#1

Morus-Morwa 
Rodzaj dużych krzewów lub niewielkich drzew liściastych z rodziny morwowatych (Moraceae), obejmujący około 10-16 gatunków żyjących w subtropikalnych do umiarkowanych regionach  przede wszystkim Azji, a także Afryki i Ameryki Północnej.
Występuje również w niektórych regionach Polski.
Gatunkiem typowym jest Morus Nigra
Morwy z początku rosną bardzo szybko, ale prędko spowalniają i rzadko przekraczają 10-15 metrów wysokości.
Rośliny jedno lub dwupienne.
Kwiaty drobne, niepozorne, kwiaty męskie zebrane w zwisające kłosy (z czterodziałkowym okwiatem i czterema pręcikami), kwiaty żeńskie zebrane w jajowate kwiatostany (kwiaty z czterokrotnym okwiatem i jednym słupkiem).
Owoce
Orzeszek (niełupka) otoczony mięsistymi listkami okwiatu, które zrastając się tworzą owalne owocostanyo 2-3 cm długości.
Kolor owocu złożonego zależny od gatunku i może być biały, czerwony, purpurowy do prawie czarnego.
Drewno
U wszystkich gatunków koloru żółtego.

Gatunki
Systematyka Morwy jest złożona i dyskusyjna.
Opublikowano ponad 150 nazw gatunków, ale oficjalnie przyjmuje się tylko 10-16 z nich – różne źródła podają różne zestawy nazw.
Klasyfikację komplikuje również fakt istnienia dużej ilości naturalnych mieszańców międzygatunkowych dających płodne osobniki.
Wyróżnia się następujące gatunki główne:
Morus Mesozygia
Morus Alba
Morus Australis
Morus Nigra
Morus Rubra
Morus Microphylla

Zastosowania i uprawa
Owoce Morwy Czarnej są jadalne
Owoce niektórych gatunków są jadalne i używa się ich często do ciast, tart, win i likierów.
Owoce Morwy Czarnej (Azja południowozachodnia) i Czerwonej (wschodnia Ameryka Północna) są najsmaczniejsze.
Owoce Morwy Białej (wschodnia Azja), która na masową skalę jest wprowadzana w miejskich regionach wschodniego wybrzeża USA, mają inny smak, czasem określany jako mdły.
Dojrzałe owoce zawierają znaczne ilości resweratrolu (trans-3,5,4'-trihydroksystilben).
Wyciągi z Morwy są stosowane w ziołolecznictwie.
Korzenie wykorzystywane były w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.
Liście Morwy (szczególnie białej) są również ważne ekonomicznie, jako że stanowią jedyny pokarm jedwabników morwowych, z których kokonów uzyskuje się jedwab.
Liście wykorzystuje się również do parzenia herbaty, produkcji środków wspomagających odchudzanie czy preparatów stabilizujących poziom cukru, trójglicerydów i cholesterolu we krwi.              
Badania wykazały, że liście Morwy hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów.
Morwy można rozmnażać z nasion – doradza się taki sposób hodowli, ponieważ rośliny rozmnażane z siewek są zwykle zdrowsze.
W praktyce jednak rozmnaża się je najczęściej z sadzonek zdrewniałych, które łatwo się ukorzeniają, natomiast odmiany ozdobne rozmnaża się przez szczepienie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Morwa
https://en.wikipedia.org/wiki/Morus_(plant)
https://www.naturalista.mx/taxa/56091-Morus
https://www.plantarium.ru/page/taxonomy/...44717.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości