Ostrokrzew Paragwajski - Yerba Mate
#2

Zgodnie z legendą sadzonki Ostrokrzewu znalazły się na ziemi dzięki dwóm boginiom.        
Księżyc i Chmura, chcąc zobaczyć, jak żyją ludzie zstąpiły na ziemię, gdzie zostały zaatakowane przez jaguara.
Z pomocą przyszedł im starzec, który w podzięce za uratowanie życia otrzymał od bóstwa nowy, nieznany rodzaj rośliny
Napar przyrządzony z jej liści miał dawać siłę i witalność oraz zapewnić ludzką przyjaźń.    
Indiańska tradycja do dzisiaj nakazuje "oddać" pierwsze zalanie św.Tomaszowi, zaś zużytą Yerbę spalić lub wysypać, czyli zwrócić matce-ziemi.

Zielone złoto
Początki picia Yerba Mate sięgają czasów prekolumbijskich.
Indianie Ameryki Południowej zaparzali ją w pękatych naczyniach i pili cedząc przez zęby.  
Z czasem wprowadzono sposób picia przez bambusową słomkę, która była pierwowzorem dzisiejszej, metalowej bombilli.
Lecznicze właściwości tajemniczego indiańskiego naparu jako pierwsi zauważyli Jezuici, którzy w połowie XVII wieku dotarli do dorzecza Parany zamieszkiwanego przez wielkich miłośników mate- Indian Guarani.
Misjonarze rozpropagowali zwyczaj picia naparu w Europie, gdzie miał on stanowić alternatywę dla czarnej herbaty.
Pierwsze plantacje zaczęły powstawać na początku XX wieku na terenie Ameryki, a istotną rolę w tym procesie odegrali polscy osadnicy, którzy w 1900 roku przybyli do Tierra Colorada w Argentynie.
Wśród nich był Jan Szychowski- twórca pierwszej, kompletnej maszynerii do młyna pracującego na plantacjach.
Picie Mate jest szczególnie popularne w Argentynie, Brazylii, Paragwaju, Urugwaju oraz krajach Bliskiego Wschodu, jak Syria i Liban
Największe plantacje Ostrokrzewu znajdują się w rodzinnym kraju tanga, a zwłaszcza w dwóch jego prowincjach- Missiones i Corrientes, gdzie określa się go mianem zielonego złota.
Roczna konsumpcja Yerba Mate w Argentynie przekracza 180 kilogramów.
Picie naparu jest tam tak popularne, że nawet na stacjach benzynowych stoją dystrybutory z wodą przeznaczoną do parzenia listków.

Ceremonia picia
W krajach Ameryki Południowej picu Yerba Mate towarzyszy swoity rytuał.
Wita się nią gości, częstuje podczas uroczystości rodzinnych, stanowi nieodłączny element spotkań w gronie przyjaciół.
Mistrzem ceremonii jest najczęściej gospodarz, który przygotowuje napar i jako pierwszy go wypija.
Odgłos "siorbania"( w tym wypadku wskazany) oznacza, że Yerba powinna być ponownie zalana i przekazana w kolejne ręce.
Osoba, której podano napój wypija wszystko do dna i oddaje naczynie w ręce gospodarza nie dziękując, gdyż to oznaczałoby pominięcie w kolejnej rundzie.
Mate przekazywana jest wszystkim uczestnikom spotkania, a ceremonia trwa do momentu, w którym ostatni z nich podziękuje

Używka, która nie uzależnia
Yerba Mate w smaku przypomina słabą, Zieloną Herbatę z lekko pikantnym posmakiem.
Ma słodkawo-ziołowy zapach.
Reguluje ciśnienie krwi, pobudza trawienie, układ nerwowy i stymuluje pracę serca.
Zawiera bardzo dużo witamin (m.in. A, C,E,B1, B2),soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy wykazujących właściwości antynowotworowe
Działa korzystnie na włosy i paznokcie, obniża poziom cholesterolu, wspomaga leczenie alergii.
Dzięki zawartości mateiny- unikalnej substancji zawartej wyłącznie w liściach Ostrokrzewu Paragwajskiego nie powoduje uzależnienia.
Mateina, która jest odpowiednikiem kofeiny, ma działanie pobudzające jednak nie wywołuje drażliwości i nie utrudnia zasypiania.

Abc mate, czyli wszystko co początkujący matero wiedzieć powinien
Yerba mate- wysuszone liście Ostrokrzewu Paragwajskiego
mate- skrót od Yerba Mate, ale także naczynie do picia ( wykonywane z drewna, tykwy lub metalu)
Bombilla-rurka przez którą pije się mate
Terere- Yerba Mate w wersji "na zimno", pita z ziołami lub owocami( szczególnie popularna w Paragwaju)
Guampa- naczynie do picia terere( wykonywane najczęściej z bydlęcego rogu lub kopyta)
Palo Santo- drzewo, z którego wykonuje się naczynia do picia mate
Matero- osoba przygotowująca mate
Cebador- osoba serwująca mate( zazwyczaj gospodarz)
Mate con Bobilla- wspólne picie mate
Mate Russo- sposób picia wymyślony przez emigrantów rosyjckich- yerba mate z sokiem owocowym
(najczęściej pomarańczowym)
Mate Cocido- mate w torebkach ekspresowych
Compuesta- mate z dodatkiem ziół- mięty, tymianku, lipy, rumianku
Lavado- mate po wielu dolewkach
Yrbera- pojemnik do przechowywania mate
Magdalena Ramos
http://kuryercyniczny.pl/2012/09/12/gawe...ragwajski/
http://donmate.ru/articles/77-o-rastenii...agvajskij/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości