż zmięknie.
Pokrojone śledzie układamy warstwowo wraz z przyprawami, przekładając je posiekanymi warzywami, za każdym razem skrapiając delikatnie sokiem z cytryny.
Ostatnia warstwa śledzi to cebulka i odsączona z wody i osuszona żurawina.
Całość zalewamy olejem, możemy delikatnie przemieszać tak by olej spłynął przez wszystkie warstwy.
Przygotowanego  śledzia wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby smaki się połączyły.
Nazajutrz jest już gotowy do konsumpcji. Takiego śledzie w oleju można przygotować dzień przed Wigilią.
Smacznego!
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości