#15

Herbata Ziołowa-Morwa, Liście i Owoce
Co to jest herbata Mulberry?
Herbata z Morwy to naturalny napój bezkofeinowy, bogaty w witaminy i minerały, stosowany w zapobieganiu i leczeniu wielu schorzeń, w tym objawów przeziębienia, utraty wagi, problemów z naczyniami krwionośnymi i cukrzycy.

Herbata z Morwy produkowana jest z liści drzewa Morwy. 
Niegdyś rodzime dla Azji drzewo Morwy jest obecnie uprawiane na całym świecie. 
Występuje 10 gatunków Morwy, z których najbardziej znane to Morwa Biała i Czarna. 
Morwa produkuje zielone liście, które zbiera się jesienią i suszy do wykorzystania w herbacie.

Istnieje ponad 3000 lat zapisów dotyczących uprawy Morwy w Chinach. 
Starożytni Chińczycy używali drzewa Morwy do hodowli jedwabników, produkcji papieru, żywności i jej właściwości leczniczych.

Liść Morwy był używany w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM). 
Służył do usuwania wiatru i ciepła, oczyszczania wątroby i poprawy widzenia. 
Inne zastosowania w TCM obejmują łagodzenie objawów kaszlu i przeziębienia, leczenie zawrotów głowy, promowanie zdrowej krwi, leczenie czerwonki, leczenie bólu brzucha, wspomaganie funkcji wątroby, wzmacnianie oczu i utrzymywanie młodzieńczej skóry.

Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z Herbaty Morwy?
Możesz być zaskoczony odkryciem, że liście herbaty Morwy zawierają 25 razy więcej wapnia niż mleko. 
Mało tego, liście morwy zawierają dziesięć razy więcej żelaza niż szpinak i ponad dwukrotnie więcej błonnika niż zielona herbata. 
Nic dziwnego, że była używana w Chinach od tysięcy lat jako zioło lecznicze! 
Obecnie jest stosowana w zapobieganiu i leczeniu różnych problemów zdrowotnych.

Herbatę z Morwy stosuje się w celu:
obniżenia poziomu cholesterolu
może zrównoważyć poziom cukru we krwi i leczyć cukrzycę
pomaga w utracie masy ciała
Herbata z Morwy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie krwi.
zwalcza objawy przeziębienia
Pij Herbatę z morwy, aby zapobiec objawom przeziębienia i wyleczyć je.

Suszone owoce Morwy  mogą być podstawą pysznej herbaty, albo być wykorzystane jako dodatki do innej herbaty, lub być spożywane  jako przekąska
Suszone owoce morwy mają naturalnie słodki smak bez dodatku cukru, mają niezwykle wysoki poziom białka i żelaza, a także są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, wapnia i przeciwutleniaczy.
Całkowicie naturalne suszone morwy są pyszne jako przekąska lub zmieszane z jogurtem, koktajlami, herbatą i nie tylko.[
http://alliumcepa2u.blogspot.com/2012/03...y-tea.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości