15-10-2025, 00:11
https://i0.wp.com/geologyscience.com/wp-...C600&ssl=1
Główne obszary wydobycia Opalu Czekoladowego
Główne obszary wydobycia Opalu Czekoladowego znajdują się głównie w Etiopii, szczególnie w prowincji Wollo.
Region ten stał się znaczącym źródłem Opali, w tym unikatowego Opalu Czekoladowego, od czasu jego odkrycia na początku lat 90. XX wieku.
Oto bliższe spojrzenie na główne lokalizacje:
Prowincja Wollo, Etiopia
Prowincja Wollo stała się synonimem wysokiej jakości wydobycia Opalu w Etiopii.
Tutejsze złoża Opalu słyną z produkcji wielu odmian, a Opal Czekoladowy jest jedną z najbardziej charakterystycznych odmian.
Kluczowe obszary wydobywcze w Wollo to:
Kopalnia Stayish: Położona w pobliżu miasta Gashena, kopalnia Stayish jest ważnym źródłem czarnego opalu, a także wydobywa znaczne ilości opalu czekoladowego.
Od czasu swojego stosunkowo niedawnego powstania, kopalnia ta wnosi znaczący wkład w światowy rynek Opalu.
Pole opali Mezezo:
Choć bardziej znane z wysokiej jakości drogocennych Opali o żywej grze barw, Mezezo dostarcza również Opali Czekoladowych.
Opale z Mezezo są cenione za wyrazistą grę barw i trwałość.
Regiony te korzystają z korzystnych formacji geologicznych, gdzie aktywność wulkaniczna przyczyniła się do powstania Opalu poprzez osadzanie się w otaczających skałach roztworów bogatych w krzemionkę.
Unikalne warunki panujące na tych obszarach pozwalają na powstanie charakterystycznego koloru i właściwości Opalu Czekoladowego, co czyni je kluczowym źródłem jego dostaw.
Inne potencjalne źródła
Chociaż Etiopia pozostaje dominującym źródłem, zwłaszcza w prowincji Wollo, mogą istnieć słabiej udokumentowane lub rozwijające się źródła w innych krajach produkujących opale, takich jak Australia czy Brazylia.
Jednak nie stały się one jeszcze znaczącymi dostawcami Opalu Czekoladowego.
Obszary górnicze w Etiopii, zwłaszcza wokół Wollo, są nadal eksplorowane i rozwijane, przyczyniając się zarówno do rozwoju lokalnej gospodarki, jak i globalnego rynku kamieni szlachetnych.
Kopalnie te są niezwykle ważne dla entuzjastów i kolekcjonerów poszukujących opalu czekoladowego ze względu na jego wyjątkowe walory estetyczne.
https://geologyscience.com/gemstone/chocolate-opal/