15-08-2012, 14:11 
	
	
	Libra22 napisał(a):hehe, chciała byś, Barwniki spożywcze wcale tak się nie muszą mieszać kolorystycznie jak normalne kolory. Purpura to czerwony + granat , ale nie polecam, może wyjśc czarny albo bury. Kiedyś robiłam takie eksperymenty na cieżko zdobytych zagranicznych barwnikach i wychodziło szare bez względu na kolory składników. Farbki dla dzieci, ja się pochlastam![]()
![]()
Powodzenia!!!! Wnioskując z angielskojęzycznych przepisów, myślę że u Ciebie dostępne są spożywczze barwniki w różnych kolorach. U nas raczej nie, jednak może ten sok z jagód i może sok z buraków? No trzeba będzie spróbować.
----------------
edit
a jednak znalam w necie
U nas tez już sa takie barwniki . Ciasta nie robiłam , ale piekłam placki z czarnymi jagodami . Co prawda purpura to nie była , ale kolor fajny miały.
  
 Najprościej to chyba zrobić z galaretka na zimno
	
![[Obrazek: e370b79d640f4b3c96a6d0ff0f387dab.jpg]](http://www.fabrykacukiernika.pl//dane/small/e370b79d640f4b3c96a6d0ff0f387dab.jpg)
![[Obrazek: 213a3600bb684121aae08cc9b9ab0a02.jpg]](http://www.fabrykacukiernika.pl/dane/middle/213a3600bb684121aae08cc9b9ab0a02.jpg)