Baharat – przyprawa Wschodu i jej zastosowanie
#2

Po arabsku i turecku Baharat znaczy tyle co przyprawa. 
Nazwa ta jednocześnie odnosi się jako określenie przypraw jako takich (tak jest np. w Turcji), jak i jest specyficznym rodzajem mieszanki przyprawowej popularnej na całym bliskim wschodzie, a przede wszystkim w krajach Maszreku (Irak, Syria, Jordania oraz Liban). 
Baharat to zresztą także określenie odnoszące się niekiedy do samego Pieprzu, który zresztą wraz z Zielem Angielskim jest podstawą tego miksu. 
Reszta zależy od regionu pochodzenia i samego kucharza. 
Do Baharatu trafia także Kardamon, Cynamon, Goździki, Kolendra, Kmin, Gałka Muszkatułowa, Sumak, Papryka oraz Mięta.

Poniżej przykładowy, popularny zestaw przyprawowy:

Składniki:
– 3 łyżki pieprzu
– 3 łyżki ziela angielskiego
– 2 łyżeczki cynamonu w proszku
– 1 łyżeczka tartej gałki muszkatułowej

Całość zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić w mikserze do przypraw.

Libańskie potrawy z dodatkiem Baharat:
– Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
– Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)
https://www.notatnikkuchenny.pl/baharat/
http://www.przyprawowy.pl/baharat.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Baharat – przyprawa Wschodu i jej zastosowanie - przez Krystyna - 23-10-2022, 17:01
RE: Baharat – przyprawa Wschodu i jej zastosowanie - przez Krystyna - 22-01-2023, 14:05



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości