Macierzanka
#1

   
   
Macierzanka (Thymus L.)
Rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae).
Według niektórych ujęć taksonomicznych należy do niego ok. 300 gatunków.
Występują w Eurazji, północnej Afryce, na Wyspach Kanaryjskich.
We florze Polski występuje 10 gatunków.

Gatunkiem typowym jest Thymus vulgaris L.
Rośliny zielne lub krzewinki o aromatycznym zapachu.
Liście drobne.
Cechą charakterystyczną jest występowanie w kwiatach różnosłupkowości.
Kwiaty drobne, rurkowate, najczęściej białe, różowe lub fioletowe.

Gatunki flory Polski
• macierzanka austriacka (Thymus austriacus Bernh.)
• macierzanka cytrynowa (Thymus citriodorus Schreb.) – gatunek uprawiany
• macierzanka halna (Thymus alpestris Tausch ex A. Kern.)
• macierzanka karpacka (Thymus carpaticus Čelak.)
• macierzanka Marschalla (Thymus marschallianus Willd.)
• macierzanka nadobna (Thymus pulcherrimus Schur)
• macierzanka nagolistna (Thymus glabrescens Willd.)
• macierzanka pannońska (Thymus kosteleckyanus Opiz, syn. Th. pannonicus All)
• macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum L.)
• macierzanka wczesna (Thymus praecox Opiz)
• macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides L.)
Zastosowanie
Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne, niektóre mają własności lecznicze.
źródła

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Z macierzanką jest ten kłopot, że w większości książek zielarskich traktuje się ją jako synonim tymianku.
Wprawdzie w Ziołolecznictwie pod redakcją Aleksandra Ożarowskiego opisano te zioła oddzielnie, ale ich łacińskie nazwy – Thymus serpyllum – macierzanka piaskowa
i Thymus vulgaris – tymianek pospolity – sugerują bliskie pokrewieństwo.

Dopiero w Nowej Wielkiej Encyklopedii Powszechnej można wyczytać, że macierzanka ma wiele odmian, a jedną z nich jest tymianek właśnie
„Macierzanka – krzewinka lub półkrzew z rodziny wargowych, ok. 350 gatunków w strefie umiarkowanej Eurazji; w Polsce najczęstsza macierzanka piaskowa.
W górach inne gatunki; jednym z gatunków macierzanki jest tymianek uprawiany także w Polsce”.

Zaś Marian Janusz Kawałko w swoich Historiach ziołowych powołując się na Szymona Syreniusza wywodzi, że macierzanka to słynna Mickiewiczowska dzięcielina
i że się ją „niesłusznie utożsamia z tymiankiem”.
Chyba jednak uwierzymy encyklopedii i przyjmiemy, że dzięcielina to „dawna regionalna nazwa różnych gatunków roślin pastewnych”, a opisana w Panu Tadeuszu to „prawdopodobnie koniczyna o różowym zabarwieniu”.
Jak jednak odróżnić macierzankę od tymianku?

Anglicy, Francuzi i Niemcy nazywają jedno i drugie „thym” lub „thymes”, a odróżniają za pomocą przymiotnika – np. po angielsku „wild thymes” to macierzanka, „garden thymes” – tymianek.
Tylko Rosjanie i my nadaliśmy tym roślinom pochodzącym z tego samego pnia odmienne nazwy: „czebriec obyknowienny” i „timian obyknowienny” oraz „macierzanka pospolita” i „tymianek pospolity”.
Stało się tak prawdopodobnie dlatego, że macierzanka rosła na naszych polach, zanim znad Morza Śródziemnego lub szkockich gór przywędrował tymianek.

Thymus to po grecku odważny.
Więc rzymscy żołnierze kąpali się w macierzance dla dodania sobie męstwa, a średniowieczne damy wręczały swym rycerzom gałązkę tej krzewinki, co bez zbędnych słów znaczyło: bądź dzielny, ale na wszelki wypadek niech cię wspiera ta roślina.
W praktyce wyglądało to ponoć tak, że panowie wpinali sobie gałązkę macierzanki w zbroję, a wewnętrznie stosowali piwo, w ten sprawdzony sposób pozbywając się nieśmiałości.
Szkoccy górale pili herbatę z górskiej odmiany tego ziela na noc dla odpędzenia strachów i duchów nieczystych, których ich góry były pełne, a rano dla zmniejszenia dolegliwości poalkoholowych.
A w ogóle to należy podchodzić do niej z całą powagą, bo na średniowiecznej liście ziół czarodziejskich zajmowała pierwsze miejsce.

Całkowicie się zgadzam z tą opinią, bo to właśnie macierzanka wyleczyła moje oskrzela, więc do tej rośliny o prześlicznej nazwie mam sentyment szczególny.
Jak to się stało, że nie pomogły antybiotyki, tylko skromne ziółko?
Nie wiadomo.
Nie wiemy przecież, jak działają zioła, może tak, jak to opisał Oskar Kolberg:
„Lud przypisując choroby wpływowi potęg nadnaturalnych, środkami też nadnaturalnymi zażegnać i usunąć je pragnie.
Że jednak potęgi te żywioł swój czerpią w przyrodzie, chociaż wyobraźnia w sfery je przenosi nadziemskie, więc też i w przyrodzie szukać należy siły tajemnej, wiążącej je z owym nadziemskim światem, siły tak na złe, jak i na dobre działającej, a w roślinnym i zwierzęcym znajdującej się królestwie”.

A skoro już zapędziłam się w nieznane, tajemnicze sfery, przytoczę jeszcze opinię angielskiego lekarza Edwarda Bacha, który w roku 1934 pisał: „Oddziaływanie to jest podobne do oddziaływania na nas pięknej muzyki lub innej wzniosłej rzeczy, która daje nam inspirację do zwiększania naszych sił życiowych i przybliża nas bardziej do naszego duchowego wnętrza, daje nam wewnętrzny spokój i usuwa nasze cierpienia.
Leczenie to polega nie na atakowaniu choroby, lecz na napełnianiu naszego ciała pięknymi wibracjami pochodzącymi od Wyższej Natury, które sprawiają, że choroba znika tak szybko, jak śnieg w promieniach słońca.
Nie ma prawdziwego leczenia bez zmiany poglądów, wewnętrznego spokoju i szczęścia”.

To prawda, że choroba zmusza do zastanowienia się nad sobą i zmiany trybu życia,ale także odświeża nasze spojrzenie na świat roślin.
I uczy pokory, gdy dowiadujemy się, że macierzanka „działa skutecznie bakteriobójczo, zwłaszcza przeciw paciorkowcom, nawet opornym na antybiotyki”.

Stosuje się ją więc w nieżycie jamy ustnej, gardła, krtani i oskrzeli, czyli przy suchym kaszlu, chrypce, trudnościach w odkrztuszaniu.
Istotne znaczenie ma działanie przeciwbakteryjne, które nie ogranicza się tylko do dróg oddechowych, lecz obejmuje również przewód pokarmowy.
Odwar z niej sporządzony dodany do wody w wannie odkaża i działa przeciwzapalnie, wygładza i regeneruje skórę, kąpiele działają wzmacniająco, polecane są więc rekonwalescentom.
A jeśli dodamy, że dla Greków jej zapach był wyrazem elegancji, zaspokoimy także wymagania Estetyczne.
Wiesława Kwiatkowska
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
   
   
   
Thymus atticus
Gatunek występuje we wschodniej połowie Półwyspu Bałkańskiego.(Grecja, Bułgaria, Turcja)
Mały krzew o drzewiastej podstawie i wielu pędach
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
   
Thymus acicularis
Czeska nazwa: mateřídouška 
synonim: Thymus striatus
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

       
       
   
   
   
   
   
   
Macierzanka halna (Thymus alpestris)
Gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny jasnotowatych.
Występuje w Karpatach oraz w Sudetach.
Bylina. 
Kwitnie od czerwca do sierpnia.
Siedlisko: murawy, skały, upłazy, hale. 
W Tatrach rośnie aż do piętra halnego.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

       
   
   
Thymus borysthenicus
źrodło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
   
Thymus bracteosus
Gatunek występuje na zachodzie byłej Jugosławi
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

   
   
   
Thymus callieri
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

   
   
   
   
   
   
   
Thymus capitatus
Jest zwartą, drzewną byliną pochodzącym z śródziemnomorskiej Europy i Turcji, bardziej znanym jako conehead thyme, Persian-hyssop and Spanish oregano. Znany jest również pod nazwą Thymbra capitata .
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#10

   
   
Macierzanka karpacka (Thymus carpaticus Čelak.)
Gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny jasnotowatych. 
Występuje głównie w Karpatach oraz rzadko we wschodniej części Sudetów. 
W Polsce występuje w Tatrach, Pieninach i w Pienińskim Pasie Skałkowym.
Wzdłuż dolin rzecznych schodzi także na Podtatrze. 
Jest subendemitem zachodniokarpackim.
Bylina. 
Kwitnie od lipca do sierpnia, tworzy luźne darnie. 
Gatunek bardzo podobny do macierzanki nadobnej.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#11

   
   
   
   
   
Thymus camphoratus
Jest to gatunek występujący na terytorium Portugalii, a mianowicie w kontynentalnej Portugalii.
Pod względem naturalności jest endemiczny dla wspomnianego regionu.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#12

       
   
   
   
Thymus comosus
Mały krzew, który tworzy prawie pionowe, nisko położone i drzewiaste łodygi
Gatunek występuje w górach na zachodzie i w środku Rumunii
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#13

   
   
   
   
Thymus caespititius
Jest niskim, aromatycznym matowym krzewem okrywowym, pochodzi z Portugali, pólnocno zachodniej Hiszpanii i Azorów 
Różowe, liliowe lub białe kwiaty rosną w małych, spłaszczonych matowych głowach od późnej wiosny do lata.
źródło
źródło
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=QVqPwBecvSw

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#14

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Macierzanka cytrynowa (Thymus citriodorus Schreb.)
Roślina wieloletnia, bylina zimozielona, niewielka krzewinka. 
Ta macierzanka ma bardzo zwarty krzaczasty pokrój, listki pachnące cytryną. 
Macierzanka cytrynowa to ziele przyprawowe, lecznicze, a także ozdobne. 
Gatunek otrzymany w wyniku krzyżówki macierzanki piaskowej z macierzanką tymianek. 
Charakterystyczną cechą i jedną z głównych zalet macierzanki cytrynowej jest ostry, a zarazem subtelny i orzeźwiający, cytrynowy aromat. 
Tymianek cytrynowy to obowiązkowa ozdoba każdego ogródka skalnego. 
Jest rośliną zadarniającą, bardzo łatwo i szybko się rozkrzewiawdzierając się między każdy kamień. W okresie kwitnienia zjawisko to wygląda wprost urzekająco. 
Liliowo-różowe kwiaty tworzą gęsty dywan udając wzburzoną rzekę rozlewającą się pośród skał.

 Macierzanka cytrynowa jest rośliną wieloletnią, łatwą w uprawie zarówno w gruncie, jak i w doniczce. 
Coroczne zbiory z powodzeniem można wykorzystywać w celach kulinarnych oraz leczniczych. 
Ten kto lubuje się w kuchni włoskiej czy też francuskiej z pewnością będzie zachwycony intensywnym, cytrynowym aromatem i korzennym smakiem potraw przyrządzonych z dodatkiem tymianku cytrynowego. 
Lecznicze inhalacje oraz napary z tego wyjątkowego zioła rewelacyjnie działają w przypadku przeziębień, anginy czy też kaszlu. 
Gorąco polecamy, thymus citriodorus to z pewnością trafiony wybór!
Roślinę należy przycinać na wiosnę, aby zachowała zwarty pokrój.
Tymianek cytrynowy jest świetnym dodatkiem do oliwy z oliwek. 
Lekko przesuszone pędy należy wrzucić do oliwy i pozostawić na 2-3 tygodnie. 
Oliwa nabierze ziołowego aromatu i smaku.
W czasach średniowiecznych wierzono, że tymianek jest lekiem na nieśmiałość, miał przywracać wiarę w siebie i we własne możliwości, napawać optymizmem i pogodą ducha.
źrodło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#15

       
   
   
Thymus decussatus Bentham
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#16

   
   
   
   
   
Thymus doerfleri
Średniej wysokości macierzanka, o pięknych liściach i jeszcze ładniejszych kwiatach. Przypomina nieco wyglądem wrzos. 
Dorasta do ok. 15 cm wysokości. 
Liście ciemnozielone, ale tak mocno owłosione, że wyglądają na szare, duże jak na macierzankę. 
Zimozielone i lekko pachnące. 
Pędy owłosione i pokładające się. 
Kwiaty zebrane w okółkowe bardzo gęste kwiatostany na szczytach pędów, w przepięknym odcieniu purpurowo-różowym. Kwitnienie: (kwiecień)maj. 
Wyjątkowo piękna ze względu na kontrast szarych liści i różowych kwiatów. Odporna na mróz
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#17

       
   
   
   
   
Thymus dzevanovskyi Klok. & Shost.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#18

       
       
   
   
   
Thymus drucei Ronniger
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#19

       
   
   
   
Thymus glabrescens Willd.
Timo glabrescente -  włoska nazwa
Rośliny z wieloletnimi pąkami umieszczonymi nie więcej niż 20 cm nad ziemią i z przyzwyczajeniem pełzającym.
Występowanie:
Południowoeuropejska orofita (południowoeuropejskie łańcuchy, od Półwyspu Iberyjskiego, Alp, Bałkanów i prawdopodobnie Kaukazu lub Anatolii).
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#20

       
   
   
   
   
   
   
Thymus granatensis
Synonimy:Thymus emmanuelis Ruiz Torre & Ruiz Cast.
Thymus granatensis subsp. granatensis Boiss.  
Thymus granatensis var. longiflorus Willk.
Thymus hispanicus var. longiflorus (Willk.) Pau

Niewielki krzew,  który tworzy długie, liściaste, drzewiaste łodygi, o długości około 10 cm, kwiatonośne i owłosione do rozmytych pędów. 
Kwitnienie: od maja do lipca
Roślinność kserotermiczna; na klifach, tarasach, skalistych lub skalistych. 
Rozwija się na podłożu wapiennym lub dolomitowym. 
Preferuje miejsca o glebach szkieletowych, piaszczystych lub kamienistych, a nawet skalistych, w suchych miejscach, od słonecznych do lekko zacienionych.
Zakres wysokości: 600-2200 m.
Gatunek występuje w górach w południowej Hiszpanii
Dystrybucja: endemizm iberyjski rozproszony przez niektóre góry S i SE Półwyspu Iberyjskiego

W grupie Thymus granatensis zdefiniowano dwa podgatunki dla Półwyspu Iberyjskiego, które różnią się długością przylistków, wielkością kielicha i długością korony.
subsp grantensis ; przedstawia przylistki większe niż 9 x 5 mm, kielichy 5,5 7 mm i korony do 14 mm.
subsp micranthus ; przedstawia przylistki mniejsze niż 9 x 5 mm, kielichy mniejsze niż 5,5 mm i korony mniejsze niż 6 mm.
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#21

       
   
   
   
   
   
   
Thymus hyemalis
Siedlisko: Pólwysep Iberyjski , w obszarach półsuchych, w dolnych partiach kamienistych, obojętne na rodzaj podłoża
wysokość do 30 cm.
Stosowany w naparach na przeziębienie, a w kuchni , do potraw z ryżu.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#22

       
       
   
   
   
   

Thymus herba-barona
Gatunek spotykany   na Korsyce, Sardynii, Majorce
wysokość  10-25 cm, pędy pełzające
Ma zapach kminku i często jest nazywany caraway thyme
Może być stosowany jako substytut prawdziwego kminku w dowolnym przepisie.
 Jest szczególnie przyjemny w pieczywie lub gotowany z mięsem.
 Nazwa gatunku herba-barona tłumaczy zioło wołowe i odnosi się do czasów średniowiecza, kiedy zioła były często używane do przyprawiania mięsa
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości