07-06-2012, 09:35
no i purpurowa filiżanka kawy na dobry początek dnia!
Kasha40 napisał(a):Teraz wiem, dlaczego nie kojarzę owego filmu Purpurowe Skrzypce ...
oryginalny tytuł to The Red Violin [ Le violon rouge (original title) ] ... oglądam filmy po angielsku ...
niestety nie oglądam polskiej telewizji i straciłam łączność z jej absurdalnymi tłumaczeniami tytułów filmów ... wiedziałm, że coś o czerwonych skrzypkach oglądałam ... ale purpurowych jeszcze nie![]()
jedno jest pewne - ciągle muszę obejrzeć Purpurowe Rzeki ...![]()
w szoku byłam ... po sobotnim oglądaniu Koloru Purpury ... niedziela upłynęła mi pod znakiem deszczu ... więc zorganizowałam wielki maraton filmowy ... oj! się naoglądałam ... isię i
![]()
po takim maratonie znowu wystarczy mi na kilka miesięcy ...
) myślałam, że purpura to taki zimny, intensywny odcień czerwieni. Może ten, kto tłumaczył ten tytuł też miał takie wyobrażenie o tym kolorze , stąd ewidentna skucha i tłumaczenie zupełnie bez sensu

morfeusz napisał(a):Ja ostatnio oglądałem Listę Schindlera, jeden z moich ulubionych filmów.
Nie wiem, czy pamiętacie, ale w 1/3 filmu ulicami getta biegnie dziewczynka, jako jedyna w kolorze - ciemna czerwień/purpura.
, oczywiście Shindlera ... Love actually ...
![[Obrazek: 614.jpg]](http://www.pudelko.com.pl/entityfiles/pictures/cms_products/pic1/614.jpg)
W The Grey...mogl byc, ale film chala, nawet pomysl jakos mi sie nie podobal, choc w sumie do polowy to jeszcze mogl byc, tylko pozniej juz chyba nie mieli pomyslu jak akcja ma sie potoczyc zeby bylo ciekawie. No, ale mielismy tu o purpurze pisac a nie o szarosci...
)
no ale Mia faktycznie
a ona dla mnie strasznie bezplciowa zawsze byla...
morfeusz napisał(a):Tu nie widzę purpury, która jest mocno nasyconą barwą czerwieni i fioletu...Oj, bo to zdjecie telefonem robione i taka "purpurka" wyszła
morfeusz napisał(a):No nie! Dziecko Rosemary to genialny film, na czele z Mią Farrow!![]()
Pomimo wieku filmu, świetnie radzi sobie ze współczesnymi przeciętniakami w zestawieniach Top Horror Movies Ever...
) ale mimo, że Mia zagrała nawet nawet ... to później mimo, że grywała głowne role w fillmach Allena ... nawet ten fakt nie pomógł jej zostać gwiazdą jak Diane Keaton ... która również grała w jego prawie wszystkich filmach