Liczba postów: 1.391
Liczba wątków: 288
Reputacja:
0
Karta 8 Denarów
Karta mówi o rozwijaniu swoich zdolności. Aforyzm "Każdy jest kowalem swego losu" najlepiej oddaje sens tej karty. Wiara w siebie i aktywność pozwalają kojarzyć ósemkę denarów ze Słońcem (XIX), zaś atmosfera czynu - z Rydwanem (VII).
Tradycyjne znaczenie - oszustwo, ryzyko finansowe.
Znaczenie u Waite'a - praca, nauka, przygotowanie, "Każdy jest kowalem swego losu".
Karta odwrócona - pozbawiona podstaw duma, intryganctwo, szantaż, złe wykonywanie pracy przez brak koncentracji.
Źródło: "Vademecum tarocisty" Hajo Banzhafa
8monet zapobiegliwość
działania korzystna zmiana w sytuacji materialnej, wysiłek przynoszący dobre wyniki, przekazanie dorobku następcom, zabezpieczenie się na przyszłość, wykupienie polisy, spisanie testamentu, przekazanie części majątku aktem darowizny, otrzymanie spadku, wypłata odszkodowania, rozliczenie się
praca-dokładność i mistrzostwo zawodowe, nowa praca lub awans, praca wymagająca zaangażowania się i wysiłku fizycznego, początek szkoły lub kursu, podwyżka lub nagroda, dostatnia emerytura.
uczucia-łatwość dopasowania się do partnera, stworzenie dobrych podstaw materialnych dla związku, dbałość o wspólny dorobek, bezpieczeństwo materialne.
różne- rzemiosło, przepracowanie spraw karmicznych
8monet odwrócona
działania-skąpstwo, zachłanność, odmawianie sobie wszelkich przyjemności, skłonność do przesady i tragizowania, dwulicowość, żerowanie na nieszczęściach innych, trwonienie majątku, trudności z uzyskaniem odszkodowania, złe wykorzystanie nadarzających się okazji, koncentracja na doraźnych korzyściach.
praca-źle wykorzystane umiejętności, nieuczciwość w interesach, spory prawne dotyczące interesu, praca odbierająca ludzką godność, harówka, frustracja spowodowana zbyt silnym zaangażowaniem się w pracy, stresujące zajęcia, mało płatne zajęcie, niska emerytura.
uczucia- interesowny partner, dwulicowość w uczuciach, żerowanie na partnerze, trwonienie wspólnego majątku, ucieczka w pracę, monotonne zajęcia domowe, stagnacja w związku lub jego schyłek.
różne- lichwiarstwo, trudności z uzyskaniem odszkodowania lub renty, starzenie się
"Sekrety Małych Arkanów Tarota" D.Słowikowska
Liczba postów: 530
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Dla mnie to pracowitość, sumienne wykonywanie zadań, staranie się w najdrobniejszych szczegółach.
A odwrócona to lenistwo albo pracoholizm odcinający od ludzi i wpędzający w kłopoty w innych dziedzinach życia.
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Karta ta niemal zawsze przedstawia okres ciężkiej pracy, ale niekoniecznie wielkiego mozołu. To karta rzemieślnika, mówiąca o tym, że przyszedł czas doskonalenia umiejętności, które już nabyliśmy, lub opanowania nowych, dzięki którym zaczniemy więcej zarabiać.
Wykorzystanie okazji lub rozpoczęcie nowych przedsięwzięć to często przesłanie Ósemki Denarów, która mówi również o dumie z pracy wykonanej dla samej satysfakcji.
Joanna Watters - Co dzisiaj mówi tarot.
Jakiś człowiek pracuje siedząc na ławeczce, ale nie w warsztacie, lecz gdzieś poza miastem i na wolnej przestrzeni, pod gołym niebem (karta Rider-Waite'a). Jak myślicie , co to może oznaczać?
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Pracoholizm, a życie toczy się gdzie indziej, Odizolowanie się od innych po to by się skupić na pracy.
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
W kwestii zawodu kojarzy mi się z jubilerem, zegarmistrzem, rzeźbiarzem i innymi takimi gdzie własnie w takiej pozycji jesteśmy coś w stanie przy pomocy lekkich narzędzi zrobić
Jestem okazem zdrowia, jestem szczęśliwa, mam satysfakcjonującą dochodową pracę, mam nadmiar pieniędzy własnych, moje dzieci są zdrowe i swietnie się uczą, mają doskonałe perspektywy, jestem w związku, który daje mi satysfakcję, wszyscy moi bliscy są szczęśliwi i pełni zdrowia :mrgreen:
Liczba postów: 33
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Rada z jednej karty:
Sumienna i odpowiedzialna praca. Rozpoczęcie nauki, zdobywanie nowych umiejętności. Nareszcie wiesz, co chcesz robić, kim być zawodowo. Tylko ta praca, którą wykonuje się z pasją, daje spełnienie. Takiej pracy poszukuje każdy człowiek.
Źródło: Barbara Antonowicz-Wlazińska "Przepowiednia z jednej karty Tarota"
Położenie prawidłowe : Praca, wysiłek, trud. Rzemiosło. Praca wymagająca wysiłku fizycznego. Pokonywanie oproru materii. Zaangażowanie się w pracy. Stały dochód.
Karta Odwrócona : Frustracja spowodowana zbyt ambitnym zaangażowaniem się w pracy. Dodatkowa praca nie przynosząca nkwych zysków. Długotrwały wysiłek wyczerpujący siły i umysł. Harówka. Niedocenione kwalifikacje. Możliwość utraty pracy. Redukcja etatów.
Źródło : Jan Witold Suliga ( Tarot dla początkujących ),