09-05-2012, 21:53
Proporcje na 1 szklankę:
3/4 szklanki zimnej wody
2-3 plasterki cytryny bez pestek
3-4 łyżeczki cukru brązowego, ale biały też super
Wlewamy wodę, do tego wrzucamy plasterki i dusimy je łyżeczką, po wszystkim wyciągamy i słodzimy, długo się miesza cukier w zimnej wodzie. Potem możemy wrzucić 2 kolejne plastry, ale już tylko dekoracyjnie. Potem opcjonalnie: kostki lodu (na przykład zrobione z zielonej herbaty), kardamon, świeża mięta, jakiś alkohol (np. cytrynówka), kilka kropel soku z imbiru. Do dna!
3/4 szklanki zimnej wody
2-3 plasterki cytryny bez pestek
3-4 łyżeczki cukru brązowego, ale biały też super
Wlewamy wodę, do tego wrzucamy plasterki i dusimy je łyżeczką, po wszystkim wyciągamy i słodzimy, długo się miesza cukier w zimnej wodzie. Potem możemy wrzucić 2 kolejne plastry, ale już tylko dekoracyjnie. Potem opcjonalnie: kostki lodu (na przykład zrobione z zielonej herbaty), kardamon, świeża mięta, jakiś alkohol (np. cytrynówka), kilka kropel soku z imbiru. Do dna!