Przekąski
#1

RYBA PIERZASTA

1 kg smażonych kotlecików z piersi kurczaka
3 cebule obrać i pokroić w plastry
papryka marynowana- również pokroić ją w plastry

wszystkie składniki poukładać warstwowo w misce

Zalewa:
2 szkl. wody
6 łyżek octu
1/2 szkl. oleju
3 łyżki cukru
3 łyzki przecieru pomidorowego (najlepiej koncentratu Pud..ki)
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wszystko zagotowac i zalać wrzątkiem kotleciki z cebula i papryką.

UWAGA! PRZYGOTOWAC 3 DNI PRZED PODANIEM, ABY SMAKI PRZEGRYZŁY SIĘ


WARZYWA Z RUSZTU

Seler
Marchew
pieczarki
por
masło
sól
pieprz
oliwa z oliwek
sos sojowy

Warzywa pokroić w drobne słupki. Ułożyc porcjami na folii aluminiowej, posolić, oprószyć pieprzem i doprawić sosem sojowym, polać oliwą z oliwek, położyc kawałek masełka, zawinąć folię w kieszonkę i piec na ruszcie do miękkości.


SEREK FRAMAGE I (łagodny)

1/2 kostki białego sera
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
zmiksowane warzywa (marchew, pietruszka- nać, seler- korzeń, pietruszka korzeń)

Wszystko razem zmiksować, doprawić solą i pieprzem do smaku- idealny do pieczywa


SEREK FRAMAGE II (na ostro)

1/2 kostki białego sera
2 łyzki zmiksowanych warzyw (marchew, seler, pietruszka)
1 ogórek kiszony
pół pęczka koperku
1-3 ząbków czosnku (w zależności, czy lubicie mocno ostre, czy łagodniejsze)
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Wszystko zmiksowac, doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Idealny do grilla, jak i do świeżego pieczywa


ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

1 opakowanie ciasta francuskiego
15 dkg gotowanej szynki
1 cebula
pęczek pietruszki lub szczypiorku
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 białko
15 dkg żółtego sera
sól i pieprz do smaku
1 żółtko do posmarowania całości

Szynkę, cebulę i ser pokroić w kostkę, a zieleninę poszatkować. Wszystko wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami. Ciasto rozwinąć na papierze do piekarnika, posmarować nadzieniem pozostawiając brzegi do sklejenia. Zawinąć w roladę. Posmarować żółtkiem i piec 15-18 min w 200-220 st. C

Przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.



PAPRYKOWE KWIATUSZKI

3 jajka
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
1 zielona papryka
30 dkg twardego sera
10 dkg masła śmietankowego
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Paprykę umyć, osuszyć i odciąć wierzchy- usunąć gniazda nasienne. Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, nast. utrzec z masłem, czosnkiem i koperkiem (2 łyżki koperku odkładamy do dekoracji). Doprawiamy do smaku.
Papryki faszerujemy masą, pozostawiając po środku małe wgłębienie, w które nalezy włożyć po jajku gotowanym. Przykryc reszta masy. Chłodzimy godzinę i kroimy w plasterki. Posypać resztą koperku.
Odpowiedz
#2

Tapas

Legend o powstaniu tapas jest wiele.
Jedna z nich głosi, że w XIII wieku, król Kastylii - Alfons X Mądry za pomocą diety składającej się z małych posiłków, popijanych winem, został wyleczony z dręczących go problemów żołądkowych.
Od tego momentu, zachwycony władca zaczął upowszechniać ten zdrowy tryb życia.
Tak z dekretu króla zaczęto do każdego zamawianego wina podawać również coś na ząb.
Tak powstała pierwsza przekąska, dzięki której Hiszpanie po dziś dzień nie ulegli fast foodowej modzie.

Słowo "tapa", w języku hiszpańskim oznacza "wieczko".
W dawnych, andaluzyjskich barach popularna była praktyka, polegająca na przykrywaniu kieliszka wina darmową przekąską.
Zabieg ten był podwójnie korzystny.
Z jednej strony zabezpieczał trunek przed owadami, kurzem i utratą aromatu, z drugiej zaś, powstrzymywał miłośników wina przed zbyt szybkim upojeniem. Początkowo przykrywali je plasterkiem kiełbasy, z czasem zaczęto zagryzać też chlebem.

Z tej prostej czynności powstała dziś najbardziej znana na świecie przekąska.
Wśród nich można wyróżnić między innymipinchos, czyli koreczki na jeden kęs.
W ich skład wchodzą głównie oliwki i chorizo.
Wersją bardziej kolorową, opierającą się na marynatach jest banderilla.
Wyglądem przypominają włócznie, które w kulturze hiszpańskiej używane były podczas corridy.
W większości barów najbardziej popularna jest przekąska tapa.
W wersji klasycznej podaje się do niej suszoną szynkę, która dokładnie wykrajana jest z nogi czarnych, iberyjskich świń.
Doskonały smak tego mięsa bierze się ze sposobu ich odżywiania i hodowli.
Zwierzęta swobodnie pasą się, żywiąc żołędziami dębów korkowych.
Za największy rarytas Hiszpanie
Niezwykle popularna jest równieżmorcilla, będąca odpowiednikiem polskiej kaszanki.
Choć pierwotnie danie to było popularne wśród uboższej części społeczeństwa, szybko stało się luksusowym przysmakiem także na pańskich stołach.
Jej bazą jest ryż, krew, słonina, świeże zioła oraz przyprawy korzenne wzbogacone pestkami pinii.
wiecej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

ZEBRA z bitej śmietany i ciemnych herbatników Oczko

[Obrazek: zebra-z-herbatnikow-i-bitej-smietan.jpg]
Odpowiedz
#4

Grzanki z kurkami i serem pleśniowym


Składniki:
-kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego
-150 g kurek
-ser pleśniowy camembert do smarowania
-masło

Przygotowanie:
Kurki oczyścić, umyć i podsmażyć na maśle z odrobiną soli, aż zrobią się miękkie. Gotowe ułożyć na pieczywie z serem pleśniowym. Pieczywo ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 5 minut w temperaturze 200 stopni. Opcjonalnie można dodać do grzanek suszone pomidory, które wzbogacą smak tej przekąski.  Uśmiech
Odpowiedz
#5

Faszerowane pieczarki


Składniki:
-6 dużych pieczarek
-20 dkg wędliny
-pęczek natki pietruszki
-sos majonezowo - chrzanowy
-1 łyżka bułki tartej
-1 łyżeczka masła
-tarty żółty ser - 3 czubate duże łyżki
-sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:
Pieczarki umyć, wykręcić ogonki i drobno posiekać. Pokroić drobno wędlinę i razem z posiekanymi ogonkami pieczarek podsmażyć na 1 łyżeczce masła. Odparować i wystudzić.Dodać bułkę tartą, sos  i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Pieczarki lekko posolić, napełnić powstałym farszem, posypać serem i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec ok 20 minut.  Kwiatek
Odpowiedz
#6

Sznytka

Sznytka - mała kanapka z dodatkiem pasty, doskonała na przekąskę zarówno na większe imprezy, jak i na domowe przyjęcia.
Sznytka należy do potraw serwowanych na zimno.
Maleńkie kanapki mogą być proste lub bardziej wyszukane, wręcz wykwintne.

Od dawien dawna, pod wpływem kuchni francuskiej, w Polsce zaczęto podawać małe kanapki z różnymi pastami.
Początkowo głównym składnikiem past było masło.
Na jego bazie powstawały przeróżne kombinacje: masło utarte z sardelami, śledziami, wędzonymi rybami, z gzikiem, z serami i oczywiście z jajkami.
Alternatywą dla masła była słonina lub boczek.
Sznytka z mielonym, wędzonym boczkiem z dodatkiem kiszonego ogórka, pychota!
Wraz z modą na szczupłą sylwetkę zaczęto "odchudzać" pasty.
Zamiast masła pojawiły się margaryny, jogurty, nisko-tłuszczowe  śmietany.
Dla każdego do wyboru, co kto lubi.

Najważniejszym warunkiem wykonania tych przepysznych sznytek jest wysoka jakość i świeżość wszystkich produktów.
Najczęściej pasty wykonane są na bazie mięs, kiełbas, ryb, szynki, sera i jajek
Są też dodatki: świeże owoce, świeże warzywa, sałaty, zioła i marynaty.
Sama pasta położona na pieczywie wygląda dość skromnie, dlatego najczęściej ozdabia się ją różnymi dodatkami: ogórkami, kawiorem, rzodkiewką, papryką, oliwkami, kaparami, orzechami, kiełkami ...

Sznytki najefektowniej wyglądają się na dużych wyłożonych ozdobną serwetką tacach.
Ale możliwość prezentacji jest ogromna, wszystko zależy od naszej inwencji.  
Ciekawie prezentują się ułożone w jednym rzędzie, każdy rząd to kanapki jednego rodzaju.
Apetycznie wygląda zestaw kiedy każda sznytka jest z inną pastą.

 Słowo "sznytka" pochodzi od niemieckiego słowa schnitte i oznacza kromkę.
Za sprawą niemieckich osadników przebywający w robotniczej Łodzi "sznytka" przeniknęła do potocznego języka i bardzo szybko stała się rozpoznawalnym elementem kulinarnym.
Dzisiaj, jako łódzka specjalność, sznytka wraca na salony.
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

Chcialam Wam polecic prosta przekaske, ktora rowniez moze byc dodatkiem do dania glownego. Sa to pieczone ziemniaczki, ale z serem i ziolami.

Wiec tak, kroimy ziemniaczki na pol, wazne jest aby wybrac podobnej wielkosci i gotujemy w osolonej wodzie, ale do tego stopnia aby nie byly zupelnie miekkie. Bedziemy je wydrazac, ale z zachowaniem naszej skorki. Po wydrazeniu ziemniaczki mieszamy z ricotta (mniej wiecej 200g) oraz mascapone (100 g) i startym parmezanem albo pecorino romano (to taki odpowiednik parmezanu z Rzymu). Moze byc grana padano, chodzi generalnie o to ze zarowno ricotta jak i mascapone maja delitatny smak, istnieje potrzeba dodania sera starszego o smaku intensywniejszym. Dodatkowo siekamy z 3 listki bazylii, oregano podoba ilosc (oczywiscie ma mniejsze listki, ale chodzi o to aby miedzy ziolami byl balans) oraz zielona pietruszke, jajo, i troszke bolki tartej aby sie nam to wszystko zmieszalo i skleilo. Mieszamy to wszystko, solimy, i pieprzymy do smaku. Ja lubie dodac swiezo startej galki muszkatalowej, ale z wielkim umiarem. Nastepnie ta masa z serem i ziolami, umieszczamy w naszych skorkach, a te wkladamy do formy nasmarowanej oliwa i pieczemy. Moj piekarnik pamieta Generala Franco, i jako taki nie ma regulacji temperatury, wiec nie powiem Wam w jakiej temperaturze je piec. ALe tak aby sie nie spiekly od dolu, ale ladnie zbrazowily u gory. Zajelo mi to z 30 minutek Uśmiech Aby sie jeszcze ladniej spiekly mozna je parmezanem i bulka tarta posypac przed zapieczeniem.


I voila Uśmiech

PS swietnie smakuja z sosem grzybowym, i buraczkami, w takiej formie ja je jem jako posilek Uśmiech
Odpowiedz
#8

Przekąska z łososia.
Na nie za długie plastry łososia, kładziemy łyżkę serka Almette ziołowego, zawijamy i przewiązujemy szczypiorkiem i taa daamm
http://atinabc.blox.pl/tagi_b/1364/losos.html
Odpowiedz
#9

Coś taniego, prostego, ale nadspodziewanie smacznego i bardzo uniwersalnego - wszyscy tę przekąskę lubią i można ją podawać z najróżniejszymi sosami, serkami, dodatkami, jak komu pasuje (ja na przykład najbardziej lubię posmarowane takim kremowym serkiem twarogowym w okrągłym pudełku, co to się nazywa "Serek do chleba", albo z sosem tzatziki). Idealne na karnawał! Uśmiech

"ZIEMNIACZKI CO ZAWSZE ROBIĄ FURORĘ"
http://wielkiezarcie.com/recipes/3000491...ionspage=1

Składniki:
4-5 ziemniaków
1 jajo
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Najlepiej tą furorę robią w towarzystwie twarogu z zieleniną.

*********************
Ziemniaki obieram i kroję na plasterki grubości ok. 1 cm. Wrzucam je do wrzątku i gotuję ok. 3 min. Wyjmuję i odcedzam.
W czasie kiedy się gotują rozrabiam jajko z mączką ziemniaczaną, odrobiną soli i szczyptą gałki muszkatołowej. Ugotowane ziemniaczki maczam w cieście i smażę na oleju (oleju powinno być dość dużo, ziemniaczki smażymy na złoty kolor).
Podaję z twarogiem z cebulką, koperkiem i rzodkiewką doprawionym solą, pieprzem, i śmietanką. Oczywiście można zrobić inny wariant twarożku lub podać do mięs różnych.

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#10

Pasta z avocado

Składniki:
- 1/2 dojrzałego avocado,
- ćwiartka czerwonej cebuli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- świeża kolendra,
- sok z cytryny, pieprz, sól

Avocado rozgnieść widelcem, pokroić w kosteczkę cebulę i pomidorki. Posypać posiekaną kolendrą, doprawić sokiem, pieprzem i solą. Wszystko wymieszać.
Ja polecam z ciemną, ziarnistą bułeczką. Pycha
Bardzo proste, zdrowe i smaczne.

Moje kanapki z pastą:
   
Odpowiedz
#11

Chipsy z cukinii

Składniki:
  • 2 niewielkie cukinie
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka mąki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (można dodać więcej)
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 2 roztrzepane jajka
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
Cukinie umyć i pokroić na plasterki.
Na blacie kuchennym rozłożyć ręczniki papierowe. Na nich umieścić plastry cukinii. Każdy plasterek posolić z obu stron. Na wierzch również położyć ręczniki papierowe i lekko docisnąć. Odczekać ok. 20 minut. Po tym czasie ręczniki powinny być mokre a plastry cukinii całkiem suche.
Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem i oregano. Mąkę wysypać na talerzyk.
Każdy plaster cukinii panierować w mące (można ją pominąć), jajku i bułce tartej. Obtoczone cukinie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić cukinie i piec 20-30 minut, aż plastry będą złote i chrupiące.
Podawać z ostrym dipem.
Smacznego Kwiatek
Odpowiedz
#12

Zawijaski z ciasta francuskiego z gruszką i gorgonzolą

Składniki:
  • 100g sera gorgonzola
  • 2 spore gruszki
  • 50g tartego sera mozzarella
  • 1 arkusz ciasta francuskiego

Przygotowanie:
  1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Razem z gorgonzolą kroimy w kostkę.  Rozkładamy płat ciasta francuskiego. Posypujemy go mozzarellą, gruszką i gorgonzolą. Zwijamy w roladę, kroimy na kawałki o szerokości 1-1,5 cm. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia.

   
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości