Kuchnia turecka
#1

   
Kuchnia turecka jest odzwierciedleniem kuchni różnych regionów Imperium osmańskiego.
Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie.
Wiele potraw z tego kraju rozpowszechniło się już na całym świecie.

Dania tureckie bazują raczej na prostych połączeniach smaków i składników.
Mięso – często jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka oraz przyprawy korzenne takie jak cynamon, to istota kuchni tureckiej.
Do najpopularniejszych w kuchni tureckiej należą: meze ( przystawki podawane z alkoholami), börek ( rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym), dolma –(warzywa z farszem lub liście winogron w które zawija się ryż z mięsem), köfte (gotowane lub pieczone mięso), pilav (dania ryżowe).

Większość potraw tureckich to dobra kombinacja należycie zbilansowanej żywności lub składników.
Na przykład: Dolma i Sarma (faszerowane i zawijane warzywa), zupy ugotowane z soczewicy, mięso i warzywa, ryż lub bulgur z grupy chleba-produktów zbożowych i ostatecznie jogurt, który podawany jest prawie ze wszystkimi daniami.
Gulasz z mięsa i warzyw jest zawsze serwowany z ryżem lub bulgur pilav.  

Zupy na bazie jogurtu z różnorodnymi płatkami oraz mieszanki mięsa i roślin strączkowych również stanowią doskonałe kombinacje.
Suszone rośliny strączkowe miesza się z warzywami, mięsem i płatkami zbożowymi.
Kebaby są przygotowywane z mięsa i podawane w tureckim chlebie.
Desery są przygotowywane głównie na bazie ciasta i przeważnie zawierają orzechy i syrop.
Najpopularniejsze desery to baklawa, lokma, tulumba tatlisi, kadayif i kunefe.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Baklawa
Bakława jest deserem narodowym, znanym w całym kraju.
Jednakże, najlepszą bakławę wyrabia się w Gaziantep w każdej piekarni.
Wyrabiają również “Bakławę suchą” przy użyciu mniejszej ilości syropu.
Ten rodzaj ciasta można przechowywać przez dłuższy czas.
Jako nadzienie zamiast orzechów pistacjowych można użyć orzechów włoskich lub gęstej śmietany.
http://turcjaodkuchni.blogspot.com/p/tur...esery.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości