Miód Chabrowy
#1

   
Chabry bławatki (i maki) nierozerwalnie kojarzą się ze słońcem, polem, upalnymi wakacjami na wsi...  
Kwiatki o pięknej niebiesko-fioletowej barwie dają nektar, z którego pszczoły wytwarzają złoto-bursztynowy miód. Miód jest raczej z tych jaśniejszych, ale o pomarańczowym zabarwieniu, więc nie jest tak blady jak np. Mniszkowy czy rzepakowy. Bardziej jest też wyrazisty w smaku - niby łagodny, ale z taką ciekawą, oryginalną nutką nadającą mu charakteru.  
Spotykany niestety rzadko, ponieważ chabry są uważane za chwast, i z tego też powodu tępione.

Co do właściwości zdrowotnych miodu chabrowego:
W składzie miodu bławatkowego przeważają cukry proste-glukoza i fruktoza. Znajdziemy w nim także aminokwasy, białka i enzymy oraz kwasy organiczne. Obecne są także pierwiastki: sód, fosfor, potas, wapń i olejki eteryczne. Miód chabrowy ma bogaty skład chemiczny, ponieważ poza nektarem z samego bławatka zawiera nektar z innych kwiatów, które mniej licznie obrastają łąki. W miodzie tym wykryto największą ze wszystkich miodów zawartość lizozymu, około 15,28 ľg/g. Lizozym jest białkiem enzymatycznym, które tworzy wiele tkanek i błon komórek zwierzęcych i roślinnych. Co ważne, ma ono zdolność do rozpuszczania błon komórkowych bakterii, np. salmonelli, działa hamująco na wirus HIV-1, a także na niektóre grzyby. W badaniach ustalono także jego działanie przeciwnowotworowe. Enzym ten wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym (jako środek konserwujący), a także w medycynie.

Naturalna wysoka zawartość lizozymu w miodzie chabrowym sprawia, że jest on wykorzystywany pomocniczo przy antybiotykoterapii, jako środek antybakteryjny i grzybobójczy. Sprawdza się także w leczeniu zakażeń jamy ustnej i układu moczowego. Miód ten wzmacnia odporność, chroniąc organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami.
źródło: https://wcinaj-miod.pl/miod-blawatkowy/

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości