04-06-2025, 13:05
https://www.simplyrecipes.com/thmb/vmiWq...cae8fb.jpg
Kai Jeow (Thai Omelet)
Omlet najprawdopodobniej trafił do Tajlandii wraz z przenikaniem kultur zachodnich.
Ale nawet gdyby Tajowie go nie zapożyczyli, prędzej czy później sami by go wymyślili.
W końcu nie jest tak trudno go wymyślić, gdy jest patelnia i jajka, którym w kuchni tajskiej poświęca się dużo uwagi.
Dziś Omlet jest jedną z najpopularniejszych potraw w Tajlandii, przygotowuje się go z różnymi farszami, z mięsem, warzywami, fasolą itp., ale zawsze zawiera sos rybny.
Inną cechą Tajskiego Omletu jest to, że do jego przygotowania nie nadaje się oliwa z oliwek ani olej roślinny, nie nadają one wystarczającego aromatu.
Jeśli w menu tajskiej restauracji zobaczysz „kai yat sai”, koniecznie spróbuj – to Tajski Omlet.
Omlet Tajski
Składniki:
2 duże jajka
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka soku z limonki
0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
2 łyżeczki masła orzechowego
Przygotowanie:
Rozmieszaj jajka, sos rybny, sok z limonki i mielony pieprz.
Rozgrzej olej arachidowy na średnim ogniu na patelni o głębokości 25 cm.
Wlej jajka, równomiernie rozprowadź mieszankę na patelni i poczekaj, aż omlet się zetnie, ale nie przesmaż go.
Złóż omlet na pół i połóż na talerzu.
Zjedz omlet łyżką. Jeśli chcesz, możesz nadziać go dowolnym nadzieniem.
https://kedem.ru/voyaj/cuisine/omelet/
Kai Jeow (Thai Omelet)
Omlet najprawdopodobniej trafił do Tajlandii wraz z przenikaniem kultur zachodnich.
Ale nawet gdyby Tajowie go nie zapożyczyli, prędzej czy później sami by go wymyślili.
W końcu nie jest tak trudno go wymyślić, gdy jest patelnia i jajka, którym w kuchni tajskiej poświęca się dużo uwagi.
Dziś Omlet jest jedną z najpopularniejszych potraw w Tajlandii, przygotowuje się go z różnymi farszami, z mięsem, warzywami, fasolą itp., ale zawsze zawiera sos rybny.
Inną cechą Tajskiego Omletu jest to, że do jego przygotowania nie nadaje się oliwa z oliwek ani olej roślinny, nie nadają one wystarczającego aromatu.
Jeśli w menu tajskiej restauracji zobaczysz „kai yat sai”, koniecznie spróbuj – to Tajski Omlet.
Omlet Tajski
Składniki:
2 duże jajka
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka soku z limonki
0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
2 łyżeczki masła orzechowego
Przygotowanie:
Rozmieszaj jajka, sos rybny, sok z limonki i mielony pieprz.
Rozgrzej olej arachidowy na średnim ogniu na patelni o głębokości 25 cm.
Wlej jajka, równomiernie rozprowadź mieszankę na patelni i poczekaj, aż omlet się zetnie, ale nie przesmaż go.
Złóż omlet na pół i połóż na talerzu.
Zjedz omlet łyżką. Jeśli chcesz, możesz nadziać go dowolnym nadzieniem.
https://kedem.ru/voyaj/cuisine/omelet/