Miód Faceliowy
#1

   
Miód Faceliowy
Miód faceliowy jest pozyskiwany z kwiatów facelii.
Jest to pastewna roślina miododajna, o niebieskich kwiatach i bajecznym zapachu.
Miód faceliowy jest miodem nektarowym, czyli kwiatowym.
Pszczoły pozyskują nektar w facelii błękitnej i zamieniają go w aksamitny, złoty, delikatny miód.
Facelia kwitnie krótko, ale jest bardzo miododajna - dlatego też pszczelarze określili facelię błękitną “królową miododajności”, a miód faceliowy - królewskim miodem.

Miód faceliowy - zastosowanie
Jest jasny w kolorze i intensywny w aromacie - uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci. 
Doskonale smakuje jako dodatek do dań, ale dzięki swojemu bogatemu smakowi - również spożywany samodzielnie. 
Miód faceliowy króluje w kuchni, ale nie tylko! 
Sprawdza się jako wsparcie domowej apteczki - pomaga przegonić przeziębienia i spadki odporności. 
Miód faceliowy jest niezastąpiony, jeśli chodzi o kwestie trawienia czy ciśnienie krwi - to smaczny sposób, aby zwalczać dolegliwości!
źródło

Do jednych z najbardziej szlachetnych polskich miodów należy ten faceliowy, o łagodnym aromacie i jasnożółtej barwie.
Słodki, z subtelną nutą kwiatu i cytrusów.
Jak każdy naturalny produkt pszczeli, ma właściwości antybakteryjne.
Powiedzieć, że miód faceliowy jest prozdrowotny to nic nie powiedzieć.
Krupiec ten działa jak bomba witaminowa i najlepszy – bo naturalny – energetyk.
Polecany przy wzmożonym wysiłku fizycznym i intelektualnym.
Przepis na zdrowy izotonik jest prosty.
Szklanka letniej wody, dwie łyżki miodu z facelii, plasterek grapefruita, szczypta soli.
Wymieszać, wypić i funkcjonować.
Poza tym działa zbawiennie także na układ krążenia, serce oraz układ trawienny.

Właściwości miodu faceliowego
Dzięki dużej zawartości witamin, mikroelementów oraz minerałów wspiera cały nasz organizm, niezależnie od wieku, dolegliwości czy aktywności.
Działa wspomagająco w takich sytuacjach jak:
wzmocnienie odporności,
leczenie astmy oskrzelowej,
leczenie chorób układu pokarmowego,
leczenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych,
obniżanie ciśnienia tętniczego,
leczenie chorób układu krążeniowego i serca.

Uniwersalność miodu faceliowego sprawia, że pozwala wspierać organizm w prawie każdej dolegliwości.
Nie można także zapomnieć na czym polega jego niezwykła szlachetność - smak oraz zapach.
Unikalność tego rodzaju produktu wynika z wyjątkowych walorów, jakie nadaje mu kwiat facelii, z której powstaje.
Choć nie ma koloru błękitnego, równie mocno zaskoczy wszystkich degustatorów. W stanie płynnym ma jasną, herbacianą barwę, natomiast w momencie krystalizowania intensywnie ją traci i przybiera biały, niemal przezroczysty kolor.
Warto wspomnieć, że dodatkowe zielonkawe refleksy wewnątrz słoiczka są całkowicie naturalne i nie świadczą o zepsuciu produktu, którego ważność trwa niemal 36 miesięcy od momentu produkcji.

Warto przypomnieć także, że jeśli chodzi o przechowywanie naturalnych produktów pszczelich należy stosować się do dwóch podstawowych reguł, aby jak najdłużej cieszyć się ich smakiem i zapachem: sucho i ciemno.
W takim warunkach naturalne miody najkorzystniej znoszą przechowywanie i odwdzięczają się dobrocią swoich właściwości.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości