Baharat – przyprawa Wschodu i jej zastosowanie
#1

   
Baharat – przyprawa Wschodu i jej zastosowanie
Baharat to przyprawa charakterystyczna dla kuchni wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego.
Dokładne podanie jej składu nie jest prostym zadaniem, ponieważ różni się on w zależności od regionu, w którym przyprawa ta jest stosowana.
Podstawowe składniki Baharatu to: Czarny Pieprz, Kardamon, Goździki, Kmin, Gałka Muszkatołowa, Papryka oraz Kolendra.

Baharat stanowi bardzo charakterystyczną mieszankę przypraw.
W kuchni wschodniej dodaje się ją nie tylko do potraw z czerwonym mięsem lub drobiem, lecz także do dań rybnych. Przyprawia się nią zupy oraz ryż.
Baharat w kuchni bliskowschodniej traktuje się tak, jak w Polsce Vegetę.

Co to jest Baharat?
Baharat to po arabsku i turecku przyprawa.
O ile nazwa ta w Turcji odnosi się do przyprawy jako takiej, o tyle w większości krajów Bliskiego Wschodu oznacza bardzo specyficzną mieszankę przypraw.
To charakterystyczny zestaw przypraw wykorzystywany w krajach Maszreku (Iraku, Syrii, Jordanii oraz Libanie).
W niektórych krajach i regionach Baharat oznacza także sam Czarny Pieprz, który stanowi podstawę całej mieszanki.

Baharat: podstawowa mieszanka
Przyprawa Baharat składa się przede wszystkim z Pieprzu oraz Ziela Angielskiego.
Te dwie przyprawy stanowią podstawę całej mieszanki, która może mieć bardzo różny skład, w zależności od regionu i decyzji samego kucharza.
Obecnie Baharat wykorzystuje się nie tylko w kuchni Wschodu.
Chętnie wykorzystuje się go zarówno do dań mięsnych, jak i jako dodatek do zup.

Podstawowe składniki Baharatu to:
Kardamon,
Goździki,
Kmin,
Gałka Muszkatołowa,
Cynamon,
Sumak,
Papryka,
Kolendra,
Mięta (głównie w Turcji).

Jak smakuje Baharat?
Baharat to przyprawa silnie aromatyczna, dość pikantna ze względu na Pieprz i ziele angielskie, które stanowią jej podstawę.
Baharat ma właściwości rozgrzewające.
Smak mieszanki równoważy z reguły Cynamon lub Gałka Muszkatołowa.
Baharat do dań należy dodawać bardzo ostrożnie, ponieważ łatwo może ona przyćmić inne smaki.

Do czego warto dodać Baharat?
Baharat stanowi ważny składnik typowo wschodnich dań.
Z jego dodatkiem przygotowuje się m.in.: kousa mahshi, czyli nadziewaną cukinię, sayadieh samak (rybę z ryżem) oraz tharid, czyli potrawkę z jagnięciny.
Idealnie nadaje się także do malquby, czyli arabskiego dania z mięsa, ryżu i smażonych jarzyn.
Wszystkie te dania pochodzą z kuchni libańskiej, w której Baharat jest jedną z najważniejszych i najczęściej stosowanych przypraw.
Mieszkankę tę stosuje się przede wszystkim do smażonej jagnięciny i wołowiny, przyprawia się nią kuskus, bulgur i ryż. Baharat komponuje się także z pieczonymi warzywami.
Przede wszystkim warto nim przyprawiać bakłażana i kalafiora, z którymi tworzy on idealny duet.
Baharat pasuje właściwie do wszystkich bliskowschodnich dań.

Baharat – gdzie kupić?
Przyprawa Baharat jest sprzedawana w sklepach z orientalną kuchnią.
Bez problemu Baharat można kupić w sklepie z orientalnymi przyprawami lub w tzw. kuchniach świata.
Można ją też wykonać samemu w domu.
Nie jest to zadanie zbyt skomplikowane, a własnoręcznie przygotowana mieszanka z pewnością okaże się bardziej aromatyczna niż ta kupiona w sklepie.
Domowe przygotowanie Baharat ma jeszcze jedną zaletę.
Podstawowy przepis na tę mieszankę można dowolnie modyfikować.
Niektórzy nieco osłabiają jej ostrość, dodając większe ilości Gałki Muszkatołowej, inni do przepisu włączają dodatkowe przyprawy.
Warto zaznaczyć, że w Arabii Saudyjskiej nie da się np. kupić gotowej mieszanki, ponieważ każdy przygotowuje ją sam w domu.

Przepis na Baharat
Baharat przygotowuje się w moździerzu, w którym mieli się dokładnie wszystkie składniki.
Baharat można również zmielić w młynku.
Przygotowany samodzielnie Baharat można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do 8 tygodni.

Warto pamiętać, że nie ma jednego przepisu na Baharat.
Podany skład mieszanki można modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami.
Niektórzy Baharat uzupełniają o Chili, Kurkumę, Curry, mielony Czosnek, Paprykę oraz Szafran.

Dodatkowo, dla zwiększenia aromatu, przyprawy takie jak Pieprz, Kmin, Kolendrę, Goździki lub Kardamon można delikatnie uprażyć na ogniu.
Nie powinno to trwać dłużej niż 3-5 minut, inaczej przyprawy mogą się spalić, a cała mieszanka nabrać gorzkiego smaku. Przed mieleniem przyprawy muszą całkowicie wystygnąć.
W przypadku kardamonu należy pamiętać o wyjęciu ziaren z łupin, cynamon zaś wystarczy drobno pokroić.

Składniki na Baharat:
1 łyżeczka Czarnego Pieprzu,
½ łyżeczki zmielonego Ziela Angielskiego,
1 łyżeczka Ziaren Kolendry,
1 laska Cynamonu,
1 łyżeczka Goździków,
1 łyżeczka ziaren Kuminu,
1 łyżeczka nasion Kardamonu,
½ łyżeczki Gałki Muszkatołowej.
https://dziendobry.tvn.pl/przepisy-kulin...ac-6163860

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

Po arabsku i turecku Baharat znaczy tyle co przyprawa. 
Nazwa ta jednocześnie odnosi się jako określenie przypraw jako takich (tak jest np. w Turcji), jak i jest specyficznym rodzajem mieszanki przyprawowej popularnej na całym bliskim wschodzie, a przede wszystkim w krajach Maszreku (Irak, Syria, Jordania oraz Liban). 
Baharat to zresztą także określenie odnoszące się niekiedy do samego Pieprzu, który zresztą wraz z Zielem Angielskim jest podstawą tego miksu. 
Reszta zależy od regionu pochodzenia i samego kucharza. 
Do Baharatu trafia także Kardamon, Cynamon, Goździki, Kolendra, Kmin, Gałka Muszkatułowa, Sumak, Papryka oraz Mięta.

Poniżej przykładowy, popularny zestaw przyprawowy:

Składniki:
– 3 łyżki pieprzu
– 3 łyżki ziela angielskiego
– 2 łyżeczki cynamonu w proszku
– 1 łyżeczka tartej gałki muszkatułowej

Całość zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić w mikserze do przypraw.

Libańskie potrawy z dodatkiem Baharat:
– Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
– Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)
https://www.notatnikkuchenny.pl/baharat/
http://www.przyprawowy.pl/baharat.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości