Hara Masala
#1

   
Hara Masala (zielona mieszanka przypraw)
Hara Masala (Zielona Masala)
ang. Green Masala
To łagodna pasta Masala (mieszanka) o bogatym zielonym kolorze w której ciekawą nutę smakową i kolor dają świeże liści Kolendry i Mięty.
Zielona Masala (Hara Masala) jest doskonałym dodatkiem do krewetek, drobiu i warzyw oraz do potraw, które zawierają mleko kokosowe.
Używana jest także jako dodatek do prostego dahl (dal) – popularna potrawa indyjska przygotowana z nasion strączkowych.

Jak zrobić Hara Masala - Zielona Masala
(zielone curry masala)
składniki:
1 łyżeczka nasion Kozieradki
10 nasion zielonego Kardamonu
  5 Goździków
  2 łyżeczki Kurkumy
  2 łyżeczki Soli
  4 ząbki roztartego Czosnku
  kawałek świeżego Imbiru (ok 4-5 cm), obranego i drobno startego
  ok. 50 g liści mięty (pęczek)
  ok. 50 g liści Kolendry (pęczek)
  1/4 szklanki Octu z Jabłek
  1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  1/4 szklanki oleju sezamowego
  zielona papryczka chilli, drobno posiekane do smaku, (opcjonalnie)

Przygotowanie Zielonej Masala
Moczymy nasiona Kozieradki w wodzie przez całą noc.
Na drugi dzień rozgniatamy Kardamon i Goździki i podprażamy na patelni, aby uzyskać charakterystyczny aromat. Mielimy te przyprawy na proszek  i łączymy z Kurkumą i Solą.
Odcedzamy nasiona Kozieradki, umieszczamy je w blenderze z Czosnkiem, Imbirem, Miętą, liśćmi Kolendry, (zieloną Papryczką) octem i olejem.
Blendujemy na masę i następnie dodajemy sól do smaku oraz zmielone wcześniej przyprawy.
http://www.przyprawowy.pl/hara-masala-zi...asala.html
https://www.youtube.com/watch?v=0vwtOzLEG24
https://en.edunclub.ru/recipe/84948-green-masala/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości