Kolendra
#9

   
Długa historia i liczne zastosowania Kolendry
Kolendra może odnosić się zarówno do zioła, jak i przyprawy. 
Chociaż termin Kolendra jest używany w większości krajów świata w odniesieniu zarówno do liści, jak i nasion kolendry, w Ameryce odnosi się on zazwyczaj do suszonych nasion kolendry, które są używane jako przyprawa zarówno w całości, jak i w postaci zmielonej. 
Liście kolendry i nasiona kolendry mają zupełnie inny smak i nie można ich stosować zamiennie w przepisach.

Nasiona Kolendry są okrągłe i brązowobrązowe. 
Mają nieco pikantny, cytrusowy smak i są dostępne w dziale przypraw w większości sklepów. 
Należy zwrócić szczególną uwagę na instrukcje przepisu, a także na to, w jaki sposób wymienione są składniki, aby ustalić, czy autor zamierza użyć w przepisie nasion czy liści .

Historia Kolendry
Kolendra jest jedną z najstarszych ziół i przypraw, jakie kiedykolwiek odnotowano. 
Kolendra została wymieniona w Biblii, a jej nasiona znaleziono w ruinach datowanych na 5000 r. p.n.e. 
Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa koris , oznaczającego pluskwę. 
Prawdopodobnie jest to nawiązanie do silnego aromatu wydzielanego przez liście kolendry po ich rozgnieceniu.

Zioła a przyprawy: jaka jest różnica?
Zioła to świeża, liściasta część rośliny. 
Zioła różnią się znacznie smakiem i mogą być słodkie, pikantne lub wytrawne. Przyprawy pochodzą z nasion, korzeni lub kory rośliny i są uważane za każdą jadalną część rośliny, oprócz liści, która może być używana do przyprawiania. 
Niektóre rośliny mają oba.
W tym przypadku kKolendra odnosi się do liści, a Kolendra odnosi się do nasion.

Roślina Kolendry
Kolendra należy do rodziny selerowatych ( Apiaceae ). 
Jest to roślina jednoroczna, która rośnie na smukłych zielonych łodygach. 
Roślina może osiągnąć wysokość do trzech stóp, a jej liście przypominają liście pietruszki. 
Kiedy kolendra kwitnie, wytwarza białe kwiaty z nutą fioletu i okrągłe, jasnobrązowe nasiona. 
Nasiona te można zbierać i wykorzystywać jako przyprawy. 
Kolendra rośnie jako roślina rodzima na całym świecie, w tym w Europie, Azji, Afryce i obu Amerykach.

Zastosowanie kolendry i kolendry
Używanie  Kolendry liście jest zupełnie inne niż używanie Kolendry nasiona, ponieważ ich smaki i tekstury są zupełnie inne. 
Ogólnie rzecz biorąc, nasiona kolendry są prażone przed użyciem, a mielona kolendra jest używana jako przyprawa do gotowania takich rzeczy jak curry i w wypiekach. 
Kolendra jest często używana jako dodatek lub dodawana w ostatniej chwili do przyprawiania potraw, od smażonych potraw po tacos.

Podobnie jak techniki gotowania są różne, tak samo różne są praktyki przechowywania  nasion Kolendry i Liści Kolendry.  
Większość kolendry jest suszona i powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. 
Kolendrę Liście  zazwyczaj przechowuje się na zimno, w lodówce lub zamrażarce.

Smak Kolendry jest opisywany jako cytrynowy, cierpki i cytrusowy. 
Jest niewielka część ludzi, która uważa, że kolendra smakuje jak mydło. Może to być powiązane z rzadkim genem, który wykrywa związki chemiczne aldehydów, które są również obecne w mydle. 
Powszechnym zamiennikiem Kolendry jest Pietruszka.
https://www.thespruceeats.com/what-is-coriander-1807009
https://www.foodandwine.com/cilantro-vs-...er-8660889

[Obrazek: attachment.php?aid=81507]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości