Kuchnia arabska
#2

Kawa i herbata po arabsku
Na kawę i herbatę w arabskich krajach znajdzie się miejsce i czas.
Są one najczęstszym napitkiem arabow.
Jeśli mamy gości w domu to herbatę podaje się na tzw.dzień dobry a kawę na do widzenia.
Herbatę i kawę podaje się na weselach i na pogrzebach.
Te napoje towarzysza arabom przy każdych okazjach.
Arabowie nie mogą wyobrazić sobie życia bez herbaty ,kawy no i oczywiście cukru.
Cukier jest bardzo ważny, gdyż kawa i herbata musza być mocno słodkie.

Kawa arabska jest bardzo pobudzająca i zapach kardamonu czujemy z daleka.
Mamy dwa rodzaje kawy arabskiej.
Kawa murra czyli gorzka bez cukru, podawana przy  potrawie masaf(tradycyjny posilek), na weselach i pogrzebach.
Kawa słodka czyli z cukrem podawana dla gości i jest  pita codziennie .
Obie te kawy są z dodatkiem kardamonu.

Herbata arabska podawana jest przy śniadaniu ,obiedzie, kolacji ,dla gosci.
Arabowie pija ja bez umiaru.
Herbatę można pic z nana czyli miętą , z dodatkiem kory cynamonowej i kardamonu.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości