Kuchnia grecka
#4

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Mastyks (gr. Μαστίχα) – "Łzy Chios" – miękka, aromatyczna żywica naturalna, pozyskiwana z balsamu wyciekającego z drzewa pistacji kleistej (Pistacia lentiscus), rosnącego w obszarze śródziemnomorskim

Od czasów antycznych znane są jego właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Żucie i gryzienie mastyksu było popularne już w Starożytnej Grecji w V wieku p.n.e. W XXI wieku jego specyficzny, gorzkawy smak znajduje zastosowanie w produkcji likierów (Mastichato), deserów, napojów orzeźwiających, gum do żucia, słodyczy, lodów, pieczywa a nawet sera. W niektórych deserach, jak dżemy lub ciasta, mastyks może pełnić rolę żelującą, eliminując potrzebę dodania skrobi bądź żelatyny. Wytwarzane są także kosmetyki z dodatkiem mastyksu

Stosowany do sporządzania werniksu, służącego do utrwalania malowideł, nasycania podobrazi drewnianych oraz sklejania płócien. Używany był także jako część składowa spoiwa do malowidła przejrzystego aureola.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Mastyks">https://pl.wikipedia.org/wiki/Mastyks</a><!-- m -->

Masticha, żywica w roli przyprawy. Do jakich dań?
Masticha to żywica pozyskiwana od starożytności na greckiej wyspie Chios.
Cały surowiec wykorzystywany przez przemysł spożywczy i gospodynie domowe pochodzi z bardzo ograniczonego obszaru.
Choć żywicodajne drzewa rosną w wielu miejscach Grecji i poza nią, to dobrej jakości jadalna żywica od wielu stuleci pozyskiwana jest tylko na jednej wyspie na świecie.
Z wytwarzania żywicy masticha od wieków żyje około dwudziestu greckich wiosek.

Żywica masticha. Do jakich dań kuchni greckiej?
W greckiej kuchni żywica masticha jest wysoko cenioną przyprawą.
Mastika albo Masticha to też nazwa popularnego napoju alkoholowego aromatyzowanego tą żywicą i podawanego do potraw z ryb, zakąsek (meze) albo w towarzystwie palonych migdałów.
Dawniej taki napój przygotowywano samodzielnie, obecnie można go kupić niemal w każdym sklepie spożywczym.

Żywicą masticha doprawiana jest  też grecka guma do żucia, cukierki i desery.
W domowych warunkach sproszkowanej żywicy używa się jako dodatku do konfitur i dżemów – w taki sposób można mastichę wykorzystać także w polskiej kuchni, dosypując szczyptę do usmażonych powideł śliwkowych, konfitury brzoskwiniowej czy przecieru z aronii

Szczyptę jadalnej żywicy masticha można dodać także do domowych lodów śmietankowych, nalewek i likierów.
Warto jednak najpierw spróbować aromatyzowanego żywicą greckiego dania – specyficzny smak ma wielu zwolenników, ale dla polskiego podniebienia jest dość obcy.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości