Kuchnia cypryjska
#1

Zielona linia, dzieląca Cypr na część grecką i turecką, biegnie mniej więcej w połowie wyspy.
Jej kulinarny podział nie jest już taki oczywisty.

Kulinarną historię Cypru ukształtowali przede wszystkim Turcy, zamieszkujący północ wyspy, i Grecy, którzy osiedlili się na południu.
Swój ślad w tutejszych zwyczajach kulinarnych i menu pozostawili także Brytyjczycy – frytki i fast foodowe przekąski szybko zadomowiły się w barach na wyspie.

Tureckie wpływy w kuchni cypryjskiej
Zasługą kuchni tureckiej, która zdecydowanie podbiła wyspę, jest wiele dań z dodatkiem miodu, aromatycznych przypraw i bakalii takich, jak rodzynki, migdały, orzechy, daktyle i figi.
Przyroda Cypru dodatkowo wzbogaca tutejsze specjały. Wyspa obfituje w drzewa oliwne, przez co cypryjskie dania opierają się głównie na oliwkach i oliwie.
Innym popularnym drzewkiem jest szarańczyn strąkowy, który rodzi długie, mięsiste owoce.
Produkuje się z nich syrop, służący jako zalewa do przetworów owocowych i dodatek do alkoholi.
Słodkim sokiem ze strąków dawniej zastępowano cukier.

Posiłek na Cyprze
Nazwy cypryjskich potraw w tawernach po obu stronach granicy podawane są w trzech językach: greckim, tureckim i angielskim.
Posiłek zaczyna się od przystawki (mezes): oliwek, pieczywa z pastami, hummusu, świeżych warzyw, serów.
Na Cyprze, tak jak w innych krajach z  kuchnią śródziemnomorską, powszechnie jada się fetę, a także halloumi z mleka koziego i owczego.
Z tego drugiego przyrządza się m.in. zupę zwaną supa trachanas (trachanas to rodzaj owsianki).
Ulubionymi serowymi przekąskami Cypryjczyków, serwowanymi zwłaszcza na południu, są pierożki i paszteciki z ciasta filo, zapiekane z farszami (np. pastą oliwkową lub sezamową).

Cypryjskie wina
Ciepły klimat i odpowiednie warunki glebowe sprzyjają uprawie winorośli, z której produkuje się wyborne wina.
Największe winiarnie cypryjskie to ETKO, KEO i LOEL.
Niemal w każdym domostwie można znaleźć wina własnej produkcji.

Kuchnia mało wegetariańska
W odróżnieniu od innych typów  kuchni śródziemnomorskiej, np. wysp greckich, Cypryjczycy jadają przede wszystkim dania mięsne; wegetarianie muszą się sporo naszukać, by znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.
Na stołach królują baranina i jagnięcina, z której przyrządza się słynne kleftiko, czyli mięso zapiekane z warzywami – danie popularne również w Grecji.
Na północy jada się kebab – pieczoną na ruszcie baraninę lub kurczaka.
Najpopularniejszym mięsnym daniem na Cyprze jest musaka (ziemniaki, bakłażan, mielona baranina lub wieprzowina w przypadku Greków).
Wieprzowinę dość powszechnie dusi się w winie i przygotowuję potrawę zwaną afelią.

Ryby i owoce morza na Cyprze
W regionach nadmorskich mamy pewność, że będą świeże.
Ryby przeważnie smaży się albo piecze je na ruszcie.
Z owoców morza Cypryjczycy zajadają się ośmiorniczkami i kalmarami.

Cypryjskie desery
Są bardzo ważnym elementem jadłospisu; to głównie bardzo słodkie wypieki z przeróżnymi nadzieniami.
Popularne są ciasteczka typu bakława, z orzeszkami i polane miodem, oraz paluszki cypryjskie (dahtyla kipru) – smażone na głębokim oleju, drobne zawiniątka z posiekanymi migdałami, cynamonem i cukrem.
Warto spróbować także lodów, które Cypryjczycy często produkują samodzielnie wg tradycyjnej receptury.
spices in Cypriot cuisine

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości