purpurowa pieczona oberżyna z serem feta 
składniki: 
1. oberżyna ( ilość zależna od ilości osób 1:1 ... lub dla tych co uwielbiają to 2 oberżyny: 1 osobę! ale to trochę za dużo można się z kimś podzielić )
2. 1-2 ząbki czosnku ( zmiażdżone lub drobniutko pokrojone ) 
3. conajmniej garść natki pietruszki drobno siekanej (  zwykłej - nie tej falbaniastej bo nie ma smaku )
4. sól morska lub kamienna i pieprz czarny - mielone bezpośrednio z młynka 
5.  ser feta ( lub więcej - ja na 2 osoby zużywam kostkę sera ... bo lubię ) 
6.  10 łyżek oliwy z oliwek ... lub więcej - jak kto lubi 
7. dodatek ... sok z cytryny wyciskany bezpośrednio 
8. opcja dola mięsożerców - równie przepyszna ) kilka plastrów boczku upieczonego  w piekarniku z oberżyną ... czas wg gustu 
czas przygotowania około 30 min ( w tym pieczenie ) 
1. rozgrzej piekarnik na  funkcji grillowania ( czyli  z górnej grzałki ) ... jeśli nie masz  funkcji automatycznego grilla  załącz piekarnik na około 180-190*C ...
2. umyj oberżyny pod wodą i wytrzyj ... nie obrywaj tego zielonego kapturka na końcu 
3. ostrym nożykiem natnij oberżynę na cztery części  - od ogonka wzdłuż do ogonka   ( tak jak się nacina pomarańczę przed obraniem ) 
ale tylko  przetnij skórkę nie przecinając owoca/warzywa 
4. grilluj oberżyny w piekarniku-grillu przez  20 min ... obracając co 7 min na inny bok 
grilluj do momentu kiedy oberżyny będą miękkielub "aldente" w zależności od upodobania - jak kto lubi ... ale nie grilluj ich do momentu zapadnięcia miąższu 
( skórka powinna stać się matowo / mętna brązowa ) 
5. odstaw oberżyny do dużego półmiska  na 2 min do ostygnięcia 
6. potem ściągnij nożem skórkę - wzdłuż nacięć będzie dużo łatwiej 
7. przetnij oberżynę wzdłuż i połóż środkiem na wierzch   
w trakcie pieczenia oberżyn przygotuj 
zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę 
a) część pietruszki i czosnku zmieszaj z oliwą z oliwek 
b) polewaj  oberżyny ( czyli środek oberżyny - powinien być na wierzchu , zaokrąglona zewnętrzna część pod spodem ) z łyżki oliwową miksturą 
c ) użyj soli z młynka i posól oberżyny ... z umiarem gdyż ser też jest słony 
d) użył pieprzu z młunka - wg gustu 
e) pokrusz ser na wierzch 
f) posyp pietruszką ... opcjonalnie pokrop sokiem z cytryny lub polej oliwą 
g) mięsożercy - pokroić  upieczone plasrty boczku w cieniutkie paseczki i posypac na wierzch  przed oliwą  
smacznego ... jest przepyszna  
  
  
 ... 
dla ludzi zwracających uwagę na szczegóły: uwaga! jest taki moment pieczenia między 20-25-30 min gdzie oberżyna osiąga idealny perfekcyjny smak 
więc od pierwszego razu zwracaj uwagę jak dopieczona jest oberżyna ( przy jakim czssie wyciągałaś z piekarnika ) ... bo potem będziesz chciał/-a jeść tylko taką 
wartopamiętać ile stopni i jaki czas 
jeśli po 20 min uważasz, że to jeszcze nie to .. wsadź ją na kilka min dłużej ... ale nie przesadź ... 
jest rewelacja 
pycha!!!!!!!!!!!!!!!