Miód Bukowy z Nowej Zelandii
#1

   
Miód Bukowy z Nowej Zelandii
U podstawy gór na Południowej Wyspie Nowej Zelandii na powierzchni około 3 milionów hektarów rozciągają się wspaniałe i stare lasy bukowe.
Nie ma tu praktycznie żadnej innej działalności poza pszczelarstwem.
To tutaj powstają najczystsze i najbardziej naturalne Miody, jakie możemy znaleźć – m.in. Miód Manuka oraz Miód Bukowy.

Słodka spadź Bukowa
Miód Bukowy należy do miodów spadziowych.
Słodka spadź produkowana jest przez małe owady spokrewnione z mszycami z soku wytwarzanego przez drzewa.
Sok ten ma niezwykle dużo cukru, dlatego owady zamiast zużywać go w całości wydzielają nadmiar cukru w postaci spadzi, które uwielbiana jest przez pszczoły miodne. 
Tak powstaje fantastyczny Miód Bukowy, zdecydowanie różniący się od Miodów wytwarzanych z nektaru kwiatów.

Niezwykły smak i aromat
Kolor Miodu Bukowego przyjmuje ciemną barwę z czerwonawymi refleksami.
Odcień może się zmieniać w zależności od pory roku i obszaru geograficznego.
Wiosną jest jaśniejszy, jesienią bardziej kasztanowy.
Miód Bukowy ma czysty nieco pikantny i orzeźwiający smak z nutami żywicy sosnowej, wanilii i karmelu.
Nie jest zbyt słodki, za to bardzo wyrafinowany.
Ma konsystencję melasy i krystalizuje bardzo powoli.

Miód Bukowy w kuchni
Miód bukowy bardzo dobrze łączy się z serami, zwłaszcza z kozim i niebieskim pleśniowym, doskonale podkreślając ich smak.
Równie dobrze będzie komponować z takimi serami jak ricotta lub mascarpone, a także z twardszymi, jak dojrzały cheddar.
Dzięki swojej konsystencji świetnie rozprowadza się na pieczywie oraz wszelkich plackach tostach czy gofrach.
To także doskonały dodatek do owoców i wszelkich koktajli.
Wspaniale współgra z drobiem lub owocami morza, a także z daniami np. w stylu marokańskim.

Osy – największe zagrożenie dla miodu bukowego
Poważnym problem producentów Miodu Bukowego stanowią osy i szkodniki, które również są amatorami słodkiej spadzi.
Przez około pięć miesięcy każdego roku pochłaniają jej ponad 90%.
Straty z powodu „rabunku” spadzi to około 60 milionów dolarów w ciągu roku.
Dodatkowe 9 miliardów to straty z powodu ataków przez osy na pszczoły miodne, rabowania ich miodu i niszczenia uli.
Dlatego miód Bukowy jest bardzo rzadki i dość drogi w porównaniu z innymi Miodami Spadziowymi.

Nowa Zelandia – bogactwo miodów
Miód Bukowy nie jest jedynym produktem pszczelim, z którego słynie Nowa Zelandia.
Kraj ten to także matecznik dla Miodu Manuka, który jest równie czystym i naturalnym wytworem.
Ma jednak pewną przewagę nad Miodem Bukowym – wysoką zawartość methylglyoxalu, czyli naturalnego związku organicznego o unikalnych właściwościach.
To właśnie dlatego pszczelarze z Nowej Zelandii słyną w pierwszej kolejności właśnie z produkcji Manuki.
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości