Papryka-Capsicum Baccatum
#1

   
   
   
   
https://flowertimes.ru/wp-content/upload...ccatum.jpg
Capsicum Baccatum 
Peridot Pepper is in the species Capsicum Baccatum, which originated in Peru.
Synonim Capsicum Annuum
Gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. 
Uprawiany głównie w Ameryce Południowej. 
Niektóre jej odmiany uprawiane są również w Ameryce Północnej, w Japonii i Europie

Krzew rozłożysty do 1,3 m wysokości.
Posiada długoogonkowe jajowate 
Liście w kolorze jasnozielony. 
Kwiaty pojedynczo osadzone. 
Korona kwiatowa biała z żółtymi plamkami w gardzieli. 
Owocem jest mięsista jagoda o gładkiej skórce i barwy żółtej, niekiedy z odcieniem czerwieni. 
Miąższ w smaku jest bardzo ostry. 
Nasiona czarne i pomarszczone.
Z owoców papryki jagodowej uzyskuje się niezwykle ostry sos tabasco.
źródło
źródło
źródło
źródło

https://flowertimes.ru/wp-content/upload...ccatum.jpg
Rozmiar krzewów tej papryki osiąga 2 m wysokości. 
Capsicum Baccatum ma duże, intensywnie zielone liście o długości do 30 cm. 
Jasnozielone kwiaty są zwykle ułożone pojedynczo. 
Ich płatki mogą mieć zielonkawe, żółtawe lub brązowe plamy. 
Owoce mają różne kształty - długie i spiczaste, okrągłe itp. Kolor obejmuje odcienie czerwieni, pomarańczy, brązu i żółci. Niedojrzałe papryki znajdują się pionowo na krzakach, ale potem zaczynają opadać. Ich smak jest również ostry.
https://flowertimes.ru/meksikanskij-struchkovyj-perec/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

https://botany.cz/foto3/capbaccat2.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccat1.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccatherb2.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccat3.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccatherb4.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccatherb3.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccatherb1.jpg
Capsicum Baccatum
Występowanie: 
Północna Argentyna, Paragwaj, Brazylia, Boliwia, Peru, Ekwador i Kolumbia. 
Ponieważ gatunek uprawny rozprzestrzenił się poza Amerykę Południową w wielu krajach tropikalnych i subtropikalnych, według doniesień jest inwazyjny z Kuby oraz jako ważny chwast z Trynidadu i Brazylii. 
Została udomowiona około 2500 lat temu w kulturze Chavín, w momencie odkrycia Ameryki uprawiana była jedynie w Peru na zachód od Andów.
Ekologia: 
Rośnie najczęściej w lasach suchych i deszczowych, do wysokości około 2000 m npm, toleruje gleby zasadowe, niskie i bardzo duże opady, jest wymagająca pod względem ilości światła i ciepła, toleruje jedynie temperatury ok. krótkotrwale w temperaturze 5-10°C.
Opis: 
Bylina dorastająca do 2(–4,5) m wysokości, krzewiasta, w młodym wieku słabo owłosiona, później naga, o słabo bruzdowanej łodydze. 
Liście z ogonkami do 3 cm, blaszka eliptyczna, długości 2–8 cm i szerokości 1–4 cm, spiczasta na końcach, często lekko asymetryczna, rewers bladozielony, z drobnymi białymi włoskami, zwłaszcza wzdłuż żyły głównej . 
Kwiaty są obupłciowe, często samozapylone, wyrastają 1–2 na szypułkach o długości do 1,5 cm, po przekwitnięciu wydłużają się nawet dwukrotnie, kielich pięciokrotny, obejmujący po przekwitnięciu dolną część owocu, korona jest białe do zielonkawych, z wyraźnymi żółtawymi plamami na wewnętrznej stronie i żółtymi pylnikami. 
Owoc jest zwykle niczym, nagi, o charakterystycznym dzwonkowatym lub wydłużonym, spiczastym kształcie, w kolorze jaskrawoczerwonym, ale także białawym, żółtym, pomarańczowym, zielonym lub brązowym, z dużą ilością nasion. 
Nasiona wielkości około 2×3 mm, jasnobeżowe, płaskie, lekko nerkowate.
Z reguły wyróżnia się dwie odmiany, a mianowicie dziką Capsicum bBaccatum var. baccatum z małymi owocami (około 1 cm długości), przeważnie wzniesionymi i liściastymi, oraz odmiany kulturowe. 
Wahadło z owocami w większości pustymi i znacznie większymi („dzwonki” 3 × 4 cm, wydłużone do 15 cm), nieliściaste.
https://botany.cz/cs/capsicum-baccatum/

Zastosowanie: Jeden z pięciu kulturowych gatunków tego rodzaju, uprawiany jako ciepłolubna roślina jednoroczna, owocująca 120-150 dni po siewie. Owoce są na ogół gorętsze (30 000-50 000 jednostek Scoville'a), ale są też odmiany „słodkie” o specjalnych smakach. Owoce stosuje się świeże lub po przetworzeniu (nazwa żółte chili nawiązuje do koloru owoców po ugotowaniu), najpopularniejsze są w Brazylii, a zwłaszcza w Peru i Boliwii, gdzie wykorzystuje się je częściej niż paprykę (Casicum annuum ) . . Owoce mają także działanie antyseptyczne i lecznicze, np. przy reumatyzmie, hemoroidach czy siniakach. Gatunek ten wykorzystywany jest także jako roślina ozdobna.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

https://peppergeek.com/wp-content/upload...0.jpg.webp
From left to right: Aji Fantasy, Sugar Rush Stripey, Aji Pineapple, Aji Ahuachapan.
Capsicum Baccatum to gatunek Papryczki Chili z rodzaju Capsicum .
Istnieją setki różnych odmian Capsicum Baccatum, różniących się wielkością, kształtem, kolorem, smakiem i temperaturą.

Pochodzenie Capsicum Baccatum
Gatunek Capsicum Baccatum ma swoje korzenie w Andach. 
Istnieją dowody na to, że gatunek ten został po raz pierwszy udomowiony co najmniej 4000 lat temu przez lud Arawak zamieszkujący Llanos de Mojos.
Rośliny Capsicum Baccatum uprawiano ze względu na owoce, które wykorzystywano jako przyprawę. 
Przez tysiąclecia selektywne praktyki hodowlane doprowadziły do powstania dużej liczby popularnych odmian Ají, które nadal są uprawiane.

Słowo Ají można przetłumaczyć z hiszpańskiego na angielski jako „Papryczka Chili”. 
Dlatego wiele odmian Capsicum Baccatum poprzedzonych jest słowem Ají (np. Ají Amarillo)
Chociaż dokładna liczba odmian nie jest znana, prawdopodobnie chodzi o tysiące. 
Dzięki dużej liczbie odmian gruntowych, selektywnej uprawie i nowoczesnym hodowcom roślin, liczba unikalnych odmian stale rośnie.

Oto lista odmian, które są bardziej znane
*Sugar Rush Peach.
Wydłużone strąki dojrzewają od jasnozielonego do brzoskwiniowego koloru. 
Słodki, chrupiący, pikantny i bardzo płodny.
*Sugar Rush Stripey
Nowoczesna mutacja bazująca na oryginalnej odmianie Sugar Rush. 
Papryka dojrzewa od zielonych do pomarańczowych i czerwonych pionowych pasków.
*Aji Pineapple.
Mała, żółta odmiana o lekko kwiatowym smaku i dużej produktywności. 
Mniejszy rozmiar niż niektóre inne typy Capsicum Baccatum .
*Aji Amarillo 
Jedna z najpopularniejszych odmian Aji, powszechnie stosowana dolub proszku Aji Amarillo . 
Niższa produktywność, ale znacznie większe strąki niż w przypadku wielu innych roślin Capsicum Baccatum .
*Brazilian Starfish
Odmiany czerwone i żółte wytwarzają strąki w kształcie spodków, które przypominają rozgwiazdę. 
Gęsty miąższ i słodki, dzwonkowaty smak. Średnie ciepło.
*Aji Ahuachapan
Bardzo długie (5-6 cali) papryki, które dojrzewają do koloru pomarańczowego. 
Cienkie ścianki tworzą pyszny suszony proszek.
*Aji Fantasy
Jedna z najbardziej produktywnych roślin, jakie wyhodowaliśmy, wytwarzająca duże, grubościenne strąki w kształcie dzwonów kościelnych.
https://peppergeek.com/capsicum-baccatum/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

https://peppergeek.com/wp-content/upload...0.jpg.webp
https://peppergeek.com/wp-content/upload...t.jpg.webp
https://peppergeek.com/wp-content/upload...r.jpg.webp
Brazilian Starfish Peppers
https://peppergeek.com/brazilian-starfish-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości