Mięsa
#1

Gęś świętomarcińska
1 gęś (ok 4 kg), półtorej kg kwaskowatych jabłek, po dwie łyżeczki suszonego majeranku i tymianku, łyżeczka szałwii, 3 ząbki czosnku, kieliszek wódki, sok z cytryny, 1 kg ziemniaków, sól.
Tuszkę natrzeć sokiem z cytryny. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą i ziołami. Natrzeć gęś z zewnątrz i w środku. Jabłka umyć, kilka przekroić na pół, resztę na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartkami jabłek napełnić gęś, zaszyć ją lub spiąć szpilkami. Przełożyć do brytfanny i podlać wodą. Wstawić do pieca nagrzanego do temp. 220°C. Polać alkoholem i przykryć. Zmniejszyć temp. do 180°C i piec 2 i 1/2–3 godz., aby gęś się dobrze zrumieniła. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Oprószyć solą, majerankiem i razem z połówkami jabłek dołożyć do gęsi na 30 min przed końcem pieczenia. Tłuszczyk, który się wytopi, można przechowywać i dodawać do ziemniaczków przy daniach z drobiu.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Rolada z kluskami po śląsku... - przez Barbara - 19-09-2015, 22:13
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez madrugada - 19-09-2015, 22:27
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez Barbara - 19-09-2015, 22:42
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez madrugada - 19-09-2015, 22:50
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez Perełka - 20-09-2015, 12:28
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez kamilla19 - 20-09-2015, 13:49
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez Ashes - 20-09-2015, 14:20
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez Barbara - 20-09-2015, 14:33
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez Ashes - 20-09-2015, 14:42
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez Barbara - 20-09-2015, 15:25
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez Perełka - 20-09-2015, 15:37
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez Ashes - 20-09-2015, 15:55
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez MAG - 20-09-2015, 17:06
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez Barbara - 20-09-2015, 17:18
Re: Rolada z kluskami po śląsku... - przez Perełka - 20-09-2015, 17:23



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości