10-05-2024, 22:21
Super smaczne i niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem i budyniem.
Ten sprawdzony i niezawodny przepis z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom słodkości i nie tylko.
Kruche ciasto z rabarbarem długo zachowuje swoją świeżość, jest bardzo delikatne, kruchutkie, wręcz idealne.
Świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, grilla i inne domowe okazje.
Zapraszam na przepis!
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Kruche ciasto
1 szklanka mąki pszennej
4 żółtka
3 łyżki cukru
120 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Masa budyniowa
800 ml mleka
3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
Beza
4 białka
120 g cukru
szczypta soli
1 kisiel o smaku truskawkowym lub poziomkowym
Dodatkowo
5-6 łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej niewielkie wgłębienie, w które przekładamy żółtka, cukier, pokrojone w kostkę schłodzone masło, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia.
Całość zagniatamy i formujemy kulkę.
Ciasto dzielimy na dwie kulki, jedna większa, druga mniejsza w stosunku 2:1.
Obie kulki owijamy folią spożywczą.
Mniejszą kulkę wstawiamy do zamrażarki a większą do lodówki na 30 minut.
Większą kulkę wyjmujemy z lodówki i ciastem wykładamy formę 20×30 cm, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia.
Wyłożone na formę ciasto dziurkujemy za pomocą widelca i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Po upływie czasu blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół.
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy paseczki.
Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
Do rondelka wlewamy około 500 ml mleka.
Dodajemy cukier i całość zagotowujemy.
Do pozostałego mleka wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy do połączenia.
Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mleka z proszkiem budyniowym i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu.
Na wcześniej upieczone kruche ciasto wykładamy rabarbar z cukrem, a na nim rozprowadzamy przygotowaną masę budyniową.
Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier.
Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej masy.
Na samym końcu wsypujemy kisiel i miksujemy do połączenia składników.
Przygotowaną bezę wykładamy na masę budyniową.
Z zamrażarki wciągamy ciasto i ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
Tarte ciasto wykładamy na bezę.
Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.
Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
https://alledobre.pl/ciasto-z-rabarbarem...3276952445