Papryka-Capsicum Annuum
#1

https://flowertimes.ru/wp-content/upload...annuum.jpg
Capsicum Annuum
Gatunek rośliny z rodziny psiankowatych.
Posiada wiele nazw zwyczajowych: Pieprzowiec Roczny, Pieprzowiec Ostry, Pieprz Chilijski, Pieprz Turecki, Pieprz Hiszpański. 
Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki. 
Jest rośliną uprawną. 
W Polsce jest uprawiana jako roślina jednoroczna, ale w krajach tropikalnych jest byliną.
Ciekawostki
To właśnie z owoców Papryki Rocznej węgierskiemu biochemikowi A. Szent-Györgyi udało się po raz pierwszy wyizolować witaminę C i ustalić jej wzór chemiczny
Odmiany o bardzo ostrym smaku, np. Chili, są symbolem kuchni meksykańskiej. 
Używane są tam niemalże do wszystkich potraw. 
W Europie Papryka najbardziej popularna jest w kuchni węgierskiej.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

Capsicum Annuum
Jeden z najbardziej znanych rodzajów papryki, słodka papryka, produkuje grube, łagodne owoce, które przybierają kolor zielony, żółty lub czerwony i są bogate w witaminy A i C. Jej chrupiący miąższ jest smaczny, gdy jest spożywany na surowo w sałatkach lub jako część na talerz crudités, ale doskonale smakują także w potrawach gotowanych lub pieczonych.
Papryka ma długi sezon wegetacyjny, preferuje pełne słońce i dobrze przepuszczalną, gliniastą glebę, z nawozem o niskiej zawartości azotu. Są gotowe do zbiorów w ciągu 60–90 dni.
Odmiana ta produkuje obficie duże, odporne na choroby papryki.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

https://flowertimes.ru/wp-content/upload...annuum.jpg
Capsicum Annuum jest rośliną roczną.
Wysokość krzewów tego gatunku sięga 1,5 m. 
Wytwarza zielone liście, które rosną pojedynczo lub w rozetach. 
Długość każdego liścia sięga 25 cm, duże białe kwiaty można ozdobić fioletowymi paskami. 
Można je również sadzić pojedynczo lub w pęczkach. 
Owoce Papryki mogą mieć różne kształty (od wąskich i długich po spłaszczone) i rozmiary. 
Kolor obejmuje odcienie żółtego, pomarańczowego, czerwonego i zielonego. 
Papryka Odmianowa może mieć uderzająco ciemny kolor. 
Wśród licznych odmian takich Papryczek znajdują się krzewy o owocach o słodkim lub pikantnym smaku. 
Te pierwsze znane są jako Papryka Słodka i papryka, drugie jako Papryka Czerwona.
https://flowertimes.ru/meksikanskij-struchkovyj-perec/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

Capsicum Annuum z rodziny Solanaceae jest najczęściej używaną przyprawą na świecie, wysoko cenioną ze względu na swoją ostrość i niepowtarzalny smak. 
Oprócz walorów przyprawowych roślina ta odznacza się także cennymi właściwościami leczniczymi, wynikającymi przede wszystkim z obecności kompleksu alkaloidów zwanych kapsaicynoidami, które nadają jej owocom specyficzne cechy: ostrość smaku oraz aktywność biologiczną. 
W owocach Papryki znajdują się ponadto inne korzystne dla zdrowia składniki: karotenoidy (prowitamina A), witaminy C i E, flawonoidy, związki fenolowe i składniki mineralne. 
Najważniejszym i unikatowym składnikiem bioaktywnym owoców Papryki  jest kapsaicyna, odznaczająca się szeroką aktywnością biologiczną. 
Ze względu na jej obecność, owoce odmian o ostrym smaku definiowane są jako surowiec farmakopealny (Capsici fructus). 
Bogaty kompleks związków aktywnych Papryki warunkuje jej działanie przeciwutleniające, a także inne aktywności biologiczne. 
Owoce Papryki mogą być pomocne w chorobach neurologicznych, metabolicznych, sercowo-naczyniowych i onkologicznych.
https://czasopisma.up.lublin.pl/index.ph.../view/4955

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
https://empire-s3-production.bobvila.com...50x435.jpg
Capsicum Annuum  Cerasiforme 
Common Name(s): Cherry Bomb Pepper, Cherry Pepper, Hungarian Cherry Pepper, Red Cherry Chile Pepper, Common, Cherry Chile Pepper
Nazwa Papryki nawiązuje do kształtu jej owoców: małych, czerwonych kulek przypominających czereśnie. 
Wygląd: długość: ok. 2-2,5 cm, szerokość ok. 3-4 cm; mała, okrągła i gładka Papryka o jasnoczerwonym kolorze
Zastosowanie: do sałatek, marmolad oraz jako dekoracja
Występowanie: na Węgrzech i w Kalifornii
http://www.learn2grow.com/plants/capsicu...rme-group/
http://www.herbgarden.co.za/mountainherb...php?id=133

Papryka w kształcie strąka przypomina okrągłego, mięsistego pomidora wiśniowego
.Papryka ma słodki smak i łagodny do umiarkowanego ostry smak.
Roślina należy do rodziny psiankowatych
Inne popularne nazwy to węgierska papryka wiśniowa, wiśniowa papryka i słodka wiśniowa papryka chili.

Roślina pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Środkowej i Południowej.
Najlepiej rosną podczas ciepłych, wilgotnych dni i chłodnych nocy.
Papryka wiśniowa jest często uprawiana w Europie w ogrodach przydomowych latem.
Na Węgrzech często marynuje się Paprykę jako przystawkę.
Roślina jest dobrym źródłem witaminy C, witamin i żelaza.
https://plants.ces.ncsu.edu/plants/capsi...rme-group/
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

https://www.krolestworoslin.pl/materialy...ni/953.jpg
Capsicum Annuum Poupila
Jedna z najmniejszych odmian Papryki (6-9 cm), ceniona ze względu na słodki smak, jak również za piękną ozdobną szatę, którą tworzy z dużej ilości kolorowych owoców (od jasno zielonych, przez żółte i pomarańczowe, aż do czerwonych), połączonych z gąszczem liści.
Świetnie nadaje się do uprawy w doniczkach lub skrzynkach balkonowych.
Potrzebuje stanowiska słonecznego, osłoniętego od wiatru oraz gleby żyznej, próchniczej. Jest mało odporna na niską temperaturę – ginie po spadku poniżej zera. 
Wschody następują po 10-14 dniach.
https://www.krolestworoslin.pl/produkt/9...uum-l.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Annuum Sweet Banana
Słodka odmiana, Sweet Banana, została nazwana ze względu na fizyczne podobieństwo do swojej imiennika i ma zakrzywione, żółte owoce. 
Często nazywana słodką Papryką Bananową ze względu na swój smak, jest łagodną, średniej wielkości odmianą, która właściwie jest jednym z rodzajów Papryczek Chili, ale bez ogrzewania. 
Jest powszechnie stosowana do sałatek i kanapek oraz do pizzy.
Rośliny osiągają wysokość od 18 do 24 cali i czasami wymagają palikowania. 
Lubią żyzną, dobrze przepuszczalną glebę, pełne słońce i zbilansowane lub niskoazotowe nawozy . 
Zbiór następuje za około 70 dni.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x432.jpg
Capsicum Annuum var. Annum Poblano
Ta dość duża, ciemnozielona Papryka w kształcie serca może być znana osobom jedzącym Chile Rellenos  
Pochodzi z czasów Olmek w Meksyku, około 1400 roku p.n.e. 
Lekko pikantny, nadal jest używany w wielu potrawach meksykańskich. 
Po wysuszeniu Poblano nazywane są Anchos, a ich bogata, rodzynkowa słodycz sprawia, że są popularne do stosowania w sosach.
Podobnie jak inne papryki, Poblanos lubią żyzną, dobrze przepuszczalną glebę i pełne słońce. 
Krzewiaste rośliny osiągają zaledwie 2 stopy wysokości, ale wytwarzają dużo owoców, które są gotowe do zbioru w 65 dni.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x487.jpg
Capsicum Annuum Anaheim
Czasami nazywana Mexico Green Chile, Papryczką Magdelena lub California Chiles
Nazwa Papryki Anaheim pochodzi od kalifornijskiego miasta, w którym jest uprawiana komercyjnie od 1894 roku.
 https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#10

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x432.jpg
Capsicum Annuum Jalapeño
Jeden z rodzajów Zielonej Papryki często używanej w kuchni ze względu na swój popularny smak. 
Jalapeño to średniej wielkości, lekko ostra Papryczka chili pochodząca z Meksyku. 
Chipotles to po prostu suszone i wędzone papryczki Jalapeño. 
Papryka może dorastać do 6 cali, ale zazwyczaj zbiera się ją, gdy ma od 2 do 3 cali długości.
Rośliny osiągają od 2 do 3 stóp wysokości i produkują od 30 do 40 jasnozielonych papryczek w ciągu około 80 dni. Pozostawione na winorośli stają się czerwone i mają lekko owocowy smak.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#11

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Annuum Serrano
Papryka Serrano, nazwana tak od Puebla and Hidalgo, Mexico, w Meksyku, skąd pochodzi, ma smak podobny do Jalapeño, ale jest znacznie ostrzejszy. 
Jest również mniejszy, ma około 1 do 4 cali długości i może być zielony, czerwony, brązowy, pomarańczowy lub żółty. 
Im mniejszy owoc, tym jest gorętszy. 
Nie jest to najlepsza Papryka do suszenia, ale dobrze komponuje się z salsą, sosami i dodatkami, można ją też wędzić.
Rośliny osiągają wysokość 1,5 metra i produkują do 50 strąków Papryki na raz. 
Preferują temperatury powyżej 75 stopni Fahrenheita.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#12

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Annuum var. Grossum
Ta Japońska Papryka, która jest tak modna w restauracjach i na targowiskach, jest łatwa w uprawie w domu. 
Nazwa Shishito, co oznacza głowę lwa, pochodzi od tępego czubka Papryki, który wygląda jak lwica. 
Cienka skórka Papryki sprawia, że dobrze nadaje się do smażenia na patelni, smażenia, grillowania i jedzenia jako przystawka, chociaż Shishito jest również dobrym dodatkiem do pizzy i innych potraw. 
Przeważnie łagodne, dziwne Shishito może być ostre. 
Im bardziej dojrzała papryka, tym ostrzejsza.
Rośliny kompaktowe dorastają do około 2 stóp wysokości i wytwarzają obfite zbiory owoców o średnicy od 2 do 4 cali w ciągu około 60 do 65 dni. Tradycyjnie zbiera się je w stanie zielonym. 
Rośliny mogą skorzystać z pewnego wsparcia późnym latem.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#13

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Annuum Fresno
Papryczki Fresno, często mylone z czerwonymi Papryczkami Jalapeno, są ostrzejsze, ale słodsze, a w miarę dojrzewania mają bardziej owocowy i wędzony smak. 
Zwykle zbierana na zielono po około 70–80 dniach. 
Papryka Fresno ma lepszy smak, gdy jest zielona, i więcej ciepła, gdy jest czerwona. 
Dorastają do 2–3 cali, są lekko zakrzywione i mają błyszczącą, gładką skórkę. 
Idealnie nadają się do sals, gulaszy, dipów i innych dań.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#14

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Annuum Piquillo
Ta łagodna, słodka Hiszpańska Papryka zakrzywia się i zwęża do końca strąka w taki sposób, że przypomina ptasi dziób, co wyjaśnia jej nazwę. 
Ma tylko 2,5 do 3 cali długości i dojrzewa do żywej czerwieni w ciągu około 85 dni na roślinach, które w pełnym słońcu osiągają wysokość 3 stóp.
Papryczki Piquillo mają soczysty słodki smak z dymnymi, pikantnymi nutami. 
Mając grube ścianki jak Papryka, można je gotować w ten sam sposób, ale mają słodką chrupkość, gdy są spożywane na surowo, i mogą być pieczone lub dodawane do sosów i innych potraw
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#15

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x488.jpg
Capsicum Annuum Gorria
Basque Fryer Pepper
Z regionu Basków na granicy Francji i Hiszpanii pochodzi słodka Papryka znana jako Doux Des Landes (słodka z Landes, czyli południowo-zachodniej Francji). 
Dzięki smakowi od mocnego i wędzonego po słodki i owocowy, Papryka Basque Fryer jest pyszna, gdy jest spożywana na surowo, pieczona lub smażona w różnych słodkich sosach i potrawach, takich jak Piperade według baskijskiego przepisu.
Owoce rosną na dużych, krzaczastych roślinach, które osiągają wysokość 3 stóp i są gotowe do zbioru po około 70 dniach.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#16

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x516.jpg
Capsicum Annuum Padron
Hiszpanie mają takie powiedzenie na temat tej maleńkiej, aromatycznej papryczki pochodzącej z ich kraju: niektóre są ostre, inne nie. 
Większość nie. 
Papryka Padron znana jest jako słodka, łagodna i lekko orzechowa. 
Jasnozielone do żółto-zielonych, mają cienką skórę, wydłużony kształt i mają około 2 do 4 cali długości. 
Często smażona, co uwalnia ich słodycz, paprykę można również grillować.
Rośliny osiągają 2 stopy wysokości i preferują pełne słońce i dobrze przepuszczalną glebę . 
Zwykle są gotowe do zbiorów w ciągu 80–85 dni.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#17

https://empire-s3-production.bobvila.com...eppers.jpg
Capsicum Annuum Cubanelle
Znana jako Włoska Papryka do smażenia, Cubanelle jest nieco słodka i bardziej chrupiąca niż większość Papryki, ma żywy jasnozielony kolor i kształt przypominający Banana. 
Uważany za łagodny, czasami może powodować łagodne ciepło. 
Dzięki cienkiej i lekko pomarszczonej skórce nadaje się do smażenia, ale wykorzystuje się go także do sałatek, dań ogólnych, do sosu z żółtego kreta, do kanapek lub pizzy.
Papryka dojrzewa w ciągu około 62 do 70 dni na roślinach osiągających 2 stopy wysokości i preferujących pełne słońce i dobrze przepuszczalną glebę.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#18

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x415.jpg
Capsicum Annuum Pimento
Papryka Pimento to mała, słodka papryka w kształcie serca, o grubej, soczystej ściance, która sprawia, że owoc ten jest dobrym wyborem do pieczenia lub maczania. 
Często używa się go do nadziewania oliwek i sera;
Papryka ma soczysty, słodki, łagodny smak.
Owoce dojrzewają w ciągu 80–100 dni i osiągają długość około 3–4 cali na małych roślinach (do 2 stóp wysokości) w pełnym słońcu i dobrze przepuszczalnej glebie. 
Nadają się do uprawy pojemnikowej.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#19

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Mirasol Chili Pepper 
Capsicum Annuum Guajillo
Papryczka Mirasol Chili
Nazwana tak od sposobu, w jaki ta jasnoczerwona Papryka rośnie skierowana w górę, w stronę słońca (mirasol oznacza po hiszpańsku „patrzeć na słońce”), papryczki Chili Mirasol oferują łagodny, pikantny smak z nutą owocowości. 
Dodają ciepła do salsy, Chili lub innych potraw. 
Są jednym z głównych Chili używanych w sosie mole. 
Ich suszona forma nazywa się Guajillo i ma pikantny, owocowy smak.
Zielone i czerwone owoce rosną do 3 do 5 cali na roślinach, które osiągają 2 stopy wysokości w pełnym słońcu i dobrze przepuszczalnej glebie. Dojrzewają w ciągu 80–90 dni na małych roślinach, które osiągają wysokość zaledwie 2 stóp; dlatego są świetnymi roślinami ozdobnymi i można je łatwo uprawiać w pojemnikach.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#20

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x434.jpg
Thai Pepper
Capsicum Annuum Bird s Eye
Ta prawdopodobnie pochodząca z Meksyku roślina jest szeroko uprawiana w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej i używana w kuchni azjatyckiej, ponieważ dodaje dużo ciepła, chociaż istnieje 79 odmian o różnym poziomie ciepła. 
Te małe, cienkie Chili, czerwone lub zielone, dorastają od 1 do 2 cali i są często używane w proszku Chili i Curry.
Rośliny lubią upał, wilgotną glebę i pełne słońce. 
Owoce dojrzewają po około 130 dniach.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#21

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Pepperoncini Peppers 
Capsicum Annuum Friggitello
Papryczki Pepperoncini wyglądają jak Papryczki Bananowe, ale są nieco bardziej pikantne. 
Znana również jako Sweet Italian, Tuscan, or Golden Greek Peppers,jest przeważnie łagodna i słodka, z odrobiną cierpkości i odrobiną goryczy. 
Te małe (2–3 cale) papryczki, często marynowane lub używane do pizzy, sałatek i półmisków antipasto, dojrzewają do koloru czerwonego, ale najczęściej występują z żółtozieloną, pomarszczoną skórką.
Rośliny lubią ciepłe temperatury, pełne słońce i dobrze przepuszczalną glebę. 
Owoce dojrzewają w ciągu około 70 dni. 
Gdy papryka zmienia kolor z żółtego na pomarańczowy, zaczyna tracić smak.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#22

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Annuum Bulgarian Carrot
Bułgarska Papryka Marchewkowa, znana również jako Papryka Shipka’s, ma jasnopomarańczową, błyszczącą, grubą skórkę. 
Ma owocowy smak z umiarkowaną ilością ciepła. 
To oraz jego cienki, chrupiący i aromatyczny miąższ sprawiają, że jest to dobry wybór do salsy, chutney i pieczenia.
Owoce o długości od 3 do 4 cali rosną obficie na roślinach osiągających do 2 stóp. 
Rośliny najlepiej owocują w pełnym słońcu, na wilgotnej, bogatej glebie i w ciepłych temperaturach. 
Proste lub lekko zakrzywione, zwężające się owoce są ciemnozielone, aż dojrzeją, kiedy zmienią kolor na pomarańczowy.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości