Miód Pomarańczowy
#1

   
Meksyk od dziesięcioleci słynie z latynoskiej kultury, burrito i popijanej tequili.
Ale poza tymi wszystkimi pozornymi aspektami, kraj Ameryki Łacińskiej jest również dobrze znany ze swoich Pomarańczy . Tak, te okrągłe owoce cytrusowe są dość powszechne w Ameryce Środkowej.
Zwykle uprawiane na hektarach plantacji, Pomarańcze, liście i kwiaty tych drzew mają szeroki zakres zastosowań.
Możesz je znaleźć w dekoracjach, świecach zapachowych lub – jak dobrze zgadłeś – w Miodzie

Podobnie jak w przypadku wszystkich innych odmian, pszczoły pobierają nektar z kwiatów pomarańczy i wykorzystują go do produkcji tego słodkiego, naturalnego syropu , który wszyscy uwielbiamy jeść na naleśnikach.
Można by się spodziewać Miodu z Kwiatów Pomarańczy i chociaż to prawda, nie jest to jedyne źródło nektaru cytrusowego, którego pszczoły używają do przygotowania tej mieszanki.
Co zaskakujące, pszczoły używają również innych siostrzanych owoców Pomarańczy, takich jak Grejpfrut, Mandarynka i Limonka.
W końcu jednak nadal otrzymujemy pikantny miód, którym wszyscy się cieszymy.

Czy miód z kwiatu pomarańczy smakuje inaczej?
Jeśli jesteś rolnikiem, możesz posiadać almanach lub używać gwiazd jako metody szacowania sezonów upraw.
W naturze nie wszystkie owoce rodzą się w tym samym czasie .
Dlatego pszczoły miodne często szukają nektaru w nieoczekiwanych miejscach.
Jako pszczelarz Twoim celem jest co najwyżej upewnienie się, że Twój ul żywi się określonymi drzewami, aby wyprodukować czystą partię wybranego przez Ciebie Miodu.

Możesz ustawiać ule na polach drzew Pomarańczowych z milionami kwiatów czekających na pocałunek przez trąby pszczół.
Trudną stroną tego jest to, że pomarańcze nie kwitną przez cały rok, a co więcej, różne odmiany nie kwitną synchronicznie.
Na przykład na Florydzie sezon na Pomarańcze trwa od października do mniej więcej czerwca.
Z drugiej strony, kalifornijskie Kwiaty Pomarańczy w pełni rozwijają się dopiero w kwietniu .
Jak powiedzieliśmy wcześniej, pszczoły mogą również ssać kwiaty różnych roślin cytrusowych rosnących w pobliżu.
Należy jednak pamiętać, że nie wpływa to znacząco na jakość, ponieważ pszczoły zwykle zadowalają się kwiatami, które są dla nich łatwiej dostępne – o ile kwitną.
Biorąc to wszystko pod uwagę, czy rozumiesz, dlaczego nie zawsze możesz znaleźć marki o dokładnym smaku Miodu z Kwiatów Pomarańczy?
A może rozumiesz, dlaczego jedna marka nie zawsze może być w 100% spójna w swoim smaku przez cały rok?

Więc jak to naprawdę smakuje?
Miód z Kwiatów Pomarańczy ogólnie zachowuje swoją nazwę pod względem smaku i koloru.
Jest jasnożółty lub, jak większość może to nazwać, „bursztynowy” ; i ma lekko cytrusowy smak, dzięki naturalnej zawartości witaminy C .

Miód z Kwiatów Pomarańczy doskonale nadaje się do słodzenia płatków śniadaniowych, pieczenia ciast, chleba i dobrze sprawdza się w połączeniu z jogurtem naturalnym.
Uważany jest za Klasyczny Miód Stołowy

Jaka jest różnica między Miodem z Kwiatu Pomarańczy a Miodem z Koniczyny?
Miód z Kwiatów Pomarańczy ma wiele podobieństw pod względem koloru, słodyczy i podstawowych zastosowań z Miodem i Koniczyną.
Oba są łagodne i są wytwarzane z różnorodnej odmiany swojego rodzaju.
Ale czy wiesz, że ich dostępność zależy od różnych warunków?

Miód Koniczynowy pochodzi z nektaru Kwiatów Koniczyny, a Kwiaty Pomarańczy są źródłem Miodu z Kwiatów Pomarańczy.
Pomarańcze są wrażliwe na klimat i najlepiej rozwijają się w subtropikalnych i tropikalnych regionach Florydy i Kalifornii oraz w krajach takich jak Hiszpania, Portugalia i Włochy.
Można je było również spotkać na Karaibach.
Dzieje się tak, ponieważ owoc wymaga względnej ilości ciepła do wzrostu.
W związku z tym drzewa Pomarańczowe są zwykle nieco uśpione podczas chłodniejszych zimowych miesięcy i później odradzają się.
Dlatego znalezienie pszczół szukających kwiatów pomarańczy podczas świąt Bożego Narodzenia może być trochę trudne .

Wręcz przeciwnie, Koniczyny – zwłaszcza Koniczyna Biała – są bardziej odporne na zmiany klimatu; i jest bardziej prawdopodobne, że znajdziesz ten Miód konsekwentnie na rynku.
Dlatego, chociaż te dwa są uważane za najczęściej dostępne, Miód Koniczynowy zdecydowanie byłby widziany częściej.

Kolejną różnicą byłaby ostrość obu produktów.
Miód z Kwiatu Pomarańczy jest bogaty w kwas askorbinowy ; Miód Koniczynowy, nie za bardzo.
W rezultacie nektar z Kwiatu Pomarańczy miałby bardziej cytrusowy odcień i stanowiłby lepszy suplement diety niż nektar z Koniczyny.

Mówiąc o odżywianiu…
Do czego służy Miód z Kwiatu Pomarańczy?
Miód z Pomarańczy jest pełen niezbędnych związków, które czynią go korzystnym dla organizmu.
Oto kilka jego zastosowań:

Aby zmniejszyć stan zapalny
Miód z Kwiatu Pomarańczy jest naturalnym produktem przeciwzapalnym i jest często spożywany w celu złagodzenia skutków przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka, choroby zapalnej jelit (IBD) i zespołu jelita drażliwego (IBS).

Aby zwiększyć odporność
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C Miód pomarańczowy jest doskonałym uzupełnieniem sezonu grypowego. Według Uniwersytetu Harvarda ten składnik odżywczy nie tylko poprawia ogólny stan zdrowia, ale dzienna dawka zmniejsza również objawy przeziębienia.

Aby przedłużyć życie komórki
Miód z Kwiatów Pomarańczy zawiera silne przeciwutleniacze , takie jak luteolina, kwercetyna i pinocembryna, które, jak udowodniono, promują zdrowie komórek.
Te chemikalia są używane do ochrony przed rakiem , alergiami i chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak choroba Alzheimera.

Zwalczanie dolegliwości układu oddechowego
Sama Pomarańcza ma działanie przeciwwirusowe , więc nie jest szokujące, że jej Miód pomaga w walce z przypadkami zapalenia płuc i innych infekcji dróg oddechowych.

W leczeniu trądziku i ran
Właściwości przeciwdrobnoustrojowe tego Miodu sprawiają, że jest on dobrym lekarstwem na blizny potrądzikowe i świeże rany.
Jako ściągający Miód z Kwiatów Pomarańczy zmniejsza ilość oleju i ogólną wilgotność na powierzchni skóry.
Pomaga to zmniejszyć występowanie pryszczy i infekcji bakteryjnych na dowolnej części ciała.

Wniosek
Jako standardowy produkt cytrusowy, Miód z Kwiatów Pomarańczy powinien być jedną z tych przypraw, których nigdy nie brakuje w Twojej szafce.
Najwyraźniej tosty nie są jedynym miejscem, w którym popisuje się swoją wielkością!
https://www.mybeeline.co/en/p/what-is-or...ssom-honey

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Właściwości i zalety Miodu z Kwiatu Pomarańczy
Ogólna zasada jest taka, że jeśli zawiera pyłek, prawdopodobnie można z niego zrobić miód. 
Pszczoły miodne szukają nektaru kwiatowego i pyłku, aby się nimi pożywić, a w zależności od pory roku i regionu mogą być dostępne różne źródła. 
Kwiaty cytrusów są jednym z takich źródeł pysznego nektaru i pyłku, którymi pszczoły miodne żywią się i przechowują, aby przetrwać zimę w postaci Miodu w plastrach miodu w ulach. 
Miód z Kwiatów Pomarańczy to odmiana Miodu jednokwiatowego wytwarzana, gdy pszczoły zbierają nektar i pyłek z kwiatów drzew Pomarańczowych i ewentualnie innych gatunków cytrusów kwitnących w tym samym czasie i znajdujących się w tym samym regionie.

Chociaż jest oznaczony jako jednokwiatowy i powinien być, Miód z Kwiatów Pomarańczy może w rzeczywistości być mieszanką Miodu wykonanego z wielu gatunków cytrusów. 
Na przykład, jeśli pszczoły zostaną przeniesione do sadu pomarańczowego, gdy kwitną kwiaty, ale na tym samym obszarze kwitną również inne rośliny cytrusowe, pszczoły najprawdopodobniej odwiedzą wszystkie gatunki cytrusów w okolicy. 
Oznacza to, że Miód z Kwiatów Pomarańczy może zawierać nektar i pyłki z więcej niż jednej odmiany cytrusów, ale gdy głównym źródłem Miodu są kwiaty Pomarańczy, produkt końcowy można oznaczyć jako Miód z Kwiatów Pomarańczy jednokwiatowej.

Jeśli w okolicy nie ma innych kwitnących roślin poza drzewami pomarańczowymi, a źródeł nektaru jest pod dostatkiem, pszczoły zbiorą wszystko, czego potrzebują, z tego jednego źródła i wyprodukują wyłącznie jednokwiatowy Miód . Ogólnie rzecz biorąc, pszczelarze wybierają miejsce przeniesienia swoich pszczół bardzo ostrożnie i biorą pod uwagę różne czynniki, w zależności od rodzaju Miodu, który chcą, aby ich pszczoły produkowały. 
Jeśli więc celem jest wytwarzanie Miodu z Kwiatów Pomarańczy, pszczoły zostaną przeniesione do sadów z drzewami pomarańczowymi, które powinny oferować obfite zapasy nektaru przez określony czas, upewniając się, że nie ma konkurencji ze strony innych uli lub źródeł kwiatowych. 
Również stare plastry Miodu z Miodem z innych źródeł kwiatowych zostaną wcześniej usunięte, aby jeszcze bardziej zapewnić czystość, jakość i jednokwiatowy produkt.

Jak wygląda Miód z Kwiatów Pomarańczy? 
Ta szczególna odmiana ma nieco blady, jasnozłoty, prawie białawy kolor. 
Im czystszy Miód (bardzo mało lub brak zanieczyszczeń z innych źródeł kwiatowych), tym jaśniejszy powinien być jego kolor. 
Jak pachnie i smakuje miód z kwiatów pomarańczy? 
Odmiana ma nieco słaby, ale wyraźny cytrusowy zapach i ogólnie świeży aromat. 
Smakuje zaskakująco słodko i ma delikatny, lekko kwaśny smak, przypominający w smaku owoce cytrusowe.

Surowy nieprzetworzony Miód ma gęstą, lepką konsystencję, co wskazuje na niską zawartość wilgoci i intensywny smak, podczas gdy przetworzony Miód traci swoją konsystencję i znaczną część swojego smaku, stając się rudą cieczą i słodkim smakiem, bez szczególnego smaku. 
Przetwarzanie powoduje, że Miód również traci większość swoich zalet. 
Ponadto Miód z Kwiatów Pomarańczy ma tendencję do szybkiej krystalizacji w porównaniu z innymi odmianami, takimi jak miód Akacjowy lub Miód Sosnowy (miód z jodły), które krystalizują bardzo wolno. 
Średnio Miód z Kwiatów Pomarańczy krystalizuje w ciągu 1-3 miesięcy od produkcji, ale stopień czystości Miodu będzie miał różny wpływ na czas krystalizacji.

A co z korzyściami?
Do czego służy Miód z Kwiatów Pomarańczy? 
Miód z kwiatów pomarańczy jest dobry z wielu powodów. 
Jego działanie lecznicze jest wynikiem skumulowanego działania szeregu związków biologicznie czynnych, w tym witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i pierwiastków przeciwdrobnoustrojowych. 
Dowiedz się, jakie są 10 najbardziej godnych uwagi właściwości, zastosowań i korzyści zdrowotnych Miodu z Kwiatów Pomarańczy:

1) Działanie przeciwdrobnoustrojowe . 
Miód z Kwiatów Pomarańczy ma silne naturalne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które zalecają go do różnych zastosowań, od gojenia ran po poprawę wyglądu trądziku i blizn potrądzikowych oraz leczenie infekcji dróg oddechowych poprzez zmniejszenie obciążenia bakteryjnego. 
Właściwości przeciwdrobnoustrojowe Miodu wyjaśniają również, dlaczego jest on stosowany w leczeniu infekcji H. pylori w połączeniu ze składnikami takimi jak Imbir lub propolis oraz w leczeniu antybiotykami. 
To, co sprawia, że Kwiat Pomarańczy i inne rodzaje Miodu mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, to zawartość nadtlenku wodoru, a następnie kwaśne pH i niska zawartość wilgoci.

2) Pomaga wyeliminować infekcję H. pylori
Badania mające na celu sprawdzenie, w jaki sposób Miód może pomóc w zwalczaniu zakażenia H. pylori, ujawniają, że gdy Miód wchodzi w kontakt z sokami żołądkowymi, uwalnia nadtlenek wodoru, silny środek dezynfekujący i antyseptyczny, działający bezpośrednio w miejscu infekcji 
(Aktywność przeciwbakteryjna miodu na Helicobacter odźwiernikowe). 
Ponadto stwierdzono, że nadtlenek wodoru sprzyja gojeniu się błony śluzowej żołądka, dodatkowo przyczyniając się do wyzdrowienia po zakażeniu H. pylori
Wysunięto również teorię, że Miód wzmacnia działanie antybiotyków, stąd jego korzystne działanie.

3) Działa kojąco na żołądek . 
Kojące działanie Miodu z Kwiatów Pomarańczy i innych odmian przypisuje się zarówno gęstej, lepkiej konsystencji Miodu, jak i jego działaniu przeciwdrobnoustrojowemu. 
Specyficzna konsystencja miodu sprawia, że przykleja się on do błon śluzowych, tworząc ochronną powłokę, która chroni przed szkodliwymi czynnikami i umożliwia gojenie się błon śluzowych, jednocześnie zmniejszając stany zapalne i podrażnienia. 
W celu złagodzenia zapalenia żołądka i wrzodów żołądka zaleca się spożywanie 1-2 łyżek surowego, nieprzetworzonego, niepodgrzewanego Miodu i odłożenie jedzenia lub picia na co najmniej 30 minut do 1 godziny. 
Miód najlepiej spożywać rano po przebudzeniu na czczo.
Ponadto badania nad wpływem Miodu na infekcję H. pylori pokazują, że nadtlenek wodoru w Miodzie sprzyja gojeniu się błony śluzowej żołądka, dodatkowo przyczyniając się do poprawy niektórych schorzeń trawiennych, takich jak zapalenie żołądka lub wrzody żołądka, a także okazjonalne stany zapalne lub podrażnienia żołądka podkład.

4) Doskonały na ból gardła i bakteryjne infekcje dróg oddechowych 
Miód z Kwiatu Pomarańczy jest świetny na ból gardła, ponieważ łagodzi podrażnienia, zmniejsza ból i dyskomfort oraz łagodzi kaszel. 
Dzięki swojej lepkiej konsystencji przykleja się do wyściółki gardła, tworząc ochronną powłokę, która umożliwia gojenie wyściółki śluzowej. 
Co więcej, jego naturalne działanie przeciwdrobnoustrojowe zmniejsza obciążenie bakteryjne, dzięki czemu jest dobrym naturalnym lekarstwem na infekcje dróg oddechowych o charakterze bakteryjnym. 
Dla uzyskania najlepszych efektów zaleca się zjedzenie 1 łyżki stołowej surowego, nieprzetworzonego Miodu i powstrzymanie się od jedzenia i picia przez następne 40 minut do godziny.

Dodanie Miodu z Kwiatu Pomarańczy do herbaty również działa, ale ważne jest, aby herbata miała temperaturę pokojową lub była letnia, ponieważ ciepło niszczy korzystne działanie Miodu. 
Z mojego doświadczenia wynika, że Miód z dodatkiem propolisu najlepiej działa na bakteryjne infekcje dróg oddechowych, oczywiście pod warunkiem, że nie jesteś uczulony na żaden z nich. 
Kiedyś miałam tak paskudną infekcję bakteryjną w gardle, że od pierwszego dnia, kiedy pojawiły się pierwsze objawy, przepisano mi antybiotyki. 
Przed rozpoczęciem terapii tego wieczoru jadłam 1 łyżkę surowego miodu z dodatkiem propolisu co 3-4 godziny, nic nie jedząc ani nie pijąc przez następną godzinę.
Do wieczora połowa białych plam na migdałkach i tylnej części gardła zniknęła całkowicie, a bolesność znacznie się zmniejszyła. 
Porozmawiałam więc z moją lekarką i powiedziałam jej, że nie będę brała antybiotyków, ale będę kontynuować leczenie Miodem i Propolisem. 
Zgodziła się, że w tamtym czasie było to dla mnie dobre rozwiązanie, ale poprosiła mnie, abym obserwowała rozwój moich objawów i powiedziała, żebym brała antybiotyki, jeśli moja infekcja nie ulegnie poprawie. 
Ale stawałem się coraz lepszy i byłem normalnym, zdrowym sobą w ciągu około 4 dni, mając tylko Miód i Propolis.

5) Pobudza apetyt 
Miód z Kwiatów Pomarańczy jest szczególnie słodki z cytrusowym posmakiem i ogólnie przyjemnym smakiem i zapachem. 
Zawiera specjalne enzymy i węglowodany proste, które wspomagają trawienie i zachęcają do jedzenia, pobudzając apetyt.

6) Pożywne jedzenie 
Miód ogólnie jest pożywny, mimo że nie ma gęstego profilu odżywczego i jest bogaty w naturalne cukry. 
Wszystkie odmiany Miodu są w rzeczywistości dość odżywcze, dostarczając niezbędnych składników odżywczych, takich jak proste węglowodany (głównie fruktoza, glukoza i inne naturalne cukry), ale także śladowe ilości aminokwasów i minerałów, takich jak potas, wapń, miedź, cynk, mangan, magnez i sód , a także związki polifenolowe. 
Ze względu na swoje właściwości Miód z Kwiatów Pomarańczy jest świetnym zamiennikiem cukru rafinowanego, cukierków czy sztucznych słodzików. 
Jednak z reguły jasne odmiany Miodu, takie jak kwiat pomarańczy lub Akacja, nie są tak pożywne, jak odmiany ciemne .

7) Dobre dla zdrowia skóry
Jedną z moich ulubionych maseczek do twarzy jest prosta maseczka Miodowa. 
Delikatnie nakładam surowy Miód na twarz, delikatnie wcierając go i sprawiając, że się klei.
 Czekam 15-20 minut, po czym myję twarz letnią wodą. 
Moja skóra wygląda po nim świetnie: pory są zamknięte, oczyszczone i mniej widoczne, skóra ma piękny blask, nie jest ani nie wygląda na tłustą, a zaczerwienienia po bliznach potrądzikowych zniknęły. 
Pomaga nawet kontrolować mój trądzik, zapobiegając wypryskom.

8) Źródło przeciwutleniaczy
Miód z Kwiatów Pomarańczy jest doskonałym źródłem związków polifenolowych, zwłaszcza kwasów fenolowych i flawonoidów. 
Związki te występują naturalnie w Miodzie i mają doskonałe właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. 
Ich główną rolą jest ochrona naszych komórek przed uszkodzeniami powodowanymi przez szkodliwe wolne rodniki, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia czy choroby zwyrodnieniowe nerwów i mięśni wywołane rozległym uszkodzeniem komórek w wyniku stresu oksydacyjnego.

9) Dobry na hipoglikemię 
Będąc przede wszystkim źródłem naturalnych cukrów, Miód z Kwiatów Pomarańczy jest doskonałym narzędziem do walki z hipoglikemią. 
Ilekroć spóźniam się z jedzeniem i czuję, że zaczyna się hipoglikemia, piję 1 łyżkę Miodu i mam dość energii, aby utrzymać mnie w ruchu, dopóki nie będę mógł jeść. 
Jedna łyżka może dać mi od 15 do 40 minut energii.

10) Niska zawartość pyłków 
Szacuje się, że Miód z Kwiatów Pomarańczy zawiera nieco ponad 15% pyłków, co czyni go niskim źródłem tego pierwiastka, a tym samym mniejszym prawdopodobieństwem wywołania reakcji alergicznych niż inne odmiany. 
Nie wyklucza to jednak całkowicie alergii. 
Jeśli zauważysz nadwrażliwość na pyłki kwiatu pomarańczy lub Miód lub jedno i drugie, lub jeśli masz historię reakcji alergicznych, w szczególności na pyłki, najlepiej będzie unikać Miodu i wykonać test na alergię skórną, aby potwierdzić lub wykluczyć potencjalną alergię
https://www.natureword.com/properties-an...som-honey/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości