Arturze widzę, że dwojako się wypowiadasz, być może dlatego iż chcesz mieć "furtkę" otwartą w razie konieczności wycofania się z tematu.
Ja osobiście nie mam zamiaru wdawać się w dyskusję, ale odniosę się do twojej i poprzedniej wypowiedzi...
Rewers Talii ?? hmm... mnie on w ogóle nie interesuje, nie zwracam szczególnej uwagi na to, bardziej interesuje mnie "front" karty i to co ona przedstawia.
Oczywiście chyba rozumiem twoje obawy locked inside, ktoś, kto nie ma wieloletniego "stażu" z kartami, może poczuć się trochę nieswojo kiedy widzi złowieszcze symbole takie jak np. swastyka.
Nie potrzebnie p. Artur tak z mety napisał cytuję: "
Może warto przemyśleć czy karty są dobrym dla Ciebie pomysłem na życie. I nie, nie kpię. Stwierdzam - karty operują symbolami". Odbieram to tak jakby chciał cię przestraszyć, tylko nie wiem czym ... kartami? mocą symbolów?
Swastyka obecnie w krajach Europy i obu Ameryk jest to symbol kojarzony prawie wyłącznie z Adolfem Hitlerem i nazizmem, natomiast w Azji jest powszechnie stosowanym symbolem szczęścia i pomyślności.
Jako początkująca osoba z tą talią miałaś/eś (przepraszam, ale nie wiem kim jesteś) prawo nie wiedzieć ...
Nie przekreślam cię tylko dlatego, że właśnie otaczasz się w swoim życiu popkulturą, wiedzą powszechną w swoim otoczeniu na temat tego symbolu i moim zdaniem niczym wielkim nie ryzykujesz tkwiąc nadal w tym przeświadczeniu, że ten symbol jest najgorszym złem.
Jeśli tak uważasz, to po prostu odrzucisz karty i wszystko co się wiąże z Tarotem.
Z kolei jeśli chcesz wiedzieć i poznać co znaczy ten symbol, to myślę, że w dobre miejsce trafiłeś/aś.
Na tyle ile mogę to wyjaśnię, może inni też się wypowiedzą na ten temat.
Zgadzam się z p. Arturem, że Tarot to czysta symbolika i aby go poznać, należy również skupić się właśnie na symbolice zawartej na "froncie" czy też na rewersie każdej karty.
Jeśli zapoznasz się ze symboliką zawartą w tarocie, bynajmniej z jej podstawami, to zrozumiesz, że niektóre symbole, dla jednych są dobrem, a dla drugich ochroną przed złem.
Więcej na temat samej swastyki dowiesz się na zwykłej wikipedii
https://pl.wikipedia.org/wiki/Swastyka ... tam możesz sobie porównać tą, którą masz na rewersie kart, z tą która nam Europejczykom kojarzy się z samym złem.
Prawda jest taka, że my tarociści nic nie poradzimy na to, że Hitler użył jej w swojej propagandzie ... to tak jakby skrót PiS od partii (wszyscy wiemy jakiej), dziś nam się kojarzy z tą partią, ale jak ona nie będzie na tyle silna, aby zapisać się na trwałe w historii, nasi potomkowie wymyślą coś innego i PiS będzie się kojarzył z zupełnie czymś innym np. Promuj i Sprzedawaj.
I tylko tyle chciałam powiedzieć, jeśli chodzi o symbolikę, nie ma w niej żadnej magii, tylko pewne skojarzenia, to my sami nadajemy im moc