Papryka-Capsicum Annuum-Cayenne
#1

https://northernwildflowers.ca/cdn/shop/...1669994404
https://media-cdn2.greatbritishchefs.com...pepper.jpg
https://spices.com/cdn/shop/products/168...1697035051
https://longevity.technology/lifestyle/w...768x512.jp
Capsicum Annuum-Cayenne 
Zwykle jest to umiarkowanie ostra Papryczka Chili używana do aromatyzowania potraw. 
Cayenne Peppers to grupa zwężających się, długości od 10 do 25 cm, zazwyczaj chudych, przeważnie czerwonych papryczek, często z zakrzywioną końcówką i nieco pomarszczoną skórką, które zwisają z krzaka, a nie rosną pionowo. 
Większość odmian ma ogólnie ocenę od 30 000 do 50 000 jednostek Scoville'a 
Owoce są zazwyczaj suszone i mielone w celu uzyskania sproszkowanej przyprawy o tej samej nazwie, chociaż proszek Cayenne może być mieszanką różnych rodzajów Papryki, często nie zawierającej Papryki Cayenne i może zawierać nasiona lub nie. 
Cayenne wykorzystuje się do gotowania pikantnych potraw w postaci proszku lub w całości. 
Stosowany jest także jako ziołowy suplement .

Etymologia
Uważa się, że słowo Cayenne jest zniekształceniem słowa kyynha , oznaczającego „papryka” w języku starotupi, używanym niegdyś w Brazylii. 
Jest prawdopodobne, że z tą nazwą powiązane jest miasto Cayenne w Gujanie Francuskiej, a nazwa miasta mogła pochodzić od Pieprzu. Angielski botanik Nicholas Culpeper użył wyrażenia Cayenne Pepper w 1652 r.,podczas gdy nazwę miasta zmieniono dopiero w 1777 r.  Prawdopodobnie nazwa pochodzi również od rzeki Cayenne . 

Taksonomia
Cayenne Pepper to rodzaj Capsicum Annuum, podobnie jak Papryka Jalapeños, Pimientos i wiele innych. 
Rodzaj Capsicum należy do rodziny psiankowatych ( Solanaceae ). 
Często mówi się, że Papryczki Cayenne należą do odmiany Frutescens, ale Papryczki Frutescens definiuje się obecnie jako Papryki, których owoce rosną pionowo na krzaku (takie jak Papryczki Tabasco ), zatem to, co w języku angielskim nazywa się Papryczką Cayenne, z definicji nie jest Frutescens Culpeper w swoim Complete Herbal z 1653 r. wspomina Pieprz Cayenne jako synonim tego, co nazywa Pepper (Guinea) Pod koniec XIX wieku Pepper (Guinea) zaczął oznaczać Chili  "Bird's Eye Chili"  lub Piri-Piri, chociaż w swoim wpisie odnosi się on ogólnie do Papryczek Capsicum 
W XIX wieku współczesną Paprykę Cayenne sklasyfikowano jako Capsicum Longum, później nazwę tę zaczęto utożsamiać z Capsicum Frutescens . 
Jednakże Proszek Cayenne był na ogół wytwarzany z Bird's Eye Chili, w XIX wieku sklasyfikowanej jako Capsicum. Minimum.

Odmiany
Papryka Cayenne jest długa, zwężająca się, o długości od 10 do 25 centymetrów (4 do 10 cali), zazwyczaj chuda, przeważnie czerwona, często z zakrzywioną końcówką i nieco pomarszczoną skórką, która zwisa z krzaka, a nie rośnie pionowo.
Istnieje wiele specyficznych odmian , takich jak Cow-horn, Cayenne Sweet, Cayenne Buist's Yellow, Golden Cayenne, Cayenne Carolina, Cayenne Indonesian, Joe's Long, Cayenne Large Red Thick , Cayenne Long Thick Red, Ring of Fire, Cayenne Passion , Cayenne Thomas Jefferson, Cayenne Iberian, Cayenne Turkish, Egyptian Cayenne, Cayenne Violet lub Numex Las Cruces Cayenne.
 Chociaż większość współczesnych Papryczek Cayenne ma kolor czerwony, istnieją odmiany żółte i fioletowe, a w XIX wieku powszechne były odmiany żółte.
Większość typów jest umiarkowanie gorąca, chociaż istnieje wiele łagodnych wariantów. 
Większość odmian ma ogólnie ocenę od 30 000 do 50 000 jednostek Scoville'a , chociaż niektóre mają ocenę 20 000 lub mniej. 

W kuchni
Sproszkowany Pieprz Cayenne
Proszek Cayenne może być mieszanką różnych rodzajów Papryczek Chili. 
Stosuje się go w świeżej postaci lub jako suszony proszek do owoców morza, wszelkiego rodzaju dań z jajek (jajka faszerowane, omlety, suflety), mięs i gulaszy, zapiekanek, dań serowych, ostrych sosów i curry
W Ameryce Północnej podstawową odmianą Crushed Red Pepper jest Cayenne.
Są one również stosowane w niektórych odmianach pikantnych sosów w Ameryce Północnej, takich jak Frank's RedHot , Texas Pete i Crystal
https://en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper
https://en.wikipedia.org/wiki/Chili_powder

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

Capsicum Annuum-Cayenne
Papryka Cayenne to tak naprawdę słynna „Czerwona Ostra Papryczka Chilli”, czyli charakterystyczna ostra Papryka Ameryki Południowej.
W wielu krajach dodaje się go nawet do ciast, czekolady i napojów.
Korzyści:
Łagodzi dusznicę bolesną, ból w klatce piersiowej spowodowany problemami z sercem lub układem krążenia. 
W przeszłości Pieprz Cayenne był uważany za panaceum na problemy sercowo-naczyniowe.
Może być przydatny w leczeniu cukrzycy typu 2 za pomocą substancji czynnej Papryki, która nadaje jej aromat specyficznej przyprawy – kapsaicyny, składnika aktywnego Cayenne.
W łagodzeniu łuszczycy pomocne są kremy do skóry z Cayenne, które są dostępne bez recepty.
Miejscowe kremy były również pomocne w przypadku bólu stawów, bolesnych objawów neuropatii, opryszczki / półpaśca, fibromialgii i pooperacyjnego bólu nerwów.
Proszek Red Cayenne jest ceniony za działanie przeciwutleniające, przeciwdrażniące, antyseptyczne, przeciwbakteryjne, odtruwające, przeciwwirusowe, a także za zdolność niszczenia patogenów
Pieprz Cayenne zawiera witaminy A, B i C oraz znaczne dawki wapnia i potasu. 
Czerwona Papryka jest uważana za przeciwutleniacz o dużej mocy przeciwko bakteriom i wolnym rodnikom. 
Zwalcza stres, tonizuje układ odpornościowy, łagodzi ból i utrzymuje zdrowie kości. 
Potas pomaga regulować ciśnienie krwi i prawidłowe funkcjonowanie tkanek.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

Capsicum Annuum-Cayenne 
Pieprz Cayenne, Papryka Cayenne, Pieprz Kajeński, Papryka Kajeńska
Bardzo ostra przyprawa wyrabiana z Papryki rocznej, odmiany Cayenne, kuzynki meksykańskiej Papryczki Jalapeño
Owoce tej rośliny są najczęściej suszone, a następnie mielone i w takiej postaci konfekcjonowane do sprzedaży detalicznej.
Przyprawę tę stosuje się do zapiekanek, dań z jaj, makaronów, drobiu i sosów, a nawet czekolady pitnej.
Nazwa rośliny wywodzi się ze słowa quiínia, oznaczającego w języku tupi ostrą Paprykę.
Pochodzi od niej (a nie odwrotnie) nazwa stolicy Gujany Francuskiej – Kajenny (fr. Cayenne) – nadana przez Europejczyków, którzy błędnie skojarzyli ten region z występowaniem Papryki Cayenne
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_cayenne

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Herbata z Capsicum Annuum-Cayenne
Pieprz Cayenne posiada wiele właściwości korzystnie wpływających na pracę naszego organizmu.
Łagodzi objawy zapalenia stawów, ma działanie przeciwnowotworowe i wspomaga pracę układu trawiennego. Dodatkowo wzmacnia odporność organizmu oraz udrażnia zatkany nos.

Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
Szczypta Cayenne
Sok z ½ cytryny
Miód do smaku
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-5 minut.
Dodajemy sok z połowy cytryny i szczyptę Pieprzu Cayenne.
Mieszamy. Jeśli lubimy słodką herbatę to dodajemy wedle uznania miodu.
https://www.claudia.pl/galeria/herbata-n...em-cayenne
https://www.sanatatesistaredebine.ro/cur...-1537.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

Capsicum Annuum-Cayenne
Ostre odmiany Papryki nazywane są Papryczkami Chili lub Capsicum Annuum.
Wyglądają jak Papryka, ale są dość ostre.
Popularne odmiany Papryczki Chili to: Habañero, Jalapeño and Padron.
Każdy rodzaj Papryki ma swój niepowtarzalny smak, dzięki czemu jest uniwersalnym składnikiem wielu potraw.
Niezależnie od tego, czy szukasz łagodniejszego smaku, czy pikantnego kopa, istnieje odmiana Papryki, która jest dla Ciebie idealna.
https://lawn.com.au/how-to-grow-capsicum/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Annuum Cayenne
Najczęściej spotykana w postaci suszonej i mielonej jako przyprawa dodawana do pizzy lub jako główny składnik Chili w proszku, Capsicum Cayenne to smukłe, zwężające się Chili o długości około 2 do 5 cali. 
Papryka jest początkowo zielona i dojrzewa do czerwoności.
Pochodzące z Gujany Francuskiej Cayenne to jeden z rodzajów czerwonej papryki. 
Ta roślina subtropikalna lub tropikalna lubi dobrze przepuszczalną glebę, pełne słońce, ciepło i długi sezon wegetacyjny. 
Owoce zazwyczaj dojrzewają w ciągu 70 dni.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości