Migdałowiec
#1

Amygdalus L. ≡ Prunus subgen. Amygdalus- Migdałowiec, Migdał, Migdałek
Rodzaj, podrodzaj lub sekcja (w zależności od ujęcia klasyfikacyjnego) roślin z rodziny różowatych. 
Ze względu na zagnieżdżenie w obrębie rodzaju Śliwa Prunus zwykle wyróżniany w randze podrodzaju lub sekcji, co oznacza, że gatunki zaliczane są do rodzaju Prunus).

Zaliczane tu gatunki mają duże znaczenie ekonomiczne i są uprawiane jako owocowe i ozdobne. 
W Polsce uprawiane są
Amygdalus Nana L. ≡ Prunus tTnella Batsch- Migdałowiec Karłowaty
Amygdalus Communis L. ≡ Prunus Dulcis (Mill.) D.A.Webb, Prunus amygdalus Batsch- Migdałowiec Pospolity
Amygdalus Triloba Ricker ≡ Prunus Triloba Lindl- Migdałowiec Trójklapowy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Migda%C5%82owiec

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

https://swojskapiwniczka.pl/userdata/pub...26c519.jpg
Migdały: poznajmy historię i pochodzenie naszych ulubionych orzechów
W całej historii migdały były znane ze swojego znaczenia religijnego, etnicznego i społecznego.
Długa i bogata historia migdałów sięga tysięcy lat wstecz. Istnieją dowody archeologiczne na to, że plemiona koczownicze mielą jądra migdałów do wykorzystania w wysokoenergetycznych przekąskach, co zaczęto praktykować już w IV wieku.

W Biblii kwiaty migdałowca symbolizują nadzieję, a migdał jest opisany jako „najlepszy na ziemi”. Pogląd, że migdały są symbolem luksusu, szczęścia i rozkładu, jest obecny od wielu lat wśród Rzymian i w wielu współczesnych kulturach.

Pochodzące z Azji Zachodniej i Środkowej migdały były uprawiane niezależnie i prawdopodobnie były uprawiane przez naszych przodków, zanim zaczęły rosnąć w 4000 roku p.n.e., kiedy dorosły i stały się popularnym pożywieniem w całej Azji.

Migdały były używane przez odkrywców jedwabiu podróżujących do Chin i przywiezione do Kalifornii przez księży franciszkańskich w XVIII wieku. Nie wiedzieli nawet, że migdały kalifornijskie były największym produktem rolnym XX wieku. Przeszli „Jedwabny Szlak” łączący Azję z Morzem Śródziemnym. Podczas swoich podróży docenili właściwości odżywcze migdałów i rozszerzyli uprawę migdałów za granicą. 

W ciągu ostatnich 30 lat wzrosło również wykorzystanie migdałów w kuchni. Wraz ze zwiększonym popytem na migdały Kalifornia zwiększyła produkcję migdałów ponad czterokrotnie i stała się największym producentem migdałów na świecie.

W szczególności migdały są najpopularniejszym składnikiem przepisów na dietę bezglutenową, paleo i keto. Migdały mają wiele wartości odżywczych: jedna uncja zawiera około 164 kalorii, 14 gramów tłuszczu (głównie zdrowych dla serca jednonienasyconych typów), 6 gramów białka i 3,4 grama błonnika. Zawierają także wapń i składniki odżywcze, takie jak witamina E, mangan i magnez. Podobnie jak żywność o niskim indeksie glikemicznym, migdały mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i utrzymać utratę wagi.

Migdały odgrywają ważną rolę w życiu człowieka od ponad 5000 lat, a dzięki swojemu pysznemu smakowi, wysokiej wartości odżywczej, trwałości i wszechstronności prawdopodobnie utrzymają tę pozycję przez wiele lat.
https://www.slurrp.com/article/almonds--...8688316497

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości