#6

   
Morus Nigra 
Pochodzi z Kaukazu.
Owoce do 25mm koloru fioletowoczarnego, jadalne i smaczne.
Morwa Czarna jest drzewem liściastym, z niską, często bardzo szeroką i rozłożystą koroną na krótkim pniu.
Wy­sokość wynosi przeważnie tylko 8-12 m, co przy rozłożystej koronie sprawia, że drzewo jest znacznie szersze niż wyższe.
Pień ma często pogięty i skręcony lub nieco krzywo rosnący.
Po odcięciu młode pędy wydzielają mleczny sok.
Liście są szeroko owalne i sercowate, na brzegu karbowanopiłkowane lub nieco wrębne, na wierzchu szorstkie, owłosione, barwy intensywnie zielonej, od spodu jasnozie­lone, miękkie i puszyste.
Charakterystyczna jest różnopostaciowość liści, to znaczy, że na gałęziach tej samej koro­ny Drzewa Morwowego można znaleźć listki niepodzielone i szeroko jajowate lub klapowane z trzema lub siedmioma klapami, o nasadzie sercowatej lub zaokrąglonej.
Kwiatki Morwy pojawiają się w maju.
Są niepozorne, białawe lub białoróżowe, zebrane w zwisające kłoski.
Owoce Morwy, dojrzewające w lipcu i sierpniu, to małe niełupki w postaci tak zwanych "pesteczek” obrośniętych mięsistymi okrywami okwiatu, przez co tworzy się owoc złożony (w botanice określany jako owoc pozorny, gdyż rozwija się z okryw kwiatowych, a nie ze ścian zalążni słupka kwiatu).
Złożone owoce Morwy podobne są do Maliny czy Jeżyny (identycznie zbudowanych), tylko przeważnie są mniejsze oraz mają bardziej wydłużony kształt i różne zabarwienie.
Owoce Morwy Białej najczęściej są koloru białego lub różo­wego, rzadziej koloru czerwonego czy ciemnofioletowego. 
Owoce Morwy Czarnej są ciemno zabarwione, nieomal czarne.

Owoce Morwy najlepsze są na krótko przed opadnięciem z drzewa, gdyż prawie do momentu dojrzałości mają nieco ostry, kwaskowaty smak.
Spożywa się je przede wszystkim na surowo, albowiem są bardzo słodkie, soczyste i smaczne.
Poza tym wytwarza się z nich różne przetwory, jak soki, syropy, dżemy, galaretki, nadzienia cukierków i inne.
Czasami się je kandyzuje lub suszy i mogą wtedy zastępować rodzynki w różnorodnych wypiekach cukierniczych (świetnie nadają się do keksów).
Owoce Morwy uważane są przede wszystkim za przy­smak dzieci, które bardzo lubią słodkie owoce.  
Dorośli nie są aż takimi admiratorami owoców Morwy i uważają je za zbyt mdłe i mało wyraziste w smaku.
Owoce Morwy Czarnej są bardziej kwaskowate i aroma­tyczne, lecz drobniejsze, i ich miąższ jest bardziej suchy, natomiast Morwa Biała dostarcza owoców bardzo soczys­tych i dużych, ale też i bardzo słodkich.

W dojrzałych owocach Morwy występuje 9-18% (czasa­mi do 25%) cukrów, około 1,5% azotowych połączeń (głównie białka), od 1,4 do 4% kwasów organicznych (przede wszystkim kwasu cytrynowego) oraz sporo soli mineralnych, głównie żelaza.
Obecność dużej ilości łatwo przyswajalnego żelaza sprawia, że owoce Morwy są w niektórych krajach uważane za bardzo dobry lek przeciwanemiczny dla wątłych, często chorujących dzieci.
W Chinach, już od wieków, liście, kora i owoce Morwy Czarnej były szeroko stosowane w medycynie ludowej.
Z jagód robi się do dzisiejszego dnia nalewkę ogólnie wzmacniającą organizm oraz "dokarmiającą" krew.
Zmiażdżone świeże owoce wykorzystuje się do płukania jamy ustnej w przypadkach jej owrzodzeń oraz bólów gardła.
Napar lub odwar z liści pomaga na przeziębienia, natomiast syrop świetnie nadaje się na różnego rodzaju kaszle.
Odwaru z młodych gałązek używa się na bóle reumatyczne górnej części ciała, a odwar z korzenia na dolegliwości związane z płucami, astmą lub jako środka moczopędnego w przypadku obrzęków.

Morwa czarna należy do drzew bardzo rzadko spotykanych w Polsce.
Jest u nas dużo mniej znana od Morwy Białej.
Najlepsze walory owocu deserowego ma Morwa Biała, natomiast owoce Morwy Czarnej lepiej nadają się do suszenia i kandyzowania
źródło
https://www.treesandshrubsonline.org/art...rus-nigra/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości