Old Bay Seasoning
#1

   
Gustav Brunn przebył długą drogę z Niemiec do Stanów Zjednoczonych, żeby osiedlić się ostatecznie w Baltimore nad zatoką Chesapeake.
Tam też przysmakiem są gotowane na parze kraby – do tej właśnie potrawy Brunn skomponował mieszankę przypraw.
W 1939 opatentował swoją tajną kompozycję smakową zwaną Old Bay („stara zatoka”), która stała się ulubioną przyprawą wielu pokoleń Amerykanów dodawaną do krabów, homarów, krewetek i innych potraw opartych na owocach morza.

Jednak mieszanka oparta soli selerowej nie jest wyłącznie przeznaczona do przyprawiania owoców morza, jak zaznacza McCormik & Co. (właściciel Kamisu), który zakupił Old Bay w 1990. P
rzyprawa może być również dodawana do kurczaka, frytek, popcornu, smażonych ziemniaków, panierowanych jajek, hamburgerów, a nawet pizzy.

Przepis Old Bay Seasoning
Składniki:
1 łyżka soli selerowej
1/4 łyżeczki papryki
1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
1/8 łyżeczki Pieprzu Cayenne
szczypta zmielonej gorczycy
szczypta macis (lub gałki muszkatołowej)
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta ziela angielskiego
szczypta zmielonych goździków
szczypta imbiru
Przygotowanie: Połącz wszystkie składniki w małej misce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wymieszaj 50:50 z solą gruboziarnistą, gdy przyprawiasz kraby.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości